Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про прийняття працівника на роботу: основи основ

Кучерова Оксана, юрист
Приймаємо на роботу працівника — повідомляємо податківців. Це правило вже 5 років не дає спокійно спати кадровикам. Ба більше, законодавець не планує ламати цю традицію. Наприклад, у законопроєкті про працю № 2708, який із великою ймовірністю може замінити собою КЗпП, залишилася норма про обов’язкове подання повідомлення про прийняття на роботу працівника до фактичного його допуску до роботи. Тож із нагоди цього маленького ювілею нагадаємо основні правила подання Повідомлення про прийняття на роботу і дамо відповіді на найпоширеніші запитання.

Розпочнемо із ч. 3 ст. 24 КЗпП. Саме вона зобов’язує роботодавця, перш ніж допустити працівника до роботи, укласти з ним трудовий договір, оформлений відповідним наказом (розпорядженням), та подати Повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі — Повідомлення).

Детальніше порядок його подання прописаний в постанові КМУ «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 р. № 413 (далі — постанова № 413).

Хто зобов’язаний подавати Повідомлення?

Ця норма є обов’язковою для всіх без винятку роботодавців, у тому числі поширюється і на підприємців, які використовують найману працю.

Майте на увазі: повідомляти слід саме про працевлаштування працівника, тобто при виникненні трудових відносин. Отже, Повідомлення складають при укладанні:

• безстрокового трудового договору;

• строкового трудового договору (на визначений строк, установлений за погодженням сторін, на час виконання певної роботи, з сезонними або тимчасовими працівниками);

• контракту.

Коли слід подати Повідомлення?

Повідомлення потрібно подати після видання наказу про прийняття на роботу, але до моменту фактичного допуску працівника до роботи. Простіше кажучи, якщо є наказ про прийняття на роботу працівника, то повинно бути і Повідомлення. На практиці його намагаються подати напередодні дня допуску працівника до роботи.

Виникає логічне запитання: чи можна подати Повідомлення в день допуску працівника до роботи?

Ми вважаємо, що це допустимо, але тільки якщо працівника буде допущено до роботи після прийняття податківцями Повідомлення, що підтверджено документально.

Наприклад, підприємство 20.02.2020 р. о 9:00 надіслало Повідомлення засобами електронного зв’язку, о 9:10 отримало квитанції 1 (про перевірку) і 2 (про прийняття), а о 18:00 згідно з графіком виходу на роботу працівника допустили до роботи.

Це підтверджує і Держпраці у Чернівецькій області (див. cv.dsp.gov.ua/14-news-dsp/1410-na-onlain-pryiomi-fakhivtsi-derzhpratsi-vidpovily-na-zapytannia-zaiavnykiv-chernivetskoi-oblasti).

Тож сучасна процедура працевлаштування працівника виглядає так (див. схему).

img 1

Де знайти форму Повідомлення?

Форму Повідомлення наведено в додатку до постанови № 413.

Як подати таке Повідомлення?

Подавати таке Повідомлення роботодавцю, як і раніше, необхідно за місцем його обліку як платника ЄСВ. Поки що в тексті постанови № 413 зазначено, що воно подається до «територіальних органів ДФСУ», але з урахуванням поділу ДФС на Державну податкову та Державну митну служби, відповідна заміна ДФС на ДПС повинна скоро відбутися в тексті цієї постанови. Підприємство може подати Повідомлення (на вибір):

• засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб;

• на паперових носіях разом із копією в електронній формі;

• на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більш ніж з 5 особами.

Тобто якщо в Повідомленні заповнено рядки не більше ніж на 5 прийнятих осіб, незалежно від того, скільки осіб працює за трудовими договорами у цього роботодавця (див. лист ДФСУ від 5 жовтня 2015 року № 21095/6/99-99-17-03-03-15).

До речі, надсилати Повідомлення поштою ми не рекомендуємо, дивлячись на неузгодженість роз’яснень із цього питання в Мінсоцполітики і Держпраці (листи Мінсоцполітики від 19.08.2015 р. № 1069/13/84-15 і Держпраці від 03.08.2015 р. № 1364/24/21/01/2298-15). Тим паче, що зараз на практиці Повідомлення подають здебільшого за допомогою засобів електронного зв’язку.

Що чекати, якщо про Повідомлення забули?

На думку Держпраці, ціна такої помилки роботодавця дуже висока: допуск працівника до роботи до подання Повідомлення про прийняття на роботу прирівнюється до фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору! Отже, за таке порушення розмір фінсанкцій для установи дорівнює 10 МЗП за кожного працівника, щодо якого воно вчинене (абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП). Пощастило в цьому випадку юрособам та ФОП, які є платниками єдиного податку груп 1 — 3. За перше таке порушення вони отримають попередження. А за повторне протягом двох років таке ж порушення для всіх роботодавців передбачено штраф — 30 МЗП (за кожного працівника).

А от розмір адмінштрафу «стартує» від 8500 грн і може доходити до 17000 грн (ч. 3 ст. 41 КпАП).

Круто? Ще б пак! Але справедливості заради хотілося б відмітити, що у ч. 3 ст. 24 КЗпП установлені дві окремі умови, після виконання яких працівник може бути допущений до роботи.

Перша — роботодавцем видано наказ (розпорядження) про прийняття на роботу, який фіксує факт укладення трудового договору.

Друга — направлено податківцям Повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Якщо говорити про штраф у 10 МЗП за кожного «скривдженого» працівника, то згідно з абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП він «світить» за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту). Тобто за порушення першої з двох умов, прописаних у ч. 3 ст. 24 КЗпП!

Дотримуючись цієї логіки, робимо висновок, що неподання Повідомлення до податкової «коштує» лише 1 МЗП (абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП). Звісно, за умови підтвердження наявності трудових відносин із цим працівником іншими документами.

Про це свідчить і судова практика (наприклад, постанова Другого апеляційного адміністративного суду від 04.07.2019 р. у справі № 2040/5442/18).

Але зверніть увагу: після прийняття Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» від 12.12.2019 р. № 378-IX штраф у розмірі 1 МЗП застосовується не за всю сукупність «інших» порушень, що були виявлені у роботодавця, а за кожне таке порушення. Тобто у разі наявності у роботодавця ще якихось «інших» порушень трудового законодавства сума штрафу буде відповідно зростати. До речі, зауважте, що за новими правилами гри у трудові штрафи, повторне порушення інших вимог трудового законодавства тягне за собою 2 МЗП за кожне таке порушення.

Свіжі новини

На засіданні Уряду 12 лютого 2020 року був схвалений проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413». На момент підготовки цього номера остаточний текст постанови не оприлюднений. Тож проєкт цієї постанови:

1) передбачає актуалізацію постанови № 413 (ср. ). Буде зазначено, що Повідомлення подають до територіальних органів ДПСУ (замість ДФСУ).

Її норми приведуть у відповідність до положень Закону України «Про електронні довірчі послуги» щодо «кваліфікованого електронного підпису» та «електронних довірчих послуг»;

2) скасовує необхідність подання Повідомлення про прийняття на посаду керівника (директора).

Річ у тому, що наразі ДПС отримує дані щодо прийняття на роботу працівника (на посаду керівника) від двох джерел інформації:

• в порядку інформаційної взаємодії з Єдиним державним реєстром;

• від самих роботодавців (підприємств, установ, організацій).

У зв’язку з цим буде уточнено, що подавати окреме Повідомлення про прийняття на роботу керівника підприємства (установи, організації) не потрібно.

Ба більше, в проєкті постанови чітко прописано:

Цитата!

Повідомленням про прийняття на роботу керівника підприємства, установи, організації є відомості, отримані органами Державної податкової служби з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Очікується, що ця постанова набере чинності через три місяці з дня її опублікування.

Зверніть увагу! Повідомлення про прийняття на роботу «звичайних» працівників залишається. Якщо жодних змін у тексті постанови не відбудеться, буде скасована необхідність подання такого Повідомлення тільки щодо керівників підприємства і тільки через три місяці з дня опублікування такої постанови.

ВИСНОВКИ

• Подання Повідомлення про прийняття на роботу працівника є обов’язком усіх без винятку роботодавців, у тому числі поширюється і на підприємців, які використовують найману працю.

• Повідомляти слід саме про працевлаштування працівника, тобто при виникненні трудових відносин.

• Повідомлення потрібно подати після видання наказу про прийняття на роботу, але до моменту фактичного допуску працівника до роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі