Теми статей
Обрати теми

Звільнення за прогули у звітності з ЄСВ

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівник-прогульник останній раз виходив на роботу 9 вересня 2019 року. Наказ про звільнення датований 12 лютого 2020 року. У ньому зазначена дата звільнення: останній відпрацьований день — 9 вересня 2019 року. У лютому нарахована компенсація за невикористану відпустку в сумі 2711,84 грн. Як показати у звітності з ЄСВ таке звільнення?

Звільнення за прогул відбулося останнім робочим днем працівника-прогульника, але в таблиці 5 ЄСВ-звіту за вересень 2019 року підприємство не відобразило припинення трудових відносин (на момент подання такого звіту не було наказу про звільнення).

Для того щоб дату звільнення працівника-прогульника таки показати в ЄСВ-звіті, ми повинні сформувати «доповнюючий» Звіт за той період, який виправляємо (у цьому випадку — вересень 2019 року).

Такий Звіт повинен містити титульний аркуш (перелік таблиць ЄСВ-звіту) з типом «додаткова» і таблицю 5 також з типом «додаткова», в якій потрібно заповнити дані за звільненим працівником. Це випливає з положень п. 4 розд. V Порядку № 435. У таблиці 5 відображаємо відомості про дату припинення трудових відносин, зазначивши як підставу для звільнення наказ від 12.02.2020 р.

Пропонуємо розглянути порядок заповнення таблиці 5 із типом «додаткова» на прикладі, використовуючи умови читача.

Приклад. Сокіл Ігор Олексійович звільнений за прогул на підставі п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП (основне місце роботи) з посади сторожа (код КП 9152, код ЗКППТР 18883) 9 вересня, наказ від 12.02.2020 р. № 16-ос.

Приклад заповнення таблиці 5 Звіту з ЄСВ за вересень 2019 року з типом «додаткова» покажемо на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Фрагмент «додаткової» таблиці 5 ЄСВ-звіту за вересень 2019 року

Крім того, потрібно підкоригувати відомості в таблиці 6 ЄСВ-звіту за вересень 2019 року.

У графі 15 потрібно відкоригувати кількість днів перебування в трудових відносинах.

При виправленні такої помилки слід керуватися п. 2 розд. V Порядку № 435.

Отже, виправляючий ЄСВ-звіт повинен містити:

• титульний аркуш (перелік таблиць ЄСВ-звіту) за формою «скасовуюча» (один для двох таблиць 6, що подаються);

• таблицю 6 з типом «скасовуюча». У рядку дублюються всі дані без виправлення, зокрема в графі 15 «Кількість к. дн. перебування у трудових відносинах…» зазначайте «30»;

• таблицю 6 з типом «початкова» з правильною в графі 15 кількістю календарних днів перебування працівника в трудових відносинах з підприємством до звільнення, зазначайте «9».

Приклад заповнення таблиць 6 Звіту з ЄСВ за вересень 2019 року з типом «скасовуюча» і «початкова» покажемо на рис. 2 і 3 (нижче). Окрім цього, підприємству слід виключити інформацію про працівника з таблиць 6 ЄСВ-звітів за жовтень, листопад і грудень 2019 року, а також за січень 2020 року, оскільки з ним припинені трудові відносини. Зауважимо, що помилка в кількості календарних днів перебування в трудових відносинах належить до «несумової» і не зачіпає дані про суму нарахованого доходу і суму нарахованого ЄСВ. Тому її можна виправити за допомогою ЄСВ-звіту з типом «скасовуюча» за той звітний період, в якому припустилися помилки.

img 2

Рис. 2. Фрагмент «скасовуючої» таблиці 6 ЄСВ-звіту за вересень 2019 року

img 3

Рис. 3. Фрагмент «початкової» таблиці 6 ЄСВ-звіту за вересень 2019 року

Для цього формуємо титульний аркуш (перелік таблиць ЄСВ-звіту) за формою «скасовуюча» на кожну таблицю 6 з типом «скасовуюча» за жовтень, листопад, грудень 2019 року і січень 2020 року.

Окремо зупинимося на оподаткуванні ЄСВ суми компенсації за невикористану відпустку.

Попри те, що роботодавець нарахував її в лютому 2020 року (після «формальної» дати звільнення), на наш погляд, ЄСВ на цю суму нарахувати потрібно. Адже остаточний розрахунок ми проводимо поточною датою (у лютому). А як дату звільнення ми вимушені вказати останній день роботи. Детальніше про розрахунок суми компенсації ви можете прочитати у статті «Компенсація за невикористану відпустку при звільненні за прогул» // «ОП», 2019, № 24.

Суму компенсації за невикористану відпустку, оподатковувану ЄСВ, потрібно відобразити в поточному ЄСВ-звіті за лютий 2020 року в таблиці 6 з кодом типу нарахування «1».

У таблиці також вкажіть:

• у графі 9 — зарплатний КЗО «1»;

• у графі 10 — код типу нарахувань КТН «1»;

• у графі 11 — місяць (і рік), за який нарахована виплата. У цьому випадку – 09.2019.

Інші графи заповнюйте в загальному порядку.

Приклад заповнення таблиці 6 Звіту з ЄСВ за лютий 2020 року покажемо на рис. 4.

img 4

Рис. 4. Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту за лютий 2020 року

Зауважте: якщо під час проведення остаточного розрахунку роботодавець забув нарахувати відпускну компенсації і нараховує після звільнення працівника, то її суму не включають до бази нарахування ЄСВ. Пояснюється це тим, що:

• по-перше, на момент нарахування компенсації експрацівник уже не є застрахованою особою;

• по-друге, компенсація за невикористану відпустку згідно з п.п. 2.2.12 Інструкції № 5 є виплатою за невідпрацьований час.

У Звіті з ЄСВ неоподатковувану суму компенсації за невикористану відпустку не відображають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі