Теми статей
Обрати теми

Зарплата і допомога від ФСС: «строкові» нюанси

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
У листі Мінсоцполітики від 19.11.2019 р. № 1680/0/206-19, що коментується, фахівці працеоплатного відомства розглянули питання про строки виплати зарплати і допомоги з ФСС.

Зарплата. Строки виплати зарплати встановлені ст. 115 КЗпП.

Зарплата виплачується не рідше двох разів на місяць. Конкретні строки виплати зарплати мають бути закріплені в колективному договорі або в іншому нормативному акті роботодавця. При встановленні таких строків треба дотриматися трьох правил:

Правило 1. Зарплату за першу половину місяця треба виплачувати в проміжок з 16 по 22 число поточного місяця.

Правило 2. Зарплату за другу половину місяця треба виплачувати в проміжок з 1 по 7 число місяця, що настає за відпрацьованим.

Правило 3. Проміжок часу між двома виплатами зарплати не повинен перевищувати 16 календарних днів.

Наприклад, ви можете встановити такі строки виплати зарплати:

19 число поточного місяця — строк виплати авансу;

4 число наступного місяця — строк виплати зарплати.

Статтею 24 Закону про оплату праці визначено, що якщо день виплати припадає на вихідний, то зарплату треба виплатити напередодні. Так, у разі встановлення зазначених вище строків виплати зарплати, 19 січня 2020 року — це неділя, тому аванс за січень 2020 року треба виплатити 17 січня (у п’ятницю). При цьому зміщувати строк виплати зарплати за другу половину місяця не треба. Її працівники отримають у встановлений строк — 4 лютого (вівторок). На практиці бухгалтери часто ставлять запитання: чи треба дотримуватися вимоги про проміжок часу між авансом і зарплатою за другу половину місяця (не більше 16 календарних днів) у разі, якщо аванс був виданий раніше строку за рішенням роботодавця? Наприклад, бухгалтер підприємства з 17 січня йде у відпустку. У зв’язку з чим було прийнято рішення виплатити аванс 16 січня. Коли треба виплатити зарплату за другу половину місяця: 4 лютого чи 31 січня*?

* Шістнадцятий день — 1 лютого — вихідний (субота).

У листі Мінсоцполітики, що коментується, уперше офіційно озвучив свою позицію. Строк виплати зарплати за другу половину місяця залишається тим самим незалежно від причини, через яку перенесений строк виплати авансу.

Ми з такою позицією цілком згодні.

Допомога з ФСС. Ні для кого не секрет, що фінансування допомоги з ФСС надходить із значним запізненням. Нагадаємо, що на розгляд поданої страхувальником заяви-розрахунку і його фінансування ФСС відведено 10 робочих днів.

А що ж роботодавець? В які строки він повинен виплатити працівникові отриману допомогу? ФСС неодноразово закликав проводити таку виплату в день отримання фінансування.

У листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики справедливо зазначили, що строк виплати отриманої від ФСС допомоги не змінився. Роботодавець після надходження суми коштів на спецрахунок повинен виплатити допомогу в найближчий строк виплати зарплати (за першу або другу половину місяця). Тобто обов’язок виплати допомоги в день її надходження від ФСС чинним законодавством не встановлено. Водночас вам ніхто не забороняє допомогти своєму працівникові і виплатити запізнілу допомогу в день отримання фінансування від ФСС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі