Теми статей
Обрати теми

Карантин до 31 липня: життя за новими правилами

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
У зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації уряд вимушений знову продовжити всім ненависний карантин. В яких умовах нам належить працювати до кінця липня, зараз розповімо.

Наслідки для роботодавців

Різкий ріст кількості хворих на COVID-19 у червні 2020 року змусив Кабмін прийняти постанову від 17.06.2020 р. № 500 і тим самим продовжити (з урахуванням епідеміологічної ситуації в кожному регіоні) до 31 липня 2020 року дію карантину, встановленого постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211. Відповідні зміни внесені до постанови КМУ від 20.05.2020 р. № 392. Тобто з 22.06.2020 р.:

1) роботодавці мають право:

• продовжити своїм працівникам оплачувані і неоплачувані відпустки (за їх бажанням), простій, а також дозволити працівникам виконувати роботу дистанційно (у тому числі держслужбовцям, службовим особам ОМС, працівникам закладів освіти);

• залучати до роботи без проходження попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці;

• призупинити проведення конкурсів на посади державної служби і призначення на посади державної служби за результатами конкурсу;

• перенести проведення атестації педпрацівників;

2) для підтримки платників податків:

• так само не застосовуються штрафні санкції за ЄСВ-порушення і не нараховується пеня*;

* Нагадаємо, що Законом України від 13.05.2020 р. № 591-IX булі розширені строки дії «карантинних» послаблень: з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабміном на всій території України.

• продовжує діяти мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення і сплати ЄСВ;

• надається допомога по частковому безробіттю роботодавцям і ФОП. Крім того, допомога по частковому безробіттю, яка виплачується (надається) роботодавцем, звільняється від оподаткування ПДФО і ВЗ;

• виплачується допомога на дітей для ФОП-ЄП груп 1 і 2 (окрім ФОП, що зареєструвалися в січні — березні 2020 року, і ФОП-пенсіонерів).

А ось звільнення ФОП, незалежних професіоналів, а також членів фермерського господарства від нарахування, обчислення і сплати ЄСВ у червні і липні 2020 року вже не діє.

Крім того, в липні не передбачена і компенсація з бюджету сум ПДФО, утриманих із нарахованих доплат (у розмірі 300 %) медичним та іншим працівникам охорони здоров’я, задіяним у боротьбі з коронавірусом.

Незважаючи на це, не варто забувати, що основна мета продовження карантину — це забезпечення безпеки громадян. Звичайно, скасовувати вже введені послаблення Кабмін не планує, а ось підкоригувати пару моментів доведеться, а саме:

• режим роботи підприємств, установ, організацій, а також транспорту;

• перелік обмежень і заборон.

Давайте познайомимося з ними ближче.

Новий режим роботи

Із метою обмеження скупчення громадян у транспорті на період дії продовженого карантину Кабмін підкоригував час початку робочого дня.

img 1 Змістив час початку роботи:

• органів виконавчої влади, інших державних органів, ОМС — на 8:00;

• центрів надання адміністративних послуг, органів соцзахисту населення, територіальних органів ПФУ — на 10:00.

img 2 Рекомендував органам виконавчої влади, іншим держорганам, ОМС, підприємствам, установам, організаціям забезпечити гнучкий режим робочого часу, який передбачає різний час початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, дистанційну (надомну) роботу. Зокрема, встановити початок роботи о 10:00 або пізніший час суб’єктам господарювання, що здійснюють свою діяльність у таких видах економічної діяльності:

• оптова і роздрібна торгівля;

• ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів;

• поштова і кур’єрська діяльність;

• тимчасове розміщування й організація харчування;

• страхова діяльність;

• освіта;

• надання соціальної допомоги;

• мистецтво, спорт, розваги і відпочинок.

img 3 Рекомендував ОМС розробити (скоригувати) маршрути руху громадського транспорту з урахуванням графіків роботи підприємств, установ, організацій, що змінилися.

Обмеження і заборони

Скажемо відразу, з обмежень і заборон, які були прописані в постанові № 392 і діяли до 22.06.2020 р., після затвердження постанови № 500 залишилися одиниці. Проте додалися і новенькі. Перерахуємо в таблиці нижче ті з них, які діють у період продовженого карантину.

Обмеження і заборони в період продовженого карантину з 22.06.2020 р. по 31.07.2020 р.

Сфера

Обмеження і заборони

Громадські місця

Забороняється перебувати:

 в громадських будівлях і спорудах, громадському транспорті без одягнених засобів індивідуального захисту;

 на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство або її спеціальний статус

Самоізоляція, обсервація

Забороняється самовільно покидати місця самоізоляції, обсервації.

Важливо! З 22.06.2020 р. обов’язковій самоізоляції підлягають тільки три категорії громадян:

• особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19;

• особи з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом COVID-19 у легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації;

• особи, які не підлягають обсервації у зв’язку з наданням згоди на самоізоляцію з використанням електронного сервісу «Дій вдома».

Відповідно особам, які досягли 60-річного віку, самоізолюватися більше не потрібно.

У правилах обсервації також є послаблення. Так, з 22.06.2020 р. не підлягають обсервації особи, які перетинають кордон, якщо вони:

• прямують територією України транзитом і мають документи, що підтверджують виїзд за кордон протягом двох діб;

• члени екіпажу автобусів, що здійснюють регулярні перевезення

Установи соцзахисту

Забороняється відвідування установ і установ соціального захисту, в яких тимчасово або постійно проживають/перебувають громадяни літнього віку, ветерани війни і праці, особи з інвалідністю тощо, установ і організацій, що надають соціальні послуги сім’ям/особам у складних життєвих обставинах, окрім установ і установ, що надають соціальні послуги екстрено (кризово)

Медустанови

Забороняється установам охорони здоров’я проведення планових заходів з госпіталізації, окрім:

 планової госпіталізації (якщо заповнено ліжок менше 50 %);

 надання медичної допомоги в екстрених випадках, якщо в результаті існує значний ризик для життя або здоров’я

Пункти тимчасового перебування іноземців

Забороняється відвідування пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, і пунктів тимчасового розміщення біженців, окрім осіб, що надають правову допомогу особам, які перебувають у таких пунктах

Навчальні заклади

Забороняється відвідування навчальних закладів у групах більше 10 осіб, окрім участі в зовнішньому незалежному оцінюванні та інших невідкладних заходах

Масові заходи

Забороняється проведення всіх (!) масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більше 1 людини на 5 кв. метрів площі будівлі або території, де проводиться захід (якщо захід проводиться на відкритому повітрі).

Організатор заходу повинен стежити за дотриманням дистанції не менше 1,5 метра між учасниками

Дитячі установи

Забороняється діяльність дитячих установ оздоровлення і відпочинку

Перевезення

Забороняється здійснення пасажирських перевезень громадян у кількості більш ніж кількість місць для сидіння, передбачена технічними характеристиками транспортного засобу.

При перевезенні пасажирів використання водіями і пасажирами засобів індивідуального захисту обов’язкове!

Зверніть увагу: про обмеження роботи підприємств громадського харчування (ресторанів, кафе і тощо), ТРЦ, фітнес-центрів, музеїв, театрів, цирків, художніх колективів тощо, діяльності установ, що надають послуги з розміщення, — в оновленій постанові № 392 немає ні слова.

Тобто такі суб’єкти можуть повноцінно працювати.

Проте не варто забувати, що карантин усе ще діє. Та до того ж він адаптивний.

Тому підприємствам доведеться дотримуватися не лише загальних заходів безпеки громадян, а й розпоряджень місцевих органів влади відносно таких заходів (їх можуть посилювати або послаблювати залежно від епідеміологічної ситуації в регіоні).

Послабили — але можуть і посилити

У постанові № 500 Кабмін представив методику, яка дозволить визначити 4 критичні показники, перевищення яких протягом 3 днів поспіль надає право регіональній комісії з питань ТЕБ і НС прийняти рішення про посилення карантинних заходів з урахуванням результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.

Важливо! У цьому випадку за поданням головного державного санітарного лікаря регіону можуть бути запроваджені обмеження на:

• проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних і інших) заходів;

• діяльність установ, що надають послуги з розміщення;

• здійснення регулярних і нерегулярних пасажирських перевезень;

• перевезення пасажирів метрополітеном;

• відвідування установ дошкільної освіти;

• роботу установ фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнес-центрів, установ культури;

• діяльність установ харчування.

При цьому рішення про посилення протиепідемічних заходів може бути скасоване не раніше ніж через 7 днів із дня його прийняття.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі