Теми статей
Обрати теми

Страхові виплати медпрацівникам: в разі інвалідності або смерті від COVID-19

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Наразі продовжується боротьба з поширенням коронавірусної хвороби. На жаль, дехто з наших бійців-медиків, які борються з COVID-19, втрачає своє здоров`я, а дехто й життя. Підтримкою уряду медпрацівників у цій ситуації є встановлення їм страхових виплат. Що це за виплати, який їх розмір та як вони надаються — розповімо у статті.

Кабмін затвердив порядок здійснення одноразових виплат медпрацівникам унаслідок інфікування гострою респіраторною хворобою COVID-19 та визначив їх розміри (постанова КМУ від 17.06.2020 р. № 498). Зазначені виплати фінансуються з держбюджету і виплачуються через Фонд соціального страхування України (ФССУ).

1. У разі встановлення медичному працівникові групи інвалідності та ступеня втрати працездатності протягом 1 календарного року після захворювання на COVID-19, що настало під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження:

400-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року (далі — ПМПО) (у 2020 році — 840800 грн), — для осіб з інвалідністю I групи;

350-кратний розмір ПМПО (у 2020 році — 735700 грн) — для осіб з інвалідністю II групи;

300-кратний розмір ПМПО (у 2020 році — 630600 грн) — для осіб з інвалідністю III групи.

Право на страхову виплату у постраждалого медпрацівника виникає з дня встановлення йому медико-соціальною експертною комісією групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності внаслідок захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

2. У разі смерті медичного працівника, що настала внаслідок його інфікування гострою респіраторною хворобою COVID-19 під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження, проводиться виплата в розмірі 750-кратного розміру ПМПО (у 2020 році — 1576500 грн). Зазначені кошти пропорційно розподіляються між усіма особами, які мають право на виплату та звернулися за її отриманням: члени сім’ї, батьки, утриманці померлого медичного працівника.

Право на цю допомогу у разі смерті медпрацівника виникає з дня прийняття органом ФСС заяви (заяв) та підтверджуючих документів щодо цього.

Рішення про надання страхових виплат ФССУ приймає протягом 10 робочих днів з дня отримання заяв про такі виплати та необхідних документів.

Правління ФССУ наказом № 283-од від 22 червня 2020 року затвердило форми заяв на отримання одноразових виплат в разі інвалідності або смерті медпрацівника від COVID-19. Знайти їх можна на сторінці ФСС у Facebook.

Страхові виплати ФССУ здійснюються протягом одного місяця з дня виникнення права на них та за зверненням медичного працівника (осіб, які мають право на виплату) за зареєстрованим місцем проживання/перебування медпрацівника.

Процедура оформлення та виплати страхових сум відбувається безпосередньо між фізичною особою — медпрацівником, постраждалою внаслідок COVID-19, чи отримувачами страхової виплати та ФССУ. Роботодавці, в яких працюють (працювали) такі працівники, участі у призначенні, розрахунку, оформленні страхових виплат не беруть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі