Теми статей
Обрати теми

Уповноважена особа зі спрощених закупівель: покладаємо функції та встановлюємо доплату

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
На головного бухгалтера в ОМС покладено функції уповноваженої особи для проведення спрощених закупівель (окремої посади в штаті немає). Чи потрібна на це згода працівника? Чи обов’язково встановлювати за це доплату?

Відповідальною за організацію та проведення процедури закупівлі / спрощеної закупівлі є уповноважена особа (п. 1 ст. 1 Закону № 922*). З 19 квітня 2020 року спрощені закупівлі мають проводитися тільки уповноваженою особою. До 1 січня 2022 року має відбутися повний перехід у проведенні закупівель на формат роботи через уповноважених осіб. Тендерні комітети мусять припинити свою діяльність до зазначеної дати.Наразі поряд із уповноваженою особою (спрощені закупівлі) може діяти й тендерний комітет (закупівлі) за умови, що кожен з них буде відповідальним за організацію та проведення конкретних процедур закупівель (п. 4 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922).

* Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII.

Згідно з п.п. 35 п.1 ст. 1 Закону № 922:

Цитата

Уповноважена особа (особи) — службова (посадова) чи інша особа, яка є працівником замовника і визначена відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі / спрощених закупівель згідно з цим Законом на підставі власного розпорядчого рішення замовника або трудового договору (контракту).

На відміну від роботи членів тендерних комітетів із закупівель, зазвичай на безоплатній основі, уповноваженій особі законодавством визначена оплата за таку роботу.

І це добре, бо вона виправдовує ризики, є мотиваційним фактором та впливає на ефективність роботи. Наведене питання зачіпає організацію та встановлення оплати уповноваженій особі в ОМС.

У п. 1 ст. 11 Закону № 922 зазначено три способи визначення або призначення уповноваженої особи, які зображені на рисунку.

img 1

Способи визначення/призначення уповноваженої особи в ОМС

* Національний класифікатор професій України ДК 003:2010, затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.07.2010 р. № 327.

** Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Доцільності обрання певного способу визначення уповноваженої особи роз’яснили фахівці Мінекономіки у своєму листі від 10.04.2020 р. № 3304-04/24218-06 (далі — лист № 3304).

У наведеному питанні обов’язки уповноваженої особи покладені на працівника із штатної чисельності. При цьому функції уповноваженої особи:

а) визначені як додаткова робота;

б) передбачають відповідну доплату згідно із законодавством.

Покладання обов’язків на працівника зазвичай проводиться наказом (розпорядженням) керівника. З чим працівника ознайомлюють під підпис.

Згода працівника виконувати функції уповноваженої особи

При вступі на службу в ОМС працівника ознайомлюють із його функціональними обов’язками, правами, відповідальністю тощо, закріпленими у посадовій інструкції, колективному договорі, інших локальних актах. Також окреслюють критерії оцінки його праці. Правові, організаційні, матеріальні та соціальні умови служби в ОМС регулює Закон № 2493***. Згідно зі ст. 7 Закону № 2493 правовий статус посадових осіб ОМС визначається Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», цим та іншими законами України.

*** Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

Звідси випливає, що примусове навантаження працівника функціями уповноваженої особи — це пряме порушення ст. 31 КЗпП. Керівник не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

ВАЖЛИВО!

Покладання додаткових обов’язків на працівника можливо тільки за його згодою.

Тому якщо головний бухгалтер не згоден виконувати функції уповноваженої особи — примусити його керівник не вправі.

Встановлюємо доплату

Чим керуватись? Встановлення доплати працівнику за виконання функцій уповноваженої особи,— імперативна норма, передбачена Законом № 922. Невиконання її є прямим порушенням чинного законодавства.

У ситуації, яку ми розглядаємо, функції уповноваженої особи покладено на головного бухгалтера ОМС. За це обов’язково повинна бути встановлена відповідна доплата згідно із законодавством. Умови оплати праці для працівників ОМС визначені постановою № 268. Джерелом формування фонду оплати праці є місцевий бюджет.

Однак про встановлення доплати за виконання функцій уповноваженої особи у постанові № 268 прямо не згадується. Тож пошукаємо в ній варіанти встановлення «відповідної» доплати.

Підпунктом 1 п. 2 постанови № 268 керівникам ОМС надано право установлювати, в межах затвердженого фонду оплати праці, доплату спеціалістам і службовцям за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників. Це не наш варіант. Адже така доплата може встановлюватися, якщо в штатному розписі є посада уповноваженої особи (з обов’язками проведення закупівель), а працівник, який її займає, тимчасово відсутній. При цьому керівник самостійно зазначає у своєму розпорядчому рішенні та положенні про уповноважену особу схеми заміщення та/або способи для виконання функцій уповноваженої особи та покладення обов’язків на іншу уповноважену особу у разі її тимчасової відсутності.

У нашому випадку конкретної посади для виконання обов’язків уповноваженої особи у штатному розписі немає.

По суті, доплата — це стимулююча виплата, яка може встановлюватися за високі показники в роботі, за додаткове навантаження тощо. А стимулюючими виплатами, у свою чергу, можуть бути і надбавка, і премія. З огляду на це, звернемося до п. 2 постанови № 268, в якому зазначено, що керівникам ОМС надано право:

• установлювати надбавку за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи;

• здійснювати преміювання працівників.

Який би з цих варіантів ви не обрали, головне результат — робота уповноваженої особи буде оплачена згідно із чинним на сьогодні законодавством.

Надбавка за виконання особливо важливої роботи. Така виплата встановлюється керівникам структурних підрозділів, їх заступникам, спеціалістам — у розмірі до 50 % посадового окладу з урахуванням:

а) надбавки за ранг посадової особи ОМС;

б) «вислужної» надбавки.

Отже, головному бухгалтеру ОМС, який є посадовою особою, за додаткове виконання обов’язків уповноваженої особи можна встановити зазначену надбавку у граничному розмірі 50 %. Конкретний розмір визначає курівник у межах затвердженого фонду оплати праці.

Якщо така надбавка вже встановлена головному бухгалтеру:

• у розмірі меншому за граничний — можна збільшити її розмір у зазначених рамках;

• у граничному розмірі — виплату за обов’язки уповноваженої особи визначаємо в інший спосіб. А саме — встановленням премії.

Премія. Керівник ОМС управі здійснювати преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи у межах:

• фонду преміювання, утвореного у розмірі не менш ніж 10 % посадових окладів;

• економії фонду оплати праці.

Зауважте: граничного розміру премії постанова № 268 не визначає.

Тому якщо головному бухгалтеру ОМС, на якого покладено функції уповноваженої особи, вже призначена премія за інші результати роботи, її розмір можна збільшити для оплати роботи як уповноваженої особи.

Премія може бути встановлена як у конкретній сумі, так і у відсотковому відношенні.

Висновки

• Не можна без згоди працівника покласти на нього функції уповноваженої особи.

• Встановлення доплати є обов’язковою вимогою в разі покладання на працівника обов’язків щодо виконання функцій уповноваженої особи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі