Теми статей
Обрати теми

Дні відрядження: готуємося до оплати

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Говорять: «Хто приготувався до бою, той його наполовину виграв»*. Тому коли мова заходить про оплату днів відрядження, без підготовки нікуди. Передусім тут треба запастися відповідними документами, які б стали основою для подальших розрахунків. А також правильно визначити кількість днів службової поїздки. Адже від цього безпосередньо залежатиме сума відрядної оплати. Про всі сюрпризи, які очікують вас у вирішенні цих питань, ми розповімо в сьогоднішній статті.

* Мігель де Сервантес «Вигадливий ідальго Дон Кіхот Ламанчський».

Готуємо документи

Перш ніж переходити до оплатних нюансів періоду відрядження, бухгалтерові слід переконатися в наявності документів, що підтверджують факт перебування працівника в службовій поїздці, а саме:

1) наказу про направлення працівника у відрядження. Адже направити працівника у відрядження можна тільки за розпорядженням керівника підприємства, установи, організації;

2) Табеля обліку використання робочого часу (далі — Табель) з відповідними позначками.

Нагадаємо, у Табелі дні відрядження відображають умовним позначенням «ВД» (07). При цьому кількість відпрацьованих годин повинна відповідати графіку роботи у роботодавця (наприклад, 8).

Якщо працівник спеціально відряджався для роботи у вихідний для нього день, то такий день, на наш погляд, доцільно позначити в Табелі таким чином:

• у верхній комірці проставити кількість фактично відпрацьованих цього дня годин;

• у нижній через дріб — «РВ»/«ВД» (06/07) (години роботи у вихідні і святкові дні / відрядження).

Документи готові? Переходимо до підрахунку днів відрядження.

Розраховуємо дні відрядження

Як свідчить абз. 2 п. 13 розд. I Інструкції № 59, працівникові, який направлений у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється за всі робочі дні тижні, які припадають на період відрядження.

Ось тільки щоб правильно підрахувати такі робочі дні, необхідно врахувати 3 важливих нюанси.

img 1Робочі дні відрядженого працівника визначають згідно з графіком роботи того підприємства, установи, організації, яке його направило у відрядження (тобто згідно з графіком за місцем його постійної роботи).

Виняток — якщо працівник відряджається на інше підприємство (n. 8 розд. I Інструкції № 59).

Тоді на такого співробітника поширюється режим робочого часу того підприємства, установи, організації, куди він направлений.

img 2При визначенні кількості робочих днів відрядженого працівника враховують і ті робочі дні, в які він перебував в дорозі до місця відрядження і назад.

Зверніть увагу: такі дні від’їзду-приїзду** вважаються днями відрядження, навіть якщо цього періоду працівник перебував на роботі (наприклад, поїхав лише о 20:00, або приїхав — о 3:00). При цьому жодної додаткової оплати за відпрацьований час нараховувати не треба.

** Нагадаємо: днем вибуття у відрядження вважається день відправлення транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника, а днем прибуття — день прибуття транспортного засобу в це ж місце (п. 7 розд. I Інструкції № 59).

img 3Вихідні (святкові, неробочі) дні, що належать до періоду відрядження, не оплачують.

Виняток лише один — якщо працівник спеціально направлений для виконання роботи в такі дні.

Тобто його обов’язок працювати в такі дні прямо обумовлений у наказі про відрядження.

Якщо такої умови немає — компенсація за роботу в ці дні не надається.

Нагадаємо, що в загальному випадку компенсація за роботу у вихідні (святкові, неробочі) дні здійснюється згідно зі ст. 72, 73, 107 КЗпП.

Так, за роботу у вихідний день надається інший день відпочинку або виплачується грошова компенсація в подвійному розмірі (ст. 73 КЗпП). А робота у святковий і неробочий день оплачується в подвійному розмірі.

Увага!

Якщо на вихідний припав день вибуття у відрядження (згідно з наказом), працівникові після повернення з відрядження (обов’язково!) надається інший день відпочинку (п. 10 розд. I Інструкції № 59).

А ось якщо працівник повертається з відрядження у вихідний день (згідно з наказом), то працівникові може (але не обов’язково) надаватися інший день відпочинку (п. 11 розд. I Інструкції № 59).

Можливість надання дня відпочинку в цьому випадку повинна бути врегульована правилами внутрішнього трудового розпорядку (лист Мінсоцполітики від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08).

У крайньому разі — у наказі про направлення у відрядження.

З днями відрядження визначилися.

Тепер давайте поговоримо про ще один важливий нюанс.

Добові ≠ зарплата

Не варто плутати добові та оплату праці працівника в період відрядження.

Річ у тому, що згідно з вимогами ст. 121 КЗпП працівникам, що направляються у відрядження, мають бути:

• як виплачені добові за час їх перебування у відрядженні (у порядку та розмірах, що встановлюються законодавством);

• так і оплачена праця в період такої службової поїздки (згідно з трудовим (колективним) договором, але не нижче середнього заробітку).

І вже в наведеній нормі ви можете побачити головну відмінність між цими виплатами.

Так, добові виплачуються працівникові за кожен день перебування у відрядженні (цей період визначається наказом про відрядження і підтвердними документами). Тобто і за робочі, і за вихідні, і за святкові, і за неробочі дні. До речі, про розрахунок добових за кожен календарний день відрядження говорить і п.п. 170.9.1 ПКУ.

Ба більше, добові виплачуються і за ті дні, в які працівник перебував у дорозі до місця відрядження і назад (незалежно від того, що він міг перебувати на робочому місці протягом такого дня) (лист Мінфіну від 12.10.2009 р. № 31-18030-07-21/27231).

Тобто добові платять не за дні роботи у відрядженні, а саме за час перебування в ній. Це така своєрідна компенсація працівникові понесених ним витрат на харчування та інших власних потреб у зв’язку з відрядженням.

Такі витрати не вимагають спеціального документального підтвердження.

Ба більше, добові не входять до складу фонду оплати праці, тобто вони не оподатковуються ПДФО і ВЗ, на них не нараховується ЄСВ, вони не підлягають індексації.

Тоді як оплата праці за виконану роботу здійснюється лише за робочі дні тижні, які припадають на період відрядження (абз. 2 п. 13 розд. I Інструкції № 59). Звичайно ж, з усіма можливими «зарплатними» наслідками. Тоді як вихідні (святкові, неробочі) дні, що потрапили до періоду відрядження, оплаті не підлягають (за винятком випадків, розглянутих нами вище).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі