Теми статей
Обрати теми

Надбавка за безперервний стаж: як установити суміснику

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Головний лікар КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» (за основною посадою) з липня 2020 року працює за сумісництвом у тому ж КНП лікарем-статистом на 0,5 ставки. Як йому встановити надбавку за безперервний стаж роботи за посадою лікаря-статиста?

Оплата праці в КНП. Заклади охорони здоров’я, які реорганізовані у комунальні некомерційні підприємства (далі — КНП), керуються загальними для госпрозрахункових підприємств нормами законодавства щодо оплати праці.

На відміну від бюджетних установ, вони мають право самостійно, ураховуючи свої фінансові можливості, встановлювати умови оплати праці. При цьому враховують вимоги КЗпП, Закону про оплату праці, положень Генеральної угоди та відповідних галузевих і регіональних угод.

Система оплати праці встановлюється у колективному договорі та інших локальних актах. Причому не обов’язково використовувати саме тарифну систему. У колдоговорі потрібно передбачити всі нюанси щодо організації та оплати праці.

Законодавство не забороняє КНП користуватися, як і до реорганізації, законодавчою базою бюджетних закладів охорони здоров’я, зокрема Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519). Наразі більшість КНП користуються саме «старими» нормами.

Надбавка за «старими» нормами. Згідно з п.п. 13 п.п. 4.1.1 п. 4.1 Умов № 308/519 надбавка за тривалість безперервної роботи нараховуються кожного місяця як за основною посадою, так і при роботі за сумісництвом. Тобто за кожною посадою окремо.

У п.п. 1 п.п. 4.1.1 п. 4.1 Умов № 308/519 наведений перелік закладів, посад та розмір надбавок за безперервний стаж роботи. У зазначеному підпункті посада лікаря-статиста центру первинної медико-санітарної допомоги (далі — ПМСД) відсутня. Тож якщо центр ПМСД прямо керується Умовами № 308/519, то лікарю-статисту зазначену надбавку не встановлюють.

У КНП «розв’язані руки» щодо регулювання цього питання. Адже на некомерційні підприємства не поширюється правила, визначені КМУ для бюджетників. І якщо «безперервна» надбавка не передбачена Умовами № 308/519, то її можна передбачити колдоговором.

Надбавка у колдоговорі. Якщо при складанні колективного договору «безперервна» надбавка не була передбачена, а ви хочете її встановити — внесіть зміни до колдоговору. Проведіть належні процедури щодо цього (створення робочої комісії, підготовка, обговорення проєкту змін). Рішенням загальних зборів трудового колективу затвердіть зміни до колдоговору.

Вкажіть не тільки умови встановлення «безперервної» надбавки та перелік працівників, яким вона встановлюється, а й її розміри. При цьому можна орієнтуватися на розміри, зазначені в Умовах № 308/519, а можна встановити інші.

Також зазначте можливість установлення такої надбавки сумісникам.

В обчисленні стажу безперервної роботи для визначення права на зазначену надбавку також можна послатись на п.п. 4.1.3 п. 4.1 Умов № 308/519, який містить правила обчислення стажу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі