Теми статей
Обрати теми

«Карантинна» підтримка платників податків триває

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Нашвидку переглядаючи текст Закону № 591*, можна подумати, що необхідність прийняття цього документа викликана лише продовженням карантину. Адже після того, як планована дата його завершення змістилася з 22 травня на 22 червня, потрібно було відновити й періоди дії «карантинних» норм. Проте це ще не всі сюрпризи Закону № 591. Про найцікавіші «оплатні» зміни поговоримо далі.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 13.05.2020 р. № 591-IX.

Доплати медикам

Наші читачі пам’ятають, що на період карантину Кабмін своєю постановою від 24.04.2020 р. № 331 установив додаткові доплати медпрацівникам у розмірі до 300 %. Але завдяки Закону № 591 (набув чинності 29.05.2020 р.), суми ПДФО, утримані з таких нарахованих (за періоди з 1 по 31 травня і з 1 по 30 червня 2020 року) доходів медичним та іншим працівникам охорони здоров’я, задіяним у боротьбі з коронавірусом (згідно з переліком МОЗ), будуть компенсовані з держбюджету. Проте порядок виплати такої грошової компенсації ще повинен затвердити Кабмін.

ЄСВ-зміни

Для всіх платників ЄСВ Закон № 591 продовжив строк дії «карантинних» норм.

Зверніть увагу: тепер такі норми діють по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабміном (на сьогодні — по 31.06.2020 р.).

Тобто до цього моменту:

не застосовуються штрафні санкції за ЄСВ-порушення, вчинені щодо періодів з 1 березня, включаючи несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується внесок, несвоєчасне подання ЄСВ-звітності (п. 911.1 Закону про ЄСВ);

не нараховується пеня платникам ЄСВ (п. 911.2 Закону про ЄСВ);

продовжує діяти мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення і сплати ЄСВ (п. 912 Закону про ЄСВ);

призупиняються документальні перевірки правильності нарахування, обчислення і сплати ЄСВ, які були розпочаті до 18 березня 2020 року й так і не були завершені.

Приємна несподіванка очікує в Законі № 591 ФОП (у тому числі на єдиному податку), незалежних професіоналів, а також членів фермерського господарства. Річ у тому, що:

• такі особи звільняються від нарахування, обчислення і сплати ЄСВ, у частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню і сплаті такими особами за себе, причому за періоди не лише з 1 березня по 30 квітня, але й з 1 по 31 травня 2020 року (п. 910 розд. VIII Закону про ЄСВ);

• періоди (березень, квітень, а тепер і травень 2020 року), за які такі особи не платили страхові внески, включаються до їх страхового стажу (незважаючи на звільнення від ЄСВ). Вважається, що страхові суми були сплачені у розмірі мінімального страхового внеску. Водночас цим особам ніхто не забороняє добровільно сплатити ЄСВ за себе.

А як же ФОП на загальній системі оподаткування? Такі платники ЄСВ також отримають свій «бонус». Річ у тому, що 03.06.2020 р. набув чинності п. 5 розд. I Закону України від 13.05.2020 р. № 592-IX. Завдяки чому у розд. VIII Закону про ЄСВ з’явився новий п. 915. Згідно з цією нормою підприємцям на загальній системі оподаткування і незалежним професіоналам можуть списати недоїмку, штрафи і пеню за ЄСВ за період починаючи з 2017 року до дня набуття чинності Законом № 592-IX (тобто до 01.01.2021 р.), якщо в цей період у них не було «підприємницьких» доходів.

Допомога по частковому безробіттю

Завдяки Закону № 591 збільшено строк звернення за допомогою по частковому безробіттю. Детальніше про те, як це зробити, читайте в статті «Допомога по частковому безробіттю під час карантину: новітні законодавчі зміни» // Спецвипуск «ОП», 2020, № 10/1. Тепер строк звернення становить 90 (а не 30) календарних днів з дня призупинення (скорочення) виробництва.

Ну а, крім того, на період з 2 квітня 2020 року допомога по частковому безробіттю на період карантину, яка виплачується (надається) роботоавцем, звільнена від оподаткування ПДФО і ВЗ.

Одними з важливих нововведень Закону № 591 стали зміни, внесені до ст. 471 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI. Оскільки вони дозволили ФОП, які є застрахованими особами (тобто всі ФОП, окрім пенсіонерів), претендувати на отримання допомоги по частковому безробіттю нарівні з роботодавцями, тобто для себе.

Щоб отримати допомогу, ФОП — застрахованій особі слід звернутися в центр зайнятості за місцем його реєстрації як платника ЄСВ і надати стандартний пакет документів.

Ось тільки, на відміну від звичайних працівників:

• допомога по частковому безробіттю для ФОП буде встановлена за кожну годину, на яку була скорочена тривалість робочого часу ФОП, з розрахунку 2/3 бази нарахування ЄСВ у такого ФОП, але не більше розміру мінзарплати (у 2020 році — 4732 грн);

• виплачувати допомогу ФОП буде безпосередньо центр зайнятості.

Але тут є один мінус — щоб зазначені норми запрацювали, Кабмін повинен внести відповідні зміни і в Порядок фінансування допомоги по частковому безробіттю (затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 306). Тож поки доведеться почекати.

Держслужба

Призупинення проведення конкурсів на посади державної служби і призначення на посади державної служби за результатами конкурсу у зв’язку з уведенням карантину — вже не новина. Водночас згідно із старими нормами така пауза повинна була розтягнутися не лише на період карантину, але ще й на 30 днів з дня його завершення. Тепер же перерва в проведенні конкурсів і призначенні на посади обмежена рамками карантину, встановленого Кабміном.

Увага! Закон № 591 обмежив також граничний строк перебування особи на посаді держслужби, призначення на яку відбулося в період карантину. Такий строк становить не більше 2 місяців після відміни карантину, встановленого Кабміном.

У зв’язку з цим Кабміну поставлено в обов’язок у двотижневий (!) строк після відміни карантину забезпечити оголошення конкурсів на посади держслужби, призначення на які відбулися відповідно до вимог п. 8 розд. II Закону України від 13.04.2020 р. № 553-IX.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі