Теми статей
Обрати теми

ПСП-нюанс: мати двох дітей або одинока мати

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівниця установи має двох дітей (сина і доньку) віком до 18 років. Сина вона народила, не перебуваючи у шлюбі (у свідоцтві про народження дитини батько не зазначений). Донька — це спільна дитина з іншим чоловіком, з яким вона наразі перебуває в шлюбі. Обидві дитини проживають з матір’ю. За якою підставою така працівниця може розраховувати на ПСП: як одинока мати або як мати двох дітей?

Нагадаємо, що право на ПСП «на дітей» мають такі категорії платників податків:

1) особи, які утримують двох або більше дітей віком до 18 років (n.n. 169.1.2 ПКУ), — у розмірі 1051,00 грн на кожну дитину віком до 18 років;

2) одинокі матері (батьки), вдови (вдівці) або опікуни, піклувальники (п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ) — у розмірі 1576,50 грн на кожну дитину віком до 18 років;

3) особи, які утримують дитину-інваліда (п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ), — у розмірі 1576,50 грн на кожну дитину-інваліда віком до 18 років.

Але! Щоб скористатися ПСП за першою підставою (як матір двох дітей віком до 18 років) працівниці достатньо надати роботодавцеві копії свідоцтв (дублікатів свідоцтв) про народження дітей (щоб підтвердити їх вік) і написати заяву на застосування ПСП.

Тоді за умови, що місячний дохід жінки не перевищить граничної величини, яка надає право на застосування ПСП, кратної кількості дітей (2940 x х 2 = 5880 грн), їй буде надана така пільга.

А ось щоб вона змогла користуватися ПСП за другою підставою (як одинока мати), працівниця повинна не лише відповідати статусу «одинока мати», але і підтвердити його документально.

Про те, які документи необхідно подати для застосування ПСП, ви прочитаєте в публікації «Документи для застосування ПСП» // «ОП», 2020, № 3.

Нагадаємо, що для цілей п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ одинокою матір’ю (батьком) або опікуном, піклувальником вважаються особи, які на момент застосування ПСП (п. 5 Порядку № 1227*):

* Порядок подання документів для застосування ПСП, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227.

• мають дитину (дітей) віком до 18 років;

• і не перебувають у шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону.

У зв’язку з цим під категорію «одинока мати» підпадають:

• жінки, що не перебувають у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини яких відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;

• розлучені жінки, з якими залишилися проживати діти після розлучення і які на момент застосування пільги не перебувають в офіційно зареєстрованому шлюбі.

Оскільки у цій ситуації жінка вже перебуває в шлюбі, відповідно скористатися ПСП як одинока мати вона вже не може.

Попереджаємо! Якщо у працівниці є дитина, у свідоцтві про народження якої відсутній запис про батька дитини, при цьому вона перебуває в шлюбі і її чоловік не планує усиновлювати дитину, то за такою працівницею все одно не зберігається право на ПСП як для одинокої матері.

Виходить, у 2020 році жінка може користуватися правом на ПСП «на дітей» тільки за першою підставою (як матір двох дітей), тобто у розмірі 2102,00 грн (1051,00 х 2). Звичайно, за умови, що її зарплата за звітний місяць не перевищить граничного доходу у розмірі 5880 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі