Теми статей
Обрати теми

Два лікарняні листи розірвані вихідними днями

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник надав два листки непрацездатності з різних закладів охорони здоров’я (захворювання одне й те ж):
1) первинний — з 29 жовтня 2020 року по 6 листопада 2020 року;
2) продовження — з 9 по 25 листопада 2020 року.
Між датою закриття першого і датою початку другого листка непрацездатності вклинилися два вихідних дні (7 та 8 листопада). Як оплачувати другий листок непрацездатності?

Перш ніж надати відповідь, нагадаємо низку умов, які повинні виконуватися при наданні декількох лікарняних листів для одного страхового випадку.

Кілька лікарняних листів на один страховий випадок

У разі захворювання або травми на весь період тимчасової непрацездатності до відновлення працездатності або до встановлення групи інвалідності МСЕК видається листок непрацездатності, період якого обраховується в календарних днях (п.п. 2.1 Інструкції № 455*). Якщо хвороба затяжна, то застрахованій особі можуть надаватися два або більше листків непрацездатності поспіль. І тут треба чітко розмежовувати кількість страхових випадків, на які надані лікарняні листи. Бо це впливає на оплату днів тимчасової непрацездатності. Тож як визначити, чи до одного страхового випадку належать надані працівником листки непрацездатності? Відповідь пошукаємо в Положенні про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженому наказом МОЗ від 09.04.2008 р. № 189 (далі — Положення № 189).

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Хвороба, яка триває безперервно від початку визначеного захворювання, підтверджується листком непрацездатності з можливим продовженням лікування в одному або декількох закладах охорони здоров’я до відновлення працездатності, що підтверджується закриттям листка непрацездатності — «стати до роботи».

Якщо особа стала непрацездатною з приводу того самого захворювання до виходу на роботу або відпрацювала неповний робочий день, випадок тимчасової непрацездатності не переривається (п. 1.3 Положення № 189).

При виникненні іншого захворювання (наприклад, травми) випадок тимчасової непрацездатності вважається новим.

Зв’язок первинного і наступного листків непрацездатності

Пригадаємо правила оформлення листків непрацездатності. Їх нам диктує Інструкція № 532**.

** Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, ФСС НВ від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Лікарняні листи за одним страховим випадком, що надані поспіль (як первинний та продовження), повинні бути пов’язані. Їх зв’язок відображено у таблиці.

Оформлення двох листків непрацездатності поспіль за одним страховим випадком

Перший листок непрацездатності

Другий листок непрацездатності

1. У верхній частині бланка (п. 3.1 Інструкції № 532):

підкреслюють слово «Первинний»

підкреслюють слово «Продовження» та зазначають номер попереднього листка непрацездатності (у цьому випадку першого)

2. Шифр МКХ-10, діагнози — «первинний», «заключний» у першому та другому листках непрацездатності повинні відповідати одному і тому ж страховому випадку. Але якщо вони не заповнені, то це не є підставою у відмові в оплаті такого лікарняного. Згідно з п. 3.2 Інструкції № 532 ця інформація заповнюється лікарем виключно з відома пацієнта

3. Графа «СТАТИ ДО РОБОТИ» (нижня частина бланкf):

підкреслюють «ПРОДОВЖУЄ ХВОРІТИ» і зазначають номер і серію наступного (у цьому випадку другого) лікарняного листа (п. 3.13 Інструкції № 532)*

якщо хвороба продовжується, то заповнюють аналогічно першому листку непрацездатності

* Зазначити в первинному лікарняному листку номер та серію листка-продовження, який відкритий у іншому ЗОЗ, на практиці дуже складно. При перевірці інспектори ФСС, як правило, на це «закривають очі», але не завжди.

Якщо хвороба продовжується і відкривається третій листок непрацездатності, то описаний у таблиці зв’язок повинен простежуватися між другим та третім листком непрацездатності.

Оплата затяжної хвороби

За загальними правилами оплата тимчасової непрацездатності за одним страховим випадком здійснюється таким чином:

• перші 5 днів хвороби оплачує роботодавець;

• з шостого дня допомогу по тимчасовій непрацездатності фінансує ФСС (ст. 22 Закону про соцстрахування).

Декілька листків непрацездатності, які надані поспіль (як продовження) за одним захворюванням, оплачують як один страховий випадок. Тобто починаючи з первинного лікарняного листа п’ять днів лікарняного оплачує роботодавець, а з шостого дня (у тому числі і за лікарняними, що є продовженням) і до відновлення працездатності — ФСС.

А тепер стосовно ситуації, що розглядається. На практиці так буває, що лікарняний лист застрахованій особі, яка лікується амбулаторно, закривають в одній лікарні, наприклад, у п’ятницю та дають направлення на подальше лікування до стаціонару в іншу лікарню. І застрахована особа, у разі негострого перебігу хвороби, звертається в лікарню за наданим направленням уже в понеділок. Тобто між первинним листком непрацездатності і його продовженням «проскочили» два вихідних дні. І така ситуація не є помилкою.

Проаналізувавши всі важливі моменти, зазначимо, що два лікарняні листи (первинний та продовження), що перервані вихідними днями, належать до одного страхового випадку та повинні бути оплачені таким чином:

• з 29 жовтня по 2 листопада 2020 року (5 к. дн.) — за рахунок роботодавця;

• з 3 по 6 листопада (4 к. дн.) та з 9 по 25 листопада (17 к. дн.) — допомога за рахунок ФСС.

А як впливають вихідні дні, що вклинилися між лікарняними? Вважаємо, що в цих обставинах такі дні не впливають на правила розрахунку лікарняних та, звісно, не оплачуються.

Пояснимо. Середня зарплата для обчислення лікарняних визначається на момент настання страхового випадку. У наведеному прикладі — на 29 жовтня (первинний лікарняний).

Отже, розрахунковим періодом будуть 12 місяців перед місяцем настання хвороби (жовтень 2019 року — вересень 2020 року). Первинний лікарняний лист і його продовження (другий лікарняний лист) розірвані вихідними днями, але належать до одного страхового випадку.

У такій ситуації для обчислення другого лікарняного середня зарплата буде такою ж, як і для першого. Нову середню обчислювати не треба. Адже хвороба працівника тривала і він не приступав до роботи (умови Положення № 189 виконуються).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі