Теми статей
Обрати теми

Захворів у святковий день: оплата хвороби за загальними правилами

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник надав листок непрацездатності з періодом хвороби з 14 по 26 жовтня 2020 року (13 к. дн.). Початок хвороби припав на святковий день — 14 жовтня. Чи оплачувати цей день хвороби?

На це запитання є чітка відповідь — звісно, так! Якщо листок непрацездатності оформлений належним чином, то оплачувати його потрібно. Пояснимо. У Законі про соцстрахування зазначено:

а) право на матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає у застрахованих осіб з настанням страхового випадку в період роботи, включаючи час випробування та день звільнення (ст. 19 Закону про соцстрахування);

б) підставою для надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності / вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (ст. 31 Закону про соцстрахування).

Листок непрацездатності видається застрахованій особі у разі її захворювання або травми на весь період тимчасової непрацездатності до її відновлення, який обраховується в календарних днях (п. 2.1 Інструкції № 455*).

* Інструкція «Про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Сума страхових виплат застрахованій особі та оплата перших п’яти днів непрацездатності обчислюється шляхом множення суми денної виплати на кількість календарних днів, що підлягають оплаті (п. 2 Порядку № 1266).

Звідси випливає, що оплаті підлягають усі календарні дні хвороби, визначені листком непрацездатності.

Той факт, що перший день хвороби припав на святковий день і не є робочим для хворого працівника, не впливає на загальні правила оплати лікарняних.

І тому за цей день треба нараховувати лікарняні за загальним порядком (див. лист ФСС з ТВП від 18.08.2016 р. № 2.4-46-1431).

Важливо!

Оплаті підлягають усі календарні дні тимчасової непрацездатності, незалежно від того, на які дні припадає період хвороби — робочі, неробочі, вихідні чи святкові.

За умовами наведеного запитання потрібно оплатити всі 13 календарних днів тимчасової непрацездатності:

• перші п’ять днів (з 14 по 18 жовтня 2020 року) — за рахунок роботодавця. Відлік починаємо з першого календарного дня хвороби, незважаючи на те, що він святковий;

• з шостого дня хвороби й до відновлення працездатності — за 8 календарних днів (з 19 по 26 жовтня 2020 року) допомога по тимчасовій непрацездатності фінансується за рахунок ФСС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі