Теми статей
Обрати теми

Найменування установи у лікарняному листі: нюанси

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Чи можна в лікарняному листі в рядку «місце роботи» зазначити найменування установи «Комунальний заклад освіти «Верхньодніпровська спеціальна школа» Дніпропетровської обласної ради» скорочено — «КЗО «Верхньодніпровська спеціальна школа» ДОР»?

Скажемо відразу — цього робити не варто.

Річ у тому, що п. 3.1 Інструкції № 532* свідчить: заповнюючи лікарняний лист, у рядку з назвою «місце роботи» необхідно зазначати повну назву підприємства (установи, організації) та його місцезнаходження (адреса).

* Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом ФСС від НВ, Мінпраці, ФСС з ТВП від 03.11.2004 р. № 532/274/136/-ос/1406.

Доповнює сказане ст. 16 Закону № 755**, згідно з якою найменування юридичної особи повинне містити в собі не лише найменування підприємства (установи, організації), але ще й інформацію про його організаційно-правову форму.

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Виняток — державні органи, органи місцевого самоврядування, державні, комунальні організації, установи, а також релігійні організації.

Виходить, переліченим вище суб’єктам не треба зазначати разом із найменуванням ще і їхню організаційно-правову форму.

Водночас до 10.11.2018 р. у Вимогах № 368/5*** був прописаний п. 2.2 розд. II. У ньому говорилося про те, що найменування комунальних підприємств, державних і комунальних організацій (установ, організацій), дочірніх підприємств, підприємств споживчої кооперації і підприємств об’єднань громадян або релігійних організацій можуть містити інформацію про засновника цієї юрособи.

*** Вимоги до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки, затверджені наказом Мін’юсту від 05.03.2012 р. № 368/5.

У зв’язку з цим, тоді, наприклад, у закладу охорони здоров’я комунальної власності найменування могло складатися із 3 частин (лист Мін’юсту від 02.04.2018 р. № 3752/8.4.3/32-18):

• його організаційно-правової форми;

• його власного імені;

• органу місцевого самоврядування, до сфери управління якого входить це підприємство.

Після того як Вимоги № 368/5 були викладені в новій редакції, обов’язку привести у відповідність із новими правилами найменування утворених раніше юросіб не було. Тому й зараз можна побачити найменування зазначених вище суб’єктів у колишньому вигляді (як у випадку, що розглядається).

Отже, найменування комунальної установи може бути складене по-різному. І це не буде помилкою. Проте такі послаблення не надають права порушувати порядок заповнення лікарняного листа. Зокрема, безпідставно скорочувати найменування юрособи в рядку «місце роботи».

Зазначати у листку непрацездатності скорочене найменування підприємства (установи, організації) можна, тільки якщо таке найменування:

• затверджено установчими документами підприємства (установи, організації) (лист ФСС з ТВП від 19.05.2016 р. № 5.1-31-768 // «ОП», 2016, № 22, с. 5);

• внесено до Єдиного державного реєстру.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі