Теми статей
Обрати теми

Працівник захворів під час навчальної відпустки

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівник захворів під час навчальної відпустки, через що не може відвідувати навчальні заняття. Чи утримувати у такому разі вже виплачені відпускні і чи нараховувати лікарняні?

Передусім давайте з’ясуємо, чи треба оплачувати лікарняний.

Відповідь криється в п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону про соцстрахування. Згідно з вказаною нормою період хвороби, який припадає на певний час додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, оплаті не підлягає.

Що це означає? А те, що у разі, якщо період хвороби почався і закінчився під час навчальної відпустки — нараховувати лікарняні взагалі не доведеться.

Розраховувати на лікарняні працівник зможе, тільки якщо він продовжує хворіти після закінчення навчальної відпустки. Але у такому разі треба пам’ятати про такі важливі нюанси.

img 1Оплату днів тимчасової непрацездатності проводимо не з дня настання страхового випадку, а з дня, що йде за днем закінчення навчальної відпустки.

Тобто увесь період хвороби складатиметься з:

• частини періоду хвороби, яка збігається з навчальною відпусткою (її оплачувати не треба);

• частини періоду хвороби, яка припадає на дні після закінчення навчальної відпустки (підлягає оплаті).

img 2Відлік перших 5 днів робимо з моменту настання страхового випадку (з першого дня хвороби), незважаючи на те, що він припав на неоплачуваний період.

За загальними правилами плата за перші п’ять днів хвороби лягає на плечі роботодавця. А з шостого дня згідно з ч. 2 ст. 22 Закону про страхування допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачує ФСС.

При цьому точкою відліку для «лікарняних» виплат є перший день хвороби, незалежно від того, чи збігаються ці дні з навчальною відпусткою.

img 3Розрахунковим періодом для визначення середньої «лікарняної» зарплати є 12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку, тобто місяцю початку хвороби.

Приклад. Працівникові надана навчальна відпустка для написання диплому з 19 жовтня по 15 листопада 2020 року. Проте з 12 по 20 листопада працівник хворів, що підтверджує наданий листок непрацездатності.

Частина періоду тимчасової непрацездатності працівника припала на період навчальної відпустки (12, 13, 14 і 15 листопада). Тому лікарняний лист оплачуємо починаючи з наступного після закінчення навчальної відпустки дня — з 16 листопада.

Перші чотири дні непрацездатності потрапили на період навчальної відпустки, а отже, оплаті за рахунок роботодавця підлягає лише один день — 16 листопада 2020 року. Тоді як період хвороби з 17 по 20 листопада буде сплачений за рахунок ФСС.

А чи треба подовжувати навчальну відпустку на період, рівний періоду хвороби?

Скажемо відразу — ні. Річ у тому, що продовжити або перенести на інший час у разі тимчасової непрацездатності працівника можна тільки щорічну відпустку і додаткову відпустку «на дітей» (ст. 11 та 20 Закону про відпустки). На навчальну відпустку це правило не поширюється.

До того ж роботодавець не має права міняти термін навчальної відпустки, оскільки він визначається на підставі довідки-виклику, виданої навчальним закладом.

Отже, навчальна відпустка не подовжується і не переноситься у зв’язку з хворобою. Сторнувати відпускні в цьому випадку також не треба!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі