Теми статей
Обрати теми

Як прийняти на роботу безробітного?

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Як прийняти працівника на роботу так, щоб його не зняли з обліку в центрі зайнятості?

Таке дійсно можливо. Але варіантів — лише два.

img 1Стажування. Зареєстровані безробітні можуть стажуватися на підприємстві за направленням територіальних центрів зайнятості. Проходить воно у формі профнавчання відповідно до Порядку № 318/655*.

* Порядок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, затверджений наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. № 318/655.

Для оформлення стажування роботодавець:

• подає заявку до центру зайнятості;

• укладає трьохсторонній договір з центром зайнятості та безробітним (п. 6.5 Порядку № 318/655).

Увага! Строк «безробітного» стажування не може перевищувати трьох місяців;

• затверджує індивідуальну програму стажування безробітного та погоджує її з центром зайнятості (п. 5.1 Порядку № 318/655);

• після закінчення стажування повинен працевлаштувати безробітного протягом 30 календарних днів з дня закінчення навчання (п. 6.4 Порядку № 318/655).

Щодо оплати праці стажиста, то тут цілком допустиме безоплатне стажування. Адже за час проходження стажування за безробітним зберігається допомога по безробіттю. Але якщо під час стажування безробітний виконував якісь професійні роботи, то їх можна оплатити на підставі цивільно-правового договору. При цьому Повідомлення про прийняття на роботу до органів ДФСУ подавати не потрібно.

img 2Тимчасові роботи. Роботи тимчасового характеру організовуються роботодавцями для матеріальної підтримки безробітних (п. 7 ст. 31 Закону про зайнятість).

Порядок організації таких робіт регламентує Порядок № 175**. Згідно з ним для оформлення тимчасових робіт роботодавцеві необхідно:

** Порядок організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, затверджений постановою Кабміну від 20.03.2013 р. № 175.

• подати територіальному центру зайнятості інформацію про потребу в робочій силі;

• укласти з безробітним строковий трудовий договір.

Увага! Строк трудового договору з «тимчасовим» безробітним сумарно протягом року не може перевищувати 180 календарних днів;

• внести до трудових книжок залучених на тимчасові роботи осіб інформацію про їх участь у таких роботах.

Зверніть увагу: роботи тимчасового характеру:

• виконуються виключно на створених для цього тимчасових робочих місцях;

• не можуть тривати більше 6 місяців;

• не можуть бути пов’язані з ризиком для життя (тобто входити до Переліку робіт, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 р. № 15).

Працю тимчасових працівників оплачує роботодавець. Оплата праці здійснюється за фактично виконану роботу в розмірі, який не може бути менший, ніж МЗП.

Важливо! Після закінчення тимчасових робіт безробітний зобов’язаний відвідати центр зайнятості (протягом 14 робочих днів). Інакше — йому доведеться отримувати статус безробітного наново.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі