Теми статей
Обрати теми

Звільнення за угодою сторін: топ-7 запитань

Кучерова Оксана, юрист
Угода сторін — це один з найпоширеніших способів звільнення. Ця підстава припинення трудового договору існує вже давно. Але норма, яка регламентує цей вид звільнення, по лаконічності викладення впевнено тримає пальму першості серед своїх «сусідів». Це, у свою чергу, породжує цілу низку запитань на практиці. Тож давайте розбиратися.

Чи може роботодавець не підписати заяву на звільнення за угодою сторін одинокій матері неповнолітньої дитини?

Так, може. Це право роботодавця.

Звісно, у працівника також є законне право звільнитися за угодою сторін. Але про цю підставу для звільнення сторони повинні домовитися.

Свого часу Мінсоцполітики у листі від 4 квітня 2014 р. № 60/06/186-14 наголошувало:

ЦИТАТА

Звільнення за угодою сторін означає, що роботодавцем та найманим працівником досягнуто спільної згоди щодо припинення трудового договору у визначений строк

Тож якщо роботодавець не згоден із звільненням за угодою сторін одинокої матері, він має право відмовити із зазначенням відповідної резолюції на заяві працівниці.

Проте це не свідчить про примусову працю, адже вона може звільнитися за власним бажанням без зайвого головного болю. У такому разі не важливо, чи погоджується з цим роботодавець. А працівниця, про яку йдеться у запитанні, має право навіть не попереджати роботодавця за 2 тижні.

Чи можна звільнити за угодою сторін в день подання заяви про звільнення?

У разі звільнення за угодою сторін трудовий договір може бути припинено у будь-який строк, стосовно якого досягли домовленості працівник та роботодавець. У законодавстві не встановлено ніяких спеціальних обмежень ні щодо строку попередження про таке звільнення, ні щодо дати звільнення працівника.

Тож роботодавець має право звільнити працівника в день подання заяви, звісно, якщо про це просить працівник і якщо це влаштовує самого роботодавця.

Чи можна прийняти заяву на звільнення за угодою сторін, якщо дата звільнення настане тільки через місяць від дати заяви?

Трудовий договір може бути припинений у будь-який час після досягнення згоди із цього приводу між працівником і роботодавцем.

Для цього повинні виконуватися такі умови:

• згода має бути досягнута щодо звільнення саме на підставі п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП;

• сторони узгодили дату звільнення.

Тож якщо сторони домовилися «розійтися» через місяць від дати подання заяви, це їх право. Але в житті трапляється всяке! Так, працівник до настання обумовленої дати припинення трудових відносин за угодою сторін може передумати і відмовитися від прийнятого раніше спільного рішення про звільнення.

Детальніше про наслідки такого сюрпризу від працівника у наступному запитанні.

Чи може працівник передумати та відкликати свою заяву про звільнення за угодою сторін?

Тривалий час суди ставали на бік працівника і вважали, що він може відкликати свою заяву. Так, на думку Верхового Суду України, заява працівника про анулювання своєї заяви про звільнення свідчить про анулювання угоди про припинення договору за угодою сторін, оскільки у працівника немає згоди на звільнення (постанова ВСУ від 26.10.2016 р. у справі № 404/3049/15-ц).

Зараз Верховний Суд зайняв нову позицію, викладену в постанові від 31.08.2020 р. у справі №359/5905/18: якщо роботодавець і працівник домовилися про певну дату припинення трудового договору, працівник не має права відкликати свою заяву про звільнення. Анулювати таку домовленість можна лише за взаємною згодою про це роботодавця і працівника. Тобто якщо працівник передумав звільнятися, то роботодавець має право на це погодитися або не погодитися.

Підтвердження такої позиції знаходимо в п. 8 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9 (ср. ).

Так, домовленість сторін про припинення трудового договору за п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП може бути анульована тільки за взаємною згодою працівника і роботодавця. Аналогічної позиції дотримується і Держпраці*. На її думку, скасування угоди про припинення трудового договору за угодою сторін можливе тільки за згодою обох сторін трудового договору (працівника і роботодавця).

* dsp.gov.ua/chy-mozhe-pratsivnyk-peredumaty-i-vidklykaty-zaiavu-pro-zvilnennia-za-uhodoiu-storin-chy-zaiavu-pro-zvilnennia-za-vlasnym-bazhanniam/

Чи обов’язкова письмова угода між працівником та роботодавцем при звільненні за угодою сторін?

Як зазначив Верховний Суд у вищевказаній постанові: пропозиція (ініціатива) і сама угода сторін про припинення трудового договору за п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП можуть бути викладені як у письмовій, так і в усній формі. Звісно, щоб уникнути судової тяганини, все ж краще факт досягнення взаємної згоди на розрив трудових відносин підтвердити.

Для цього буде достатньо:

• або заяви працівника із зазначенням відповідної підстави та дати звільнення;

• або угоди між працівником і роботодавцем, в якій би вони прописали всі умови звільнення. У такому разі окрема заява від працівника не потрібна.

Чи можна припинити строковий трудовий договір за угодою сторін?

За цією підставою може бути припинено як строковий трудовий договір до закінчення його строку, так і трудовий договір, укладений на невизначений строк.

Чи можна звільнити за угодою сторін в період відпустки або на лікарняному?

За угодою сторін трудові відносини можуть бути припинені під час відпустки або в період тимчасової непрацездатності працівника.

У такі періоди діє заборона на звільнення лише за ініціативою роботодавця.

Отже, якщо сторони не узгодили іншу дату, то звільнення за угодою сторін буде законним і в періоді перебування працівника на лікарняному або у відпустці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі