Теми статей
Обрати теми

Оплата роботи у відрядженні у вихідний день

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Фундаментом в урегулюванні трудових відносин між роботодавцем і працівником є КЗпП.

Згідно із ст. 121 КЗпП працівникам, які направлені у службове відрядження:

• протягом усього часу відрядження зберігається місце роботи (посада);

• оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Госпрозрахункові підприємства. Підприємства у колективних договорах самостійно встановлюють форми і системи оплати праці, норми праці, тарифні сітки тощо (ст. 15 Закону про оплату праці). При цьому дотримуючись норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими угодами.

Це означає, що організаційні та оплатні моменти за час службових відряджень працівників (у тому числі у вихідний день) урегульовані у колективному договорі конкретного підприємства з урахуванням чинного законодавства.

Відрядження у вихідний день за графіком роботи працівника — це, по суті, робота у вихідний день. Згідно із ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися за згодою сторін будь-яким із двох варіантів:

1) наданням іншого дня відпочинку;

2) у грошовій формі у подвійному розмірі (за правилами ст. 107 КЗпП).

Зауважте: роботодавець не вправі самостійно обрати варіант, за яким компенсує працівнику вихідний день, втрачений через відрядження. На це потрібна ще згода працівника.

Бюджетники. У бюджетників ці питання регулює п. 9 розд. 1 Інструкції № 59*. Якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові та неробочі дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Тобто для бюджетників надання іншого дня відпочинку у цій ситуації не передбачено. Інструкція № 59 конкретно вказує на оплату «відрядженого» вихідного дня. Робота у вихідний день, за нормами ч. 1 ст. 107 КЗпП, повинна бути оплачена у подвійному розмірі годинної або денної ставки. Таку позицію висловили фахівці Мінекономіки у листі від 21.08.2020 р. № 3511-06/51797-07, що коментується.

Як саме здійснити оплату праці за роботу у вихідний день, Мінекономіки пояснило у листі від 31.08.2020 р. № 3511-06/53106/07** (далі — лист № 53106).

** Див. коментар до нього «Оплата за роботу у святковий день: шукаємо істину» // «ОП», 2020, № 18.

Таким чином, якщо працівник, якому встановлено оклад, спеціально відряджений для роботи у вихідний день, то оплата за час такого відрядження проводиться у розмірі подвійної годинної ставки. Такий висновок щодо оплати праці за роботу у вихідний день зробили фахівці Мінекономіки у листі № 53106 (ср. ). У ньому фахівці цього відомства опиралися на ч. 2 ст. 107 КЗпП, згідно з якою оплата у подвійному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у вихідний день.

Інструкція № 59 поширюється на працівників бюджетної сфери. Для госпрозрахункових підприємств вона має лише довідковий характер, а не обов’язковий. Тому вони можуть розробити «під себе» Положення про службові відрядження, взявши за основу Інструкцію № 59.

Розглянемо на прикладі оплату відрядження працівника бюджетної установи у вихідний день за графіком його роботи.

Приклад. Працівник бюджетної установи був направлений у службове відрядження для роботи 17 жовтня 2020 року (вихідний день за графіком його роботи). Час фактичної роботи у відрядженні становив 6 годин. Посадовий оклад працівника (13-й тарифний розряд за ЄТС) — 5051 грн. За графіком його роботи норма робочого часу жовтня — 21 робочий день (167 годин).

Оплаті у подвійному розмірі підлягають 6 годин фактичної роботи у «відрядженому» вихідному дні.

Таким чином, оплата праці за час відрядження становить:

5051 : 167 х 6 x 2 = 362,95 (грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі