Теми статей
Обрати теми

Лікарняний закритий: коли виходити на роботу

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівник надав лікарняний лист, в якому дата закриття — 28.09.2020 р. Та ж дата зазначена в графі «Стати до роботи». Чи вважати цей день робочим?

Щоб відповісти на це запитання, заглянемо в Інструкцію № 532*. Цей документ пропонує при заповненні лікарняного листа (ЛЛ):

* Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП від 03.11.2004 р. № 532/274/136/-ос/1406.

• у його графі «Звільнення від роботи»: в першому стовпці «З якого числа» вказувати дату видачі ЛЛ, а в другому стовпці «До якого числа включно» — дату закриття ЛЛ (тобто число і місяць, до якого працівник звільнений від роботи у зв’язку з непрацездатністю включно) (п. 3.12 Порядку № 532);

• у його графі «Стати до роботи» вносити словами число і місяць, коли працівник може приступити до роботи (п. 3.13 Порядку № 532).

Тобто в ситуації, що розглядається, заповнення перерахованих граф має бути таким:

• у другому стовпці «До якого числа включно» графи «Звільнення від роботи» повинно бути вказано «двадцять восьме вересня 2020 р.» (прописом);

• у графі «Стати до роботи» — «двадцять дев’ятого вересня 2020 р.» (прописом). Відповідно першим робочим днем для працівника буде саме 29.09.2020 р.

Увага!

Дати, зазначені в графі «Звільнення від роботи» і графі «Стати до роботи», не повинні збігатися.

Чому?

По-перше, про це свідчить сам бланк ЛЛ, в якому зазначено, до якого числа працівник звільняється від роботи (включно). Тобто приступити до роботи у вказаний період, включаючи день, прописаний у стовпці «До якого числа включно» графи «Звільнення від роботи», працівник не може.

По-друге, як сказано в п. 1.3 Положення № 189**, випадок тимчасової непрацездатності триває безперервно з початку певного захворювання, травми тощо, до відновлення працездатності, яке підтверджується закриттям листка непрацездатності, — «Стати до роботи». Тобто відновлення працездатності працівника підтверджує закриття листка непрацездатності. Після цього працівник може «стати до роботи».

** Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затверджене наказом МОЗ від 09.04.2008 р. № 189.

Якщо ж у ЛЛ дата його закриття і дата виходу працівника на роботу ідентичні — отже, припустилися помилки. Такий листок непрацездатності слід віддати працівникові для виправлення в лікувальній установі, де той був виписаний.

Нагадаємо: у бланку листка непрацездатності лікарем може бути зроблено не більше двох виправлень (п. 4.5 Інструкції № 532). Кожне з них завіряється записом «Виправленому вірити», підписом лікаря і печаткою медичної установи (п. 4.5 Інструкції № 532). Якщо виправлень більше, лікарняний оплаті не підлягає — він є недійсним. У цьому випадку «зіпсований» лікарняний лист слід повернути працівникові, щоб він обміняв його на «новий» — дублікат (див. лист ФСС з ТВП від 19.05.2016 р. № 5.1-31-768). І ще не забувайте: період тимчасової непрацездатності підлягає оплаті, якщо працівник встигне звернутися за призначенням допомоги не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі