Теми статей
Обрати теми

Хвороба припала на «карантинну» відпустку

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівнику надали «карантинну» відпустку без збереження зарплати з 1 по 30 вересня 2020 року. З 28 вересня 2020 року по 5 жовтня 2020 року він хворів. Хворобу (захворювання загальне) підтвердив належним чином оформленим листком непрацездатності. Як оплатити дні хвороби?

Наразі, на період встановлення карантину, роботодавець може надавати працівнику (за його бажанням) відпустку без збереження зарплати на підставі ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки. Підкреслимо, що така відпустка може надаватися на будь-який строк у межах дії карантину. У наведеній ситуації працівнику була надана «карантинна» відпустка строком на 30 днів. Так трапилось, що працівник захворів, перебуваючи у «карантинній» відпустці. Допомога по тимчасовій непрацездатності не надається за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження зарплати (п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону про соцстрахування).

Але хвороба працівника продовжилась і після закінчення відпустки без збереження зарплати, у період, коли він повинен був стати до роботи (з 1 жовтня 2020 року). Як бути з днями хвороби за межами неоплачуваної відпустки? З’ясуємо.

Спочатку згадаємо загальні правила оплати лікарняного листа:

• перші 5 днів хвороби оплачує роботодавець;

• починаючи з 6-го дня допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується за рахунок ФСС за весь період до відновлення працездатності (п. 2 ст. 22 Закону про соцстрахування);

У наведеній ситуації, у разі оплати лікарняного, є три основних моменти.

1. Три дні хвороби (з 28 по 30 вересня 2020 року), які збіглись із «карантинною» відпусткою, оплаті не підлягають. Решта 5 днів хвороби (з 1 по 5 жовтня 2020 року) повинні бути оплачені. Чому саме так? Пояснимо.

Після закінчення відпустки без збереження зарплати працівник хворіє і з цієї причини втрачає заробіток.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування допомога по тимчасовій непрацездатності повністю або частково компенсує працівнику втрату заробітної плати (доходу), у разі його тимчасової непрацездатності . Тому втрата заробітку у зв’язку із хворобою повинна бути компенсована.

2. Оплата перших 5 днів лікарняного «лежить на плечах» роботодавця. І тут увага! Відлік перших 5 днів у будь-якому разі стартує з першого дня хвороби. Навіть якщо цей день збігся з відпусткою без збереження зарплати та не підлягає оплаті.

ФСС, у свою чергу, виплачує допомогу по тимчасовій непрацездатності починаючи з 6-го дня хвороби й до відновлення працездатності.

Таким чином, лікарняні будуть оплачені:

• за рахунок роботодавця — 2 дні (1 та 2 жовтня);

• за рахунок ФСС — 3 дні (3, 4 та 5 жовтня).

3. Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата, є 12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку (п. 7 Порядку № 1266).

Завжди для визначення розрахункового періоду тримаємо орієнтир на місяць настання страхового випадку!

Хвороба розпочалася у вересні. Тож розрахунковим періодом буде час із вересня 2019 року по серпень 2020 року (якщо працівник увесь період перебував у трудових відносинах). Той факт, що лікарняний буде оплачений з 1 жовтня, не впливає на визначення розрахункового періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі