Теми статей
Обрати теми

Як оплачувати працю членів приймальної комісії

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Коментар до листа МОН від 06.08.2020 р. № 3/2398-20

Коло трудових обов’язків викладацького складу. Нагадаємо, що такий робочий орган, як приймальна комісія*, створюється для вирішення поточних питань діяльності у закладах вищої освіти (ст. 38 Закону про вищу освіту**) та у закладах фахової передвищої освіти (ст. 39 Закону про передвищу освіту***). Відповідно до п. 2 ст. 56 Закону про вищу освіту та п. 1 ст. 60 Закону про передвищу освіту робочий час педагогічного працівника поряд із навчальною та методичною роботою включає організаційну роботу та інші трудові обов’язки, пов’язані з наданням освітніх послуг.

* Детальніше про оплату праці членів приймальної комісії ви можете прочитати у статті «Приймальна комісія коледжу: правила оплати роботи викладачів» // «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 27.

** Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII.

*** Закон України «Про фахову передвищу освіту» від 06.06.2019 р. № 2745-VIII.

Тобто, працюючи у приймальній комісії, викладач або керівний працівник закладу, по суті, вирішує поточні організаційні питанні закладу освіти. Це свідчить про те, що ця робота не виходить за рамки трудових обов’язків таких працівників.

Педнавантаження та оплата праці. Навчальне навантаження на одну ставку на навчальний рік викладацького складу закладу фахової передвищої освіти становить 720 годин (п. 2 ст. 60 Закону про передвищу освіту).

Також працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртками у цьому ж закладі освіти, якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку), у середньому не більше 480 годин на рік. Керівні працівники (директор, заступники) можуть вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 360 годин на рік (п. 91 Інструкція № 102****). Оплата за такі години роботи здійснюється відповідно до тарифікації.

**** Інструкція «Про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти», затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102.

Відповідно до п. 63 Інструкції № 102 навчальне навантаження між педагогічними працівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі.

МОН у листі, що коментується, зазначило, що години роботи педпрацівників коледжу як членів приймальної комісії входять у річне навантаження. Воно визначається раз на рік до початку навчального року та включає всі види навантаження педагогів у рамках трудових обов’язків.

Отже, окремо оплачувати години роботи членів приймальної комісії, які є педпрацівниками (у тому числі й керівними) цього ж коледжу не потрібно. Така робота входить до їх обов’язків, включається до річних планів навантаження та підлягає оплаті згідно з тарифікацією на загальних підставах.

Що стосується роботи комісії у вихідні дні (субота), то тут можна піти двома шляхами:

1) розробити окремий графік роботи (наприклад, перенести вихідний із суботи на понеділок);

2) вивести таких працівників на роботу у вихідний день (ст. 72 КЗпП) з відповідною оплатою (ст. 107 КЗпП) або надати вихідний в інший день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі