Теми статей
Обрати теми

Підвищення мінімалки & ЄСВ-звіт за вересень

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Підходить час «закривати» зарплату за вересень, а потім складати Звіт з ЄСВ. Легке потрясіння у зв’язку з підвищенням мінімалки та посадових окладів за ЄТС ми вже пережили. Усі питання щодо нарахування зарплати за вересень, донарахування різних виплат ми вже вирішили. Тож пропонуємо перейти до особливостей складання Звіту з ЄСВ за вересень.

Останнє підвищення мінімальної зарплати та посадових окладів за ЄТС відбулось «заздалегідь». Ми встигли розібратися зі змінами та урахувати їх при нарахуванні зарплати за вересень.

Тому зараз ми можемо спокійно розглянути особливості складання Звіту з ЄСВ за вересень, які виникли у зв’язку зі зміною мінімалки.

Насамперед це стосується сплати мінімального ЄСВ.

Нагадаю, що вимогу щодо сплати ЄСВ з мінімальної зарплати ми повинні виконувати щодо бази нарахування ЄСВ працівників без інвалідності за основним місцем роботи. Основне місце роботи — це місце роботи, де на працівника ведеться трудова книжка. Якщо дохід за місяць таких працівників складе суму, меншу за мінімальну зарплату (5000 грн), ЄСВ треба сплатити з мінімалки (5000 x 22 % = 1100 грн).

У яких випадках може виникнути необхідність сплати ЄСВ з мінімальної зарплати за вересень? Пригадаємо їх.

Працівник у щорічній відпустці

Якщо працівник відпрацював весь місяць, то йому має бути нараховано зарплату не меншу за 5000 грн. Тому щодо цих працівників вимога про сплату ЄСВ не нижче за МЗП буде виконана автоматично.

А ось якщо працівник був у щорічній відпустці, то дохід за вересень може «просісти» нижче 5000 грн.

Нагадаю, що сума відпускних для порівняння з мінімальною зарплатою відноситься до доходу того місяця, за який вона нарахована.

Тобто якщо працівник був у «перехідній» відпустці (серпень — вересень), відпускні за серпень відносяться до бази нарахування ЄСВ серпня, відпускні вересня — до бази нарахування ЄСВ вересня.

Працівникам, яким було підвищено посадові окладі з 1 вересня, треба було перерахувати відпускні (див. «Відпускні та «оздоровчі» після підвищення окладів» цього номера). Тому не забувайте при визначенні додаткової бази з ЄСВ врахувати не тільки відпускні вересня, а й суму донарахованих відпускних.

Якщо ваш працівник був у відпустці у вересні, а відпускні й матеріальна допомога в розмірі посадового окладу були нараховані та виплачені у серпні, то треба було перерахувати не тільки відпускні, а й матеріальну допомогу до відпустки.

Сума донарахованої матеріальної допомоги так само як і сума донарахованих відпускних, включається до бази нарахування ЄСВ за вересень.

Як правильно відобразити у таблиці 6 ЄСВ-звіту суму донарахованих у вересні відпускних та матеріальної допомоги до відпустки, читайте «Вересневі донарахування: відображаємо в ЄСВ-звіті» цього номера.

Працівник у безоплатній відпустці

Карантин в України продовжено. Тож є можливість надати працівнику відпустку без збереження зарплати працівнику за згодою сторін на період карантину. Таку відпустку наразі працівник може взяти у будь-який момент та на будь-який строк (у межах дії карантину).

Тому якщо працівник за основним місцем роботи без інвалідності був у безоплатній відпустці частину місяця, то, ймовірно, його дохід за вересень складе менше за 5000 грн. Цих працівників також треба промоніторити та сплатити ЄСВ з мінімальної зарплати.

Увага!

Якщо працівник був у відпустці за свій рахунок весь місяць і йому не нараховувалися ніякі інші доходи у вересні, то платити ЄСВ з мінімалки не потрібно.

Працівник на військовій службі

За працівниками, які пішли на військову службу за контактом або були призвані на строкову службу, зберігається посада та середній заробіток..

Оскільки посадові окладі за ЄТС працівникам з 1 вересня 2020 року підвищено, то середній заробіток, який зберігається за цими працівниками, треба відкоригувати.

Зарплату за вересень нараховуйте вже за новою середньоденною зарплатою.

Може так статися, що дохід таких працівників за вересень виявиться менше за 5000 грн.

Тому не забувайте щодо них відобразити додаткову базу з ЄСВ у звіті за вересень.

Працівниця у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами

Особливу увагу при заповненні ЄСВ-звіту за вересень треба приділити працівницям, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, або тим, у яких така відпустка закінчилася у вересні 2020 року.

Нагадаю, що розмір допомоги по вагітності та пологах за основним місцем роботи працівниці не може бути нижчим за розмір допомоги, розрахованої з мінімальної зарплати. Розмір мінімальної зарплати береться той, який діяв на момент настання права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Якщо допомога розрахована з мінімалки, то в окремих місяцях відпустки сума допомоги буде менша за мінімальну зарплату. Особлива увага — на місяці декретної відпустки, у яких 30 календарних днів або менше.

Вересень — саме такий місяць. Враховуючи те, що працівницям, які пішли у декретну відпустку у серпні або раніше, при розрахунку розміру мінімальної допомоги використовували попередній рівень мінзарплати, то допомога по вагітності та пологах за вересень 100-відсотково буде менша за нову мінімальну зарплату (5000 грн).

Сума допомога по вагітності та пологах за вересень, яка розрахована зі «старої» мінімалки (4723 грн), становить 4654,80 грн. Додаткову базу з ЄСВ щодо працівниць, які перебувають у декретній відпустці, ми відображаємо у ЄСВ-звіті «місяць у місяць».

Тому не забувайте у ЄСВ-звіті за вересень щодо працівниць, які весь місяць перебували у декретній відпустці, відобразити додаткову базу з ЄСВ — 345,20 грн (5000 - 4654,80) та нараховану на неї суму ЄСВ — 75,94 грн (345,20 х 22 %).

Не забудьте про тих працівниць, у яких у вересні закінчується відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами таі які йдуть у відпустку для догляду за дитиною до трьох років. Сума допомоги по вагітності та пологах за вересень у цьому випадку також може бути менша за МЗП (5000 грн). Тому за вересень слід сплатити ЄСВ з нової мінімальної зарплати.

Працівник на лікарняному

Ще одна категорія працівників, на яких треба звернути увагу при складанні Звіту з ЄСВ за вересень, — працівники, які хворіють або перебувають на ізоляції. Як відомо, лікарняний лист оплачується з урахуванням загального страхового стажу працівника (50, 60, 70, 100 %).

До речі, лікарняний лист по «ізоляції від COVID-19» для всіх працівників, крім медиків, оплачується у розмірі 50 % середньоденної зарплати незалежно від страхового стажу працівника. Лікарняний лист по «ізоляції від COVID-19» для медпрацівників оплачується у розмірі 100 % середньоденної зарплати незалежно від страхового стажу працівника.

Тому за рахунок такого визначення суми допомоги з тимчасової непрацездатності дохід за місяць може «просісти» нижче 5000 грн.

Ще нагадаю, що при визначенні бази нарахування ЄСВ сума лікарняних відноситься до тих місяців, за які вона нарахована. Отже, якщо база нарахування ЄСВ працівника за вересень, у тому числі вересневі лікарняні, нижче за 5000 грн, не забувайте нарахувати ЄСВ на додаткову базу.

Працівника прийнято чи звільнено

При прийнятті або звільнення працівника у вересні треба пам’ятати про особливий порядок сплати ЄСВ.

За загальними правилами, якщо працівника прийнято на роботу не в перший робочий день місяця або якщо працівника звільнено не в останній робочий день місяця, виконувати вимогу щодо сплати ЄСВ з мінімальної зарплати не потрібно.

Якщо працівника прийнято у перший робочий день місяця або звільнено в останній робочий день місяця, то потрібно виконувати вимогу щодо сплати ЄСВ не нижче ніж з мінімальної зарплати. Це правило не стосується лише працівників — зовнішніх сумісників і працівників з інвалідністю.

Детальніше зупинимося на ситуації, коли працівника звільняєте 30 вересня.

Якщо це основний працівник (без інвалідності) і в нього є база нарахування ЄСВ, то ви повинні сплатити ЄСВ не нижче за мінімальну суму — 1100 грн.

Це стосується також ситуації, коли працівник весь вересень був у відпустці за свій рахунок або працівниця весь місяць була у неоплачуваній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, але при звільненні їм виплачуєте компенсацію за невикористану відпустку.

Компенсація за невикористану відпустку включається до бази нарахування ЄСВ на загальних підставах. Тому ЄСВ треба на неї нарахувати. Також треба виконати вимогу щодо сплати ЄСВ не нижче мінімального страхового внеску.

Наприклад, працівник без інвалідності за основним місцем роботи звільняється 30 вересня за власним бажанням. Весь місяць він перебував у безоплатній «карантинній» відпустці. А от сума компенсації за невикористану відпустку склала 4000 грн.

ЄСВ треба сплатити як із суми компенсації — 880 грн (4000 х 22 %), так і з додаткової бази — 220 грн ((5000 - 4000) х 22 %). Разом отримаємо суму мінімального ЄСВ — 1100 грн (880 + 220).

Висновки

• При заповненні ЄСВ-звіту за вересень зверніть увагу на працівників, які були:

1) у щорічній відпустці;

2) у безоплатній відпустці;

3) на військовій службі;

4) у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;

5) на лікарняному;

6) звільнені.

• Пам’ятайте! Якщо фактична база нарахування ЄСВ за вересень виявиться меншою за 5000 грн, треба нарахувати ЄСВ на додаткову базу й відобразити її з КТН «13» у таблиці 6 ЄСВ-звіту за вересень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі