Теми статей
Обрати теми

Відпустка для догляду за дитиною до 16 років

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівниці надано відпустку без збереження зарплати до досягнення її дитиною 16 років (дитина хвора на цукровий діабет І типу). Чи потрібно таку відпустку відображати в Об’єднаному звіті? Як вона вплине на стаж працівниці?

Порядок надання

Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері або іншим особам*, зазначеним у ч. 3 ст. 18 та ч. 1 ст. 19 Закону про відпустки, в разі якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежна), не більш як до досягнення дитиною 16 років (п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

* Батько, баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку таку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Для отримання неоплачуваної відпустки для догляду за дитиною працівниця (мати або інша особа, яка фактично доглядає за дитиною) повинна надати роботодавцю:

1) заяву про надання відпустки для догляду за дитиною до 16 років;

2) копію свідоцтва про народження дитини;

3) медичні документи, які підтверджують хворобу дитини. Без медичного висновку право на відпустку працівниця не має.

Якщо у таку відпустку іде не мати, а інша особа, яка доглядає за хворою дитиною, наприклад бабуся, то чи достатньо буде перелічених документів? Чи потрібно доводити те, що вона доглядає за дитиною, якщо в дитини є мати?

Свого часу Держпраці надало роз’яснення**, що працівник (не матір дитини), який фактично здійснює догляд за дитиною, для отримання неоплачуваної відпустки повинен надати роботодавцю, крім перелічених вище, ще й такі документи:

** pl.dsp.gov.ua/news/na-vidpustku-po-dohliadu-za-dytynoiu-maie/

• підтвердження того, що мати не має можливості доглядати за дитиною, а саме довідку з місця роботи матері дитини про те, що вона працює тощо;

• документ, що підтверджує споріднення (за можливості).

Зверніть увагу, роботодавець не може відмовити у наданні такої відпустки, бо обов’язковість її надання закріплена на законодавчому рівні. Така відпустка надається наказом (розпорядженням) роботодавця.

Відпустка без збереження заробітної плати повинна бути відображена в табелі обліку робочого часу. Адже трудовий договір з працівницею не переривається, вона рахується у штаті підприємства. Для відображення відпустки без збереження, яка надається в обов’язковому порядку, у табелі використовують позначку ДБ (14). Або ж роботодавець може використовувати самостійно запроваджену спеціальну позначку.

«Догляд до 16 років» у звітності

Відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 16 років, надану відповідно до ст. 25 Закону про відпустки, обов’язково (!) відображаємо в Об’єднаній звітності.

Зверніть увагу, в Д5 Податкового розрахунку таку відпустку не показуємо, незважаючи на те, що вона затяжна і передбачає догляд за дитиною. По суті, це відпустка без збереження зарплати, яка передбачена законодавством.

Таку відпустку відображаємо в Д1 Податкового розрахунку так:

• у графі 08 вказуємо відповідний код застрахованої особи;

• у графі 10 — поточний місяць звітного кварталу;

• у графі 13 — кількість календарних днів без збереження зарплати;

• у графі 14 — кількість календарних днів перебування у трудових відносинах.

Розглянемо на прикладі.

Приклад. Працівниці (основна, без інвалідності) надано відпустку без збереження зарплати для догляду за хворою дитиною до 16 років з 13 травня 2021 року. За 5 робочих днів травня її зарплата становить 1753,33 грн.

У травні 2021 року (місяці початку затяжної неоплачуваної відпустки) є нарахована зарплата, сума якої менша за МЗП.

Тому виконуємо вимогу п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ, норми якого вказують, що сума нарахованого ЄСВ не може бути менше мінімального страхового внеску, визначеного як добуток розміру МЗП і ставки ЄСВ, установлених законом на місяць, за який нараховується заробітна плата.

За травень ЄСВ нараховуємо у розмірі 1320,00 грн. З фактичної бази нарахування 385,73 грн (1753,33 х 22%) і з розрахункової додаткової бази 934,27 грн ((6000,00 - 1753,33) х 22 %).

У червні 2021 року працівниця весь місяць перебувала у відпустці без збереження зарплати і не мала нарахувань. Тому сплачувати ЄСВ з мінзарплати не потрібно.

Приклад заповнення Д1 Податкового розрахунку за травень і червень 2 кварталу наведемо нижче.

img 1

завантажити файл

Приклад заповнення Д1 за травень і червень 2 кварталу 2021 року

А тепер давайте розберемося, як неоплачувана відпустка для догляду за дитиною до 16 років вплине на різні види стажу роботи.

Стаж роботи

Відпускний стаж. Статтею 9 Закону про відпустки окреслені періоди роботи, які зараховуються до стажу роботи, який дає право на щорічні відпустки. І тут прямо указано, що до відпускного стажу не включається період перебування у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною, хворою на цукровий діабет I типу (інсулінозалежна) до досягнення нею шістнадцятирічного віку (п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Отже, до відпускного стажу така відпустка не потрапляє.

Страховий стаж. Страховий стаж — період, протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний ЄСВ (ч. 1 ст. 21 Закону про соцстрахування). До страхового стажу також зараховується відпустка для догляду за дитиною до 3 років (ч. 2 ст. 21 Закону про соцстрахування).

А от відпустка для догляду за дитиною до 16 років (якщо в її місяцях не було сплати ЄСВ) до страхового стажу не враховується.

«Вислужний» стаж. Деякі категорії бюджетників мають право на надбавку за вислугу років, розмір якої прямо залежить від стажу роботи. Це, зокрема, держслужбовці, посадові особи ОМС, педпрацівники, соцпрацівники, медики тощо. Гарантії щодо кожної категорії бюджетних працівників регулюють профільні закони та підзаконні акти.

Та чи враховується до «вислужного» стажу відпустка для догляду за інсулінозалежною дитиною до 16 років? Давайте розглянемо це питання на прикладі такої відпустки для викладача навчального закладу та для соцпрацівника державної установи соціального захисту населення***.

*** Загальні правила щодо виплати надбавки за вислугу років педагогам ми розглядали у статті «Надбавка за вислугу років для педагогів» // «ОП», 2021, № 9, а соцпрацівникам — у статті «Вислужна» надбавка соцпрацівникам» // «ОП», 2021, № 11.

Почнемо з педагогів.

Правила виплати «вислужної» надбавки педагогам установлені у Порядку № 78****, в якому визначені періоди, які зараховуються до «надбавочного» стажу.

**** Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78.

До стажу педагогічної роботи, крім часу роботи на посадах, передбачених Переліком, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, зараховується, зокрема, час перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3 років та від 3 до 6 років (п. 5 Порядку № 78). А от відпустка без збереження зарплати для догляду за дитиною до 16 років там не значиться.

Відповідно зараховувати період перебування працівниці у такій відпустці до «надбавочного» стажу немає підстав.

Щодо соцпрацівників. Виплату надбавки за вислугу років соцпрацівників регулює Порядок № 239*****.

***** Порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення, затверджений наказом Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239.

До стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років соцпрацівникам, включаються, зокрема, період відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше як до досягнення дитиною шестирічного віку, або коли дитина хвора на цукровий діабет І типу (інсулінозалежна), — не більш як до досягнення дитиною 16-річного віку.

Отже, тут неоплачувана відпустка для догляду за інсулінозалежною дитиною прямо вказана в переліку періодів, які зараховуються до «надбавочного» стажу.

Тому будьте уважні при підрахунку «вислужного» стажу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі