Теми статей
Обрати теми

Порядок № 100: набуття чинності змінами та коригування

На сайті Мінекономіки* з’явилися довгоочікувані роз’яснення фахівців цього відомства з приводу змін до Порядку № 100. Дуже радує, що такі роз’яснення містять конкретні числові приклади. Це сприяє кращому розумінню змін, що відбулися. Ми вирішили згрупувати їх у розрізі певних тем і доповнити своїми коментарями.

* Знайти роз’яснення ви можете на сайті me.gov.ua у розділі: Головна Діяльність Умови праці Оплата праці.

Щодо періоду, з якого застосовуються зміни

Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 р. № 1213 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100» (далі — постанова № 1213), згідно з якою внесено зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).

Згідно з § 31 Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 р. № 950 (зі змінами), постанова Кабінету Міністрів набирає чинності з дня її офіційного опублікування, якщо інше не передбачено такою постановою, але не раніше дня її опублікування.

Постанови Кабінету Міністрів публікуються в офіційних виданнях — Офіційному віснику України та газеті «Урядовий кур’єр». Постанова № 1213 опублікована в газеті «Урядовий кур’єр» № 242 від 12.12.2020 р. Отже, норми постанови № 1213 слід застосовувати з дня офіційного опублікування, а саме з 12.12.2020 р.

Враховуючи вищезазначене, якщо дата початку події, з якою пов’язаний розрахунок середньої заробітної плати, відбулася до 11.12.2020 р. (включно), то застосовуються положення постанови № 100 без змін, унесених постановою № 1213. Якщо дата початку події, з якою пов’язаний розрахунок середньої заробітної плати, з 12.12.2020 р. і пізніше, то необхідно застосовувати положення постанови № 100 з урахуванням змін, унесених постановою № 1213.

ПРИМІТКА РЕДАКЦІЇ

Фахівці Мінекономіки підтвердили нашу позицію (див. статтю «Порядок № 100: що скасовано, змінено, уточнено»? // «ОП», 2020, № 24).

Так, якщо дата початку події, за якою розраховують середній заробіток, припадає на період до 12.12.2020 р., то середній заробіток розраховуйте за старими правилами, у тому числі із застосуванням коефіцієнта коригування виплат.

Наприклад, щорічна основна відпустка працівнику надана з 11.12.2020 р. по 05.01.2021 р. включно (на 24 календарних дні). Оскільки початок відпустки припадає на період до 12.12.2020 р., то середню зарплату за розрахунковий період треба обчислювати з урахуванням коефіцієнтів коригування виплат.

Для працівників з оплатою праці за ЄТС таке підвищення посадових окладів відбулося з 1 січня 2020 року і з 1 вересня 2020 року.

Водночас коригувати вже розрахований для відпускних середній заробіток на коефіцієнт підвищення посадових окладів з 1 січня 2021 року вже не треба, оскільки з 12.12.2020 р. коригування скасовано. Якщо відпустка надана з 12.12.2020 р. або пізніше, коефіцієнти коригування до розрахунку середньої зарплати вже не застосовуються.

Висновок: для того щоб зрозуміти, як треба було рахувати середній заробіток: по-старому чи по-новому, треба орієнтуватися на дату початку події (відпустки, відрядження, направлення на військову службу). Дата наказу на відпустку, на відрядження значення не має.

Єдиним винятком у цьому правилі може бути ситуація з розрахунком середнього заробітку для визначення суми матеріальної допомоги на соцпобут або визначення суми компенсації за невикористану відпустку, що виплачується без припинення трудових відносин.

У цих випадках як такого початку події, за якою обчислюють середню зарплату, немає. Але, як і раніше, при визначенні розрахункового періоду та правил розрахунку ми орієнтуємося на дату наказу (розпорядження) на виплату матдопомоги на соцпобут або компенсації за невикористану відпустку (без припинення трудових відносин).

Щодо незастосування коефіцієнта коригування заробітної плати

Змінами, внесеними постановою № 1213 до Порядку, зокрема, виключено норму щодо застосування коефіцієнта коригування при обчисленні середньої заробітної плати у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів) у розрахунковому періоді чи у періоді збереження середньої заробітної плати.

Тобто у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів), наприклад з 1 січня 2021 року, всі виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, враховуватимуться у тому розмірі, в якому вони нараховані без застосування коефіцієнта підвищення тарифних ставок (посадових окладів).

При цьому підстав для перерахунку середньої заробітної плати, яка зберігалася за працівниками до набрання чинності постановою № 1213 і була нарахована з урахуванням коефіцієнтів підвищення тарифних ставок (посадових окладів), немає, але в подальшому її розмір коригуватися не буде.

Приклад. Працівник у жовтні 2019 року уклав контракт на проходження військової служби строком на три роки. Середньоденна заробітна плата працівника на момент вступу на військову службу становила 238,1 грн. Умовами колективного договору підприємства, з яким укладено трудовий договір працівника, передбачено з 1 січня календарного року щорічне підвищення посадових окладів на 10 відсотків усім працівникам підприємства. Чи зміниться розмір середньоденної заробітної плати працівника з 1 січня 2021 року?

У січні 2020 року середньоденну заробітну плату працівника, який проходить військову службу за контрактом під час дії особливого періоду, враховуючи положення Порядку, що діяли на той час, було прокориговано на коефіцієнт підвищення його посадового окладу 1,1.

Тому протягом 2020 року розмір середньоденної заробітної плати, з якої щомісячно розраховувалася середня заробітна плата, яка зберігалася за працівником, становила 261,91 грн (238,1 грн х 1,1).

У січні 2021 року на підприємстві відбулося чергове підвищення посадових окладів, у тому числі й за посадою працівника, який проходить військову службу за контрактом.

Разом з тим, враховуючи положення Порядку зі змінами, внесеними постановою № 1213, у січні 2021 року та в подальшому підстав для застосування чергового коефіцієнта підвищення посадового окладу немає, як і немає підстав для відміни вже врахованих коефіцієнтів підвищення посадових окладів при обчисленні середньоденної заробітної плати.

Отже, розмір середньоденної заробітної плати, з якої щомісячно розраховуватиметься середня заробітна плата протягом проходження працівником військової служби за контрактом, залишиться незмінним та становитиме 261,91 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі