Теми статей
Обрати теми

Додаткова база ЄСВ за минулий період

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівниці (основна, без інвалідності) в останньому місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (у березні 2021 року) забули визначити додаткову базу для донарахування ЄСВ до розміру мінімального внеску. Виправилися, а саме донарахували ЄСВ до мінвнеску за березень у травні 2021 року. Як показати в Податковому розрахунку додаткову базу та ЄСВ за минулий період?

Нагадаємо, що виправлення помилки залежить:

1) від виду помилки (сумова, несумова);

2) від того, чи минув строк подання Податкового розрахунку за період, який виправляється.

Загальні правила виправлення помилок за минулі періоди ми розглядали у статті «Виправлення помилок у звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ» // «ОП», 2021, № 8. За наведених у запитанні умов помилка виправлена після закінчення строку подання Податкового розрахунку за період, в якому її припустилися. Донарахування ЄСВ належить до сумової помилки.

Пам’ятайте, що донараховувати ЄСВ за минулі періоди потрібно виходячи з розміру єдиного внеску, що діяв на день нарахування (обчислення, визначення) заробітної плати (доходу), на яку нараховується ЄСВ (ч. 4 ст. 9 Закону про ЄСВ). При цьому застосовувати правила нарахування, що діяли в місяці, за який виправляєтеся.

Суми декретних, для виконання вимоги щодо сплати ЄСВ з МЗП та контролю щодо максимальної величини бази ЄСВ, відносимо до місяців, за які вони нараховані.

У ситуації, яка описана у запитанні, виправляємо сумову помилку — визначаємо додаткову базу і донараховуємо ЄСВ за минулий період.

Сумові помилки в Д1 після закінчення граничного строку подання Об’єднаного звіту виправляються шляхом подання уточнюючого або звітного (за наступні звітні періоди) Податкового розрахунку. Принцип виправлення для обох типів звітів — єдиний. На працівника, у сумових даних якого виправляємо помилку, формуємо окремий рядок, зазначаючи, серед іншого:

• у графі 09 — КТН «2», якщо донараховуємо базу та/або ЄСВ, або ж КТН «3», якщо зменшуємо базу та/або ЄСВ;

• у графі 10 — місяць і рік, за який виправляємо помилку.

Розглянемо це на прикладі.

Приклад. Працівниці (основна, без інвалідності) у листопаді 2020 року була нарахована допомога по вагітності та пологах за 126 днів із 19.11.2020 р. по 24.03.2021 р. у сумі 28791,00 грн (у тому числі за березень — 5484,00 грн) та показана у ЄСВ-звіті за листопад. Із 25.03.2021 року працівниці надана відпустка для догляду за дитиною до 3 років. Тобто заробіток березня 2021 року дорівнює сумі декретних за цей місяць. У березні 2021 року забули донарахувати ЄСВ до мінвнеску. Помилку виправили в травні 2021 року (донарахували ЄСВ та перерахували до бюджету). Як відобразити виправлення у Д1?

Розмір МЗП у березні 2021 року становив 6000 грн. Отже, порівнюємо заробіток працівниці (нараховані декретні) за цей місяць із мінбазою. У результаті отримуємо різницю (додаткову базу для ЄСВ) — 516,00 грн (6000,00 - 5484,00). Сума нарахованого на неї ЄСВ — 113,52 грн (516,00 х 22 %). У бухобліку це виправлення проведене в травні 2021 року. Для виправлення помилки подаємо уточнюючий Податковий розрахунок за 1 квартал 2021 року.

Уточнюючий звіт буде містити безпосередньо сам Податковий розрахунок із заповненими ряд. 01 — 06 і розд. І (див. рис. 1) та додаток Д1 (див. рис. 2).

img 1

завантажити файл

Рис. 1. Фрагмент уточнюючого Податкового розрахунку за 1 квартал 2021 року

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Фрагмент уточнюючого додатка Д1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі