Теми статей
Обрати теми

«Нескінченний» лікарняний: коли оплачувати

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
На підприємстві стався нещасний випадок. Працівник досі на лікарняному. За цей період він вже надав 4 лікарняних листи з відміткою про продовження. Коли працівникові нараховувати лікарняні? І як заповнити зворотний бік таких листків непрацездатності?

Порядок виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, пов’язаній з нещасним випадком на виробництві, регламентує спеціальний документ — Порядок № 11*.

* Порядок призначення, перерахунку та проведення страхових виплат, затверджений постановою правління ФСС від 19.07.2018 р. № 11.

Згідно з ним «нещасна» допомога призначається і виплачується:

• за місцем роботи потерпілого, де стався страховий випадок;

• у розмірі 100 % середньої заробітної плати, як за рахунок роботодавця, так і за рахунок ФСС.

Увага! Підставою для нарахування лікарняних є (п. 2.2 Порядку № 11):

1) виданий в установленому порядку листок непрацездатності;

2) акт розслідування нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом (за формою Н-1/П — додаток 11 до Порядку № 337**).

** Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 337.

В іншому — порядок оплати «нещасного» лікарняного нічим не відрізняється від порядку оплати звичайного листка непрацездатності.

Єдине — потерпілому працівникові може знадобитися тривале відновлення. Тобто в період непрацездатності йому може бути виписано декілька лікарняних листів.

Це відбувається так: спершу працівникові відкривають первинний лікарняний лист. Якщо після цього хворий вимагає подальшого лікування, лікарняний лист закривають і виписують наступний листок непрацездатності як продовження попереднього і т. д.

При цьому в первинному лікарняному:

• у полі «Стати до роботи» зазначають, що працівник продовжує хворіти;

• внизу лицьового боку підкреслюють «Продовжує хворіти» і зазначають номер і серію наступного лікарняного листа.

У наступному лікарняному листі в полі «Продовження листка №» ставлять серію і номер попереднього листка непрацездатності.

Зверніть увагу: оплачувати первинний лікарняний лист, як і його продовження, можна вже після того, як працівник їх надасть роботодавцеві. Чекати на останній лікарняний лист, щоб сплатити дні тимчасової непрацездатності, — не треба.

По-перше, лікарняний лист, який має продовження, вважається закритим. А по-друге, так пропонує діяти п. 2.2 Порядку № 11.

Але як тоді табельникові заповнити зворотний бік лікарняного листа-продовження? Достатньо на кожному такому листку непрацездатності:

• у графі «Не працював з __ до___» зазначити період хвороби, коли працівник не працював;

• а графу «Стати до роботи» залишити незаповненою (дату не зазначаємо).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі