Теми статей
Обрати теми

Аліменти «із затримкою»: нараховуємо правильно

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
31 травня 2021 року працівника прийняли на роботу. 2 липня 2021 року надійшла постанова виконавця про утримання аліментів у розмірі 50 % заробітку, з яких:
— 1/6 частина, але не менше 50 % прожиткового мінімуму, — щомісячний розмір аліментів;
— інша частина спрямовується на погашення боргу по аліментах.
Згідно з постановою утримувати аліменти слід з 31.05.2021 р. Як це зробити, якщо зарплата за травень (1 день) складає 300 грн, а за червень — вже виплачена?

При примусовому стягненні аліментів підставою для їх нарахування є, зокрема, постанова виконавця про звернення стягнення на зарплату (інші доходи) боржника (ч. 1 ст. 3 Закону № 1404*).

* Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII.

Тому отримавши такий документ, роботодавець зобов’язаний утримувати аліменти із заробітної плати працівника. Але не з дати, яка вказана в постанові, а з того періоду (місяця), в якому вона надійшла на підприємство (в організацію, установу). Саме такий висновок випливає з вимог ч. 4 ст. 11 Закону № 1404.

У нашому випадку постанова надійшла на підприємство 2 липня 2021 року. Тому уперше утримувати аліменти із заробітної плати працівника треба починаючи із заробітної плати за липень 2021 року.

Водночас оскільки в постанові датою, з якої слід утримувати аліменти, зазначено 31 травня 2021 року, у працівника утворилася заборгованість за платежами. У зв’язку з цим на перших порах із зарплати працівника треба буде:

• утримувати аліменти за поточний місяць (1/6 частина, але не менше 50 % прожиткового мінімуму на дитину**);

** З 1 липня 2021 року мінімальний розмір аліментів на дитину віком до 6 років складає не менше 1006,50 грн, віком від 6 до 18 років — не менше 1255 грн.

• погашати суму заборгованості за минулі періоди (до повного погашення, навіть якщо дитині виповниться 18 (23) років).

Як розрахувати суму заборгованості? На наш погляд, у цій ситуації самостійно розраховувати суму аліментної заборгованості не варто.

Судіть самі. Травень 2021 року відпрацьований працівником не повністю (фактично відпрацьований всього 1 день). Як нараховувати аліменти за такий місяць — у законодавстві не сказано. На практиці обирають один з таких варіантів:

• або розраховують аліменти пропорційно кількості календарних днів неповного місяця;

• або нараховують аліменти виходячи з повного місяця.

Враховуючи те, що бухгалтер за своєю ініціативою не має права зменшувати або збільшувати розмір аліментів, найбільш безпечним варіантом буде заздалегідь уточнити у виконавця суму заборгованості.

Тим паче що визначати суму заборгованості зі сплати аліментів — його обов’язок (ст. 71 Закону № 1404).

Ну а після того, як ви визначитеся з розміром виплат, не забудьте, що при примусовому стягненні аліментів загальний розмір усіх відрахувань із зарплати не може перевищувати 50 % зарплати після утримання з неї ПДФО і ВЗ (ст. 128 КЗпП).

Але пам’ятаєте і про виняток. При стягненні аліментів на неповнолітніх дітей розмір утримань із заробітної плати може досягати 70 %. Вище за цю межу утримувати з працівника аліменти не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі