Теми статей
Обрати теми

Відрядження одразу після прийняття на роботу

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Як розрахувати середню зарплату, що зберігається на період відрядження, працівникові 8-го тарифного розряду (оклад — 4379 грн), який прийнятий на роботу 22 червня 2021 року, а з 23 по 25 червня 2021 року направлений у службову поїздку? На підприємстві встановлений 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота, неділя).

Працю направленого у відрядження працівника оплачують згідно з вимогами ч. 4 ст. 121 КЗпП. Тобто оплату праці відрядженого здійснюють відповідно до трудового або колективного договору, але не нижче середнього заробітку*.

* Виняток — держслужбовці. За період відрядження за такими працівниками зберігається зарплата (ч. 5 ст. 42 Закону про держслужбу).

Для того щоб виконати цю вимогу, треба:

• розрахувати денний заробіток і середньоденний заробіток**;

** Детальніше про те, як це зробити, — у статті «Дні відрядження: оплачуємо правильно» // «ОП», 2020, № 15.

• порівняти ці величини і за тією, яка виявиться більше, оплатити працю працівникові, що відряджається.

Денний заробіток. Денний заробіток розраховуємо окремо за кожен місяць, на який припадає період відрядження (якщо воно — перехідне), виходячи із зарплатних виплат за повністю відпрацьований місяць. Тобто розрахунок проводимо так, ніби працівник відпрацював увесь місяць повністю (навіть якщо його прийняли на роботу у кінці місяця).

Загальний заробіток нашого працівника в червні 2021 року (якби він був відпрацьований повністю) складає 6000 грн (4379оклад + 1621доплата до МЗП). Кількість робочих днів згідно з графіком роботи в червні 2021 року — 20 роб. дн.

Денний заробіток працівника дорівнює:

6000 : 20 = 300 грн/ роб. дн.

Середній заробіток. Середньоденний заробіток для оплати днів відрядження розраховуємо згідно з Порядком № 100, у загальному випадку, виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці.

Оскільки у нашого працівника немає розрахункового періоду, середньоденну зарплату розраховуємо виходячи з окладу (тарифної ставки) працівника.

Увага! Якщо оклад (тарифна ставка) менше мінімалки, середньоденну зарплату розраховуємо з мінзарплати на день обчислення.

Також ураховуємо зайнятість працівника. Якщо працівникові встановлений неповний робочий час, у розрахунок середньої оклад (мінзарплату) беремо пропорційно зайнятості.

У нашого працівника — повна зайнятість. Але його оклад (4379 грн) менше розміру МЗП, встановленого для червня 2021 року (6000 грн). Тому в розрахунок беремо мінзарплату.

Середньоденна зарплата дорівнює:

6000 грн x 2 міс. : 40 = 300 грн/роб. дн.,

де 40 — кількість робочих днів у квітні і травні згідно з графіком роботи підприємства.

Порівнюємо. Порівнюємо показники, отримані в результаті розрахунків. Середня зарплата (300 грн) і денний заробіток (300 грн) виявилися рівні. Як бути?

Дотримуємося вимог ст. 121 КЗпП. Ця норма зобов’язує за період відрядження працівникові виплачувати зарплату згідно з трудовим договором. І тільки якщо така оплата виявляється менше середньоденного заробітку, період відрядження оплачуємо виходячи з середньоденної зарплати.

Тому оплачуємо робочі дні, пропущені працівником через службову поїздку, як звичайні робочі дні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі