Теми статей
Обрати теми

ПСП «на дітей» для прийомних батьків

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
У травні 2021 року на роботу прийняли працівника, який має трьох дітей (1 рідну і 2 прийомні дитини). Оклад працівника — 6000 грн. Чи має чоловік право на ПСП, якщо його дружина не користується пільгою? І якщо так, то в якому розмірі?

Передусім нагадаємо, що право на ПСП «на дітей» мають три категорії платників податків:

1) особи, які утримують двох або більше дітей віком до 18 років (n.n. 169.1.2 ПКУ);

2) одинокі матері (батьки), вдови (вдівці) або опікуни, піклувальники (n.n. «а» n.n. 169.1.3 ПКУ);

3) особи, які утримують дитину-інваліда (n.n. «б» n.n. 169.1.3 ПКУ).

А ось прийомні батьки в наведених нормах не зазначені. Тому скористатися правом на ПСП як прийомний батько ваш працівник не зможе.

Відразу виникає думка: напевно, такий працівник має право на ПСП як особа, яка утримує трьох дітей.

І тут промах. Ні, такого права у працівника немає. І справа тут не в розмірі його місячного доходу, який не повинен перевищувати граничної межі, що надає право на застосування ПСП (n.n. 169.4.1 ПКУ).

А в тому, що для отримання права на ПСП працівникові, який має двох і більше дітей до 18 років, необхідно:

1) документально підтвердити свій статус*.

* Подробиці — у статті «Документи для застосування ПСП» // «ОП», 2020, № 3.

Тобто довести, що на нього покладені батьківські права і обов’язки стосовно хоча б двох із його дітей. Чи зможе наш названий батько виконати цю умову? Ні. І ось чому.

Згідно зі ст. 2562 Сімейного кодексу прийомні батьки є лише законними представниками своїх прийомних дітей. Тобто діти, потрапляючи в прийомну сім’ю, не отримують прав дочки або сина (як це відбувається при усиновленні). За ними зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування (п. 2 Положення № 565**).

** Положення про прийомну сім’ю, затверджене постановою КМУ від 26.04.2002 р. № 565.

У зв’язку з цим названий батько для отримання права на ПСП як платник, який має двох або більше дітей віком до 18 років, не зможе надати жоден з документів, зазначених у п.п. 3 п. 5 Порядку № 1227***.

*** Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227.

Наприклад: копію свідоцтва про народження дитини (дітей), в яких він зазначений як батько, документ, що підтверджує встановлення батьківства або копію рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки або піклування;

2) підтвердити, що він утримує і виховує дітей.

І ця умова для прийомних батьків не може бути виконана. Оскільки хоч на них і покладені обов’язки з виховання і розвитку прийомних дітей, таких дітей утримують не вони, а держава.

Так, згідно з п. 18 Положення № 565 кошти на утримання прийомних дітей у прийомній сім’ї виділяє держава у вигляді соціальної допомоги дітям і грошового забезпечення прийомним батькам.

Звідси висновок: на жаль, ваш працівник не має права на ПСП ні як прийомний батько, ні як особа, яка утримує двох і більше дітей віком до 18 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі