Теми статей
Обрати теми

Електронні лікарняні: знайомимося

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Ну, нарешті! Із 4 червня 2021 року розпочалася ера електронних лікарняних листів. А ось паперові листки непрацездатності поступово відійдуть у минуле. Що ж таке е-лікарняний і в чому його відмінність від паперового? Хто зможе його отримати вже сьогодні? Як роботодавцеві дізнатися про його існування та як оплатити? Усі ці питання обговоримо в статті.

Е-лікарняний

Електронний листок непрацездатності (е-лікарняний) — це лікарняний лист, сформований (виданий) програмними засобами Реєстру листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність (п. 2 Порядку № 328*). Він (як і лікарняний лист у паперовій формі) є підставою для:

* Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 328.

а) звільнення від роботи;

б) оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності;

в) отримання допомоги від ФСС.

Інакше кажучи, е-лікарняний наділений усіма тими ж функціями, що й паперовий листок непрацездатності. Ось тільки:

а) його не треба роздруковувати (дублювати на бланку);

б) усі дані про нього постійно зберігаються в Реєстрі листків непрацездатності;

в) він формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність.

Як можна буде отримати е-лікарняний, покажемо на схемі.

img 1

Порядок формування е-лікарняного

Хочете знати подробиці? Про них розповімо далі. І розпочнемо з основи основ — медичного висновку.

Підстава — медвисновок

Медичний висновок — це також електронний документ. Його формує лікар:

• на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров’я, чим і засвідчує тимчасову непрацездатність пацієнта (п. 2 Порядку № 328);

• при пред’явленні паспорта та іншого документа, що засвідчує особу непрацездатного.

Порядок формування медвисновків та інших документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, регламентує Порядок формування медвисновків**.

** Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 р. № 1066.

Увага! Згідно з цим документом медвисновок формується:

1) тільки після особистого обстеження хворого лікарем.

Виняток зроблено лише на період дії карантину. У такому разі формувати медвисновок дозволено на підставі звернення та опитування хворого телефоном або інтернет-телефонією, з використанням засобів телемедичного зв’язку:

• з обов’язковою відміткою про це в Реєстрі медичних записів, записів про направлення і рецептів;

• і тільки для медвисновків із категорією «Захворювання або травма загального характеру», «Обсервація, самоізоляція…» і «Карантин» (що це таке — поговоримо далі);

2) не пізніше наступного робочого дня з дня встановлення тимчасової непрацездатності особи.

Тільки в деяких випадках цей строк може зміщуватися, зокрема:

• якщо медобслуговування здійснювалося не за місцем здійснення господарської діяльності за медичною практикою;

• через проблеми технічного характеру.

Після того як медвисновок потрапить до системи і вона ідентифікує пацієнта як застраховану особу, в той же момент у Реєстрі листків непрацездатності сформується лікарняний лист.

При цьому йому буде присвоєний єдиний реєстраційний номер (унікальний номер листка непрацездатності).

Оскільки медвисновок — це підстава для створення лікарняного листа, до нього потраплять дані:

• про пацієнта;

• про лікаря;

• про медустанову, лікарем якої встановлений факт тимчасової непрацездатності особи і сформований медвисновок у Реєстрі;

категорія медичного висновку (!);

• відмітки про алкогольне та/або наркотичне сп’янінні і про зв’язок тимчасової непрацездатності з профдіяльністю пацієнта (за наявності);

• дата порушення режиму лікування і вид порушення режиму лікування;

• період дії медвисновку;

• посилання на запис у Реєстрі про попередній медвисновок (якщо таке було) тощо.

Увага! За категорією медвисновку визначається причина непрацездатності в е-лікарняному.

Зауважимо, що категорії медвисновку трохи відрізняються від причин непрацездатності, зазначених у паперовому листку непрацездатності.

Судіть самі. Це: «Захворювання або травма загального характеру», «Догляд за хворою дитиною», «Догляд за хворим членом сім’ї», «Догляд за дитиною у разі хвороби особи, що доглядає за дитиною», «Карантин», «Обсервація, самоізоляція під час дії карантину…», «Переведення особи на легшу роботу», «Вагітність та пологи» тощо.

Ба більше, для медвисновків кожній із зазначених категорій Порядком формування висновків установлений свій період дії.

Припустимо, що медвисновок сформований, а на його основі в Реєстрі з’явився лікарняний лист. Що з ним робити далі?

Дії працівника

Працівникові, щодо якого сформований електронний лікарняний, уже не треба передавати його роботодавцеві для оплати періоду тимчасової непрацездатності.

Йому достатньо повідомити роботодавця про те, що лікар сформував медвисновок або відкрив електронний лікарняний (можна навіть телефоном). І на цьому все.

Хоча не зайвим буде перевірити інформацію, зазначену в е-лікарняному. Для цього у працівника є три способи:

1) через особистий кабінет на сайті ПФУ (пункт меню «Мої листки непрацездатності»);

2) за допомогою запиту на вебпорталі електронних послуг «Дія» (така послуга стане доступною у кінці червня). Тут можна переглянути дані про медвисновки (номер його запису в Реєстрі, категорію, дату і час формування, період дії тощо) і пред’явити їх за місцем вимоги;

3) звернувшись до органу ПФУ. У цьому випадку можна отримати інформацію про е-лікарняний у паперовому вигляді (як витяг з Реєстру листків непрацездатності) (п. 16 Порядку № 328).

А що робити роботодавцеві?

Дії роботодавця

Отримавши від працівника повідомлення про відкриття е-лікарняного, роботодавець передусім може перевірити отриману інформацію.

Причому єдиним способом — через особистий кабінет страхувальника на сайті ПФУ (portal.pfu.gov.ua) (розділ «Листки непрацездатності»).

Для цього достатньо ввести хоча б один із реквізитів, за якими проводитися пошук: номер е-лікарняного, дату його відкриття / дату закриття; РНОКПП або П. І. Б. працівника.

Зверніть увагу: страхувальники можуть побачити інформацію про лікарняні листи своїх співробітників тільки за період перебування з ними в трудових відносинах.

Після того як е-лікарняний буде закритий (у разі е-лікарняного з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» — відразу після його відкриття), роботодавець може братися до процедури оплати періоду тимчасової непрацездатності.

Важливо! Поява електронних лікарняних не вплине на:

1) розмір оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності і розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності;

2) процедуру розрахунку і виплати лікарняних;

3) строки отримання допомоги від ФСС (вони залежать виключно від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку до ФСС).

Невеликі корективи торкнуться тільки процедури призначення допомоги.

Звичайно, комісії із соцстрахування й далі призначатимуть матзабезпечення застрахованим особам (протягом 10 днів після закриття е-лікарняного). Але з деякими нюансами. ФСС у своєму роз’ясненні від 07.06.2021 р.* рекомендує діяти так:

* fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/975855

1) роздрукувати е-лікарняний або залишити його в електронному вигляді в кадровій службі;

2) кадрова служба визначить страховий стаж застрахованої особи (пільги) і кількість календарних днів непрацездатності, що підлягають оплаті. Після чого оформить цю інформацію або в паперовому, або в електронному вигляді;

3) е-лікарняний та інформацію від кадрової служби передати до комісії із соцстрахування;

4) комісія із соцстрахування прийме рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення і передасть його до бухгалтерії для нарахування лікарняних виплат;

5) бухгалтерія проведе необхідні розрахунки (у паперовому або електронному вигляді), заповнить заяву-розрахунок і направить її у ФСС за місцем обліку.

Увага! Заяви-розрахунки за е-лікарняними слід оформляти окремо від заяв-розрахунків, сформованих за паперовими лікарняними листами**.

** fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/975846

Чому? На це є дві причини:

• в е-лікарняних немає номера серії як у паперових бланків. При потраплянні до Реєстру листків непрацездатності їм присвоюється єдиний реєстраційний номер (складається тільки з цифр);

• е-лікарняні видаються з оновленими кодами причин тимчасової непрацездатності.

До речі, проглянути, сформувати і надрукувати заяви-розрахунки за листками непрацездатності роботодавець може в особистому кабінеті на сайті ПФУ (розділ «Заяви-розрахунки»).

Коли все запрацює?

Звичайно, для того щоб повноцінно впровадити е-лікарняні (відлагодити всі процеси на кожному етапі), просто потрібен перехідний період. І такий проміжний (підготовчий) етап буде. Він визначений Інструкцією № 1066*.

* Інструкція по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі, затверджена наказом МОЗ від 01.06.2021 р. № 1066.

Так, згідно з цим документом:

із 1 червня по 31 серпня 2021 року електронні лікарняні листи видаватимуться разом із листками непрацездатності в паперовій формі;

• а з 1 вересня 2021 року використання електронних лікарняних стане обов’язковим для усіх установ охорони здоров’я.

Увага! Перехідний період матиме свої особливості.

1. Створювати і вносити медвисновки до Реєстру зможуть тільки ті установи охорони здоров’я, які:

• підключені до електронної системи охорони здоров’я;

• мають технічну можливість формувати медвисновки.

Зауважимо, що технічна можливість в установи виникає з дати опублікування на вебсайті електронної системи охорони здоров’я (ehealth.gov.ua) інформації про підключення медустанови до центральної бази даних електронної медичної інформаційної системи (МІС).

Важливо! Тільки-но медустанова сформує свій перший медвисновок, йому буде заборонено видавати паперові листки непрацездатності.

Але є і винятки. Так, до 1 вересня 2021 року листки непрацездатності виключно в паперовому вигляді слід оформляти:

• особам, яким уже був відкритий лікарняний лист у паперовій формі (згідно з Інструкцією № 532). Тобто подовжувати відкриті в паперовій формі лікарняні листи (до повного закриття) також слід у паперовій формі. Навіть якщо медустанова вже перейшла на е-лікарняні;

• у зв’язку з вагітністю та пологами. Оскільки категорія медичних висновків про тимчасову непрацездатність «Вагітність та пологи» почне застосовуватися тільки з 1 вересня 2021 року;

• якщо тимчасова непрацездатність пацієнтів виникла в результаті захворювання ВІЛ або психічного розладу.

Усі інші установи охорони (до появи технічних можливостей формування медвисновків у Реєстрі або до 1 вересня 2021 року) здоров’я дотримуються вимог Інструкції № 455 і Інструкції № 532. Тобто відкривають і видають лікарняні листи в паперовій формі.

2. Якщо особі, у якої відкритий листок непрацездатності в паперовій формі, буде встановлений факт тимчасової непрацездатності за новим випадком і в цей період у медустанови буде технічна можливість сформувати медвисновок у Реєстрі, то за таким новим випадком формується е-лікарняний.

3. Якщо особа, у якої сформований медвисновок у Реєстрі в одній установі, звернеться для проходження обстеження, консультації, доліковування, проходження реабілітації тощо до іншої установи, у якої немає технічної можливості формувати медвисновок у Реєстрі, то для такої особи відкривається листок непрацездатності як новий випадок тимчасової непрацездатності (в паперовій формі).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі