Теми статей
Обрати теми

Декретні і додаткова база ЄСВ у звітності

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
За період перебування працівниці у відпустці по вагітності та пологах роботодавець повинен розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах, нарахувати ЄСВ на неї та правильно це показати у квартальній звітності. Ситуацій щодо декретних на практиці багато. Щоб не наробити помилок, у цій статті ми розглянемо порядок відображення декретних у Податковому розрахунку*. Особливу увагу приділимо нарахуванню ЄСВ та його відображенню у квартальній звітності.

* Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Декретні у звітності

Д5. Початок і закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами відображаємо у додатку 5 Податкового розрахунку (Д5) з кодом категорії «5» у графі 07. При цьому у графі 10 зазначаємо дату початку/закінчення відпустки, що припала на відповідний місяць звітного кварталу (графи 13 — 15 не заповнюємо). У разі продовження такої відпустки на підставі листка непрацездатності на 14 календарних днів у Д5 закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами відображаємо з урахуванням продовження.

Д1. Суму декретних відображаємо у додатку 1 Податкового розрахунку (Д1), сформованому за той місяць звітного кварталу, в якому вони були фактично нараховані в бухобліку. Тут треба звернути увагу на таке.

1. Декретні відображаються не загальною сумою, а з розподілом за місяцями відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (пропорційно дням такої відпустки в кожному з місяців).

2. У графі 08 зазначаємо КЗО «42» — для працівниці, до доходу якої застосовується ставка ЄСВ 22 %, і КЗО «43» — для працівниці з інвалідністю (ЄСВ 8,41 %).

3. У рядках з допомогою по вагітності та пологах за майбутні повні місяці відпустки графа 14 = графі 15. Тобто дні перебування у трудових відносинах і дні декретної відпустки заповнюємо наперед. Зверніть увагу: у місяці завершення відпустки, якщо вона закінчується не в останній календарний день місяця, значення графи 14 дорівнює кількості календарних днів у такому місяці (тобто повний місяць).

Д4. Сума декретних не оподатковується ПДФО та ВЗ. Водночас її треба відображати в додатку 4 Податкового розрахунку (4ДФ). Зауважте, на відміну від Д1, у 4ДФ їх показуємо загальною сумою (без розбивки за місяцями) у місяці нарахування (фактичної виплати) у бухобліку з ознакою «128» у графах 3а та 3 розділу І. У зв’язку з тим, що зараз затримуються виплати з ФСС, то місяць нарахування допомоги по вагітності та пологах та місяць її виплати збігатися не будуть.

Податковий розрахунок. Сума допомоги по вагітності та пологах повністю фінансується за рахунок ФСС і відображається у окремому рядку (1.5) Податкового розрахунку. До нього переносимо загальну суму оплати декретної відпустки з Д1. Оскільки допомога по вагітності та пологах нараховується та відображається у звітності наперед, то після відображення її в Податковому розрахунку історія з її нарахуванням не закінчується. Пояснимо.

Додаткова база ЄСВ

Загальні правила. Усі роботодавці зобов’язані виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). І до виплат, які включаються до бази нарахування ЄСВ, входить відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. Отже, якщо працівниця одночасно є основним працівником, перебуває в трудових відносинах повний календарний місяць (відпрацьовані всі дні за графіком), не є особою з інвалідністю і заробіток за місяць становить більше нуля та менше за МЗП — треба виконати вимогу сплати ЄСВ з МЗП.

Виконуючи цю вимогу, фактичну базу нарахування ЄСВ за місяць порівнюємо з мінзарплатою, встановленою законом на такий місяць. Якщо фактична база нарахування виявиться нижче «мінімалки», на різницю між цими двома величинами донараховуємо ЄСВ.

Нарахування ЄСВ на суми допомоги по вагітності та пологах здійснюють за кожен місяць такої відпустки окремо (п.п. 2 п. 2 розд. IV Інструкції № 449*).

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Але вимоги нараховувати ЄСВ на додаткову базу за майбутні місяці немає.

Тому Порядком № 4 не передбачено можливості відображення ЄСВ-різниці за майбутні місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

За необхідності розрахувати додаткову базу і донарахувати на неї ЄСВ можна лише:

— за звітний місяць, у якому було нараховано допомогу по вагітності та пологах;

— за попередні місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (якщо лікарняний лист був наданий працівницею із запізненням).

За декретними всі порівняння з мінзарплатою проводимо місяць у місяць!

Нагадаємо, що при розрахунку декретних варто враховувати «обмежувальні» цифри. Їх розраховані величини на 2021 рік ми публікували у статті «Важливі цифри — 2021» // «ОП», 2021, № 1 (ср. ). Відповідно до загального та спеціального обмеження мінімальна середньоденна зарплата при розрахунку декретних з 1 січня 2021 року по 30 листопада 2021 року становить 197,11 грн (6000 : 30,44). Якщо фактично розрахований середньоденний заробіток виявився меншим за цю межу, то розрахунок декретних проводимо виходячи з мінімальної середньоденної зарплати — 197,11 грн.

Обчислення допомоги по вагітності та пологах проводиться множенням середньоденної зарплати на 126 календарних днів відпустки (з розподілом відповідно календарних днів відпустки кожного місяця для нарахування ЄСВ).

Як правило, при нарахуванні декретних виходячи з мінімального розміру середньоденної зарплати, у місяцях з кількістю календарних днів 30 і 28 сума декретних у розрахунку на місяць виявляється меншою за МЗП. Тому такі місяці потребують нарахування ЄСВ із мінзарплати.

Декретні нараховуємо наперед, а ось наперед нараховувати ЄСВ на додаткову базу у майбутніх місяцях законодавством обов’язку не визначено. Тому у місяці безпосереднього нарахування декретних ЄСВ за майбутні місяці нараховуємо на фактичну базу.

З мінімалкою порівнюємо тільки заробіток (зарплата + допомога) поточного місяця і в разі необхідності нараховуємо ЄСВ з МЗП. А от декретні за майбутні місяці порівнюватимемо з мінзарплатою в міру настання відповідних місяців.

Розглянемо приклад, коли декретні розраховано з мінімальної середньоденної зарплати.

Приклад. Працівниці (основній, без інвалідності) нараховані декретні (126 днів із 12.03.2021 р.) у березні 2021 року в сумі 24835,86 грн та відображені у Податковому розрахунку за 1 квартал.

Як відобразити додаткову базу з ЄСВ та ЄСВ на неї за квітень та червень 2021 року у Д1 за 2 квартал?

Для наочності вихідні дані зведемо в таблицю.

Таблиця. Нарахована допомога по вагітності та пологах та ЄСВ

Період декретної відпустки

Кількість календарних днів

Нараховано, грн

у березні 2021 р.

у квітні 2021 р.

у червні 2021 р.

Сума декретних

ЄСВ

ЄСВ

ЄСВ

Березень 2021 р.

20

3942,20

867,28

Квітень 2021 р.

30

5913,30

1300,93

19,07

Травень 2021 р.

31

6110,41

1344,29

Червень 2021 р.

30

5913,30

1300,93

19,07

Липень 2021 р.

15

2956,65

650,46

РАЗОМ

126

24835,86

5463,89

19,07

19,07

За умовами прикладу вся сума нарахованої допомоги по вагітності та пологах була відображена в Податковому розрахунку за 1 квартал 2021 року. За квітень та червень 2021 року нарахована сума допомоги виявилася меншою за МЗП на 86,70 грн (6000,00 - 5913,30). Тому в бухобліку за ці місяці донараховуємо ЄСВ у сумі 19,07 грн (86,70 х 22 %), а у Д1 за 2 квартал 2021 року показуємо додаткову базу та ЄСВ на неї (безпосередньо в місяцях нарахування) (див. рисунок нижче).

img 1

завантажити файл

Фрагмент Д1 з відображеним ЄСВ із додаткової бази для декретних

У більшості випадків, відразу після закінчення відпустки по вагітності та пологах, матусі оформлюють відпустку для догляду за дитиною до 3 років.

За таких обставин за липень нарахована сума заробітку (декретних) теж виявиться меншою за мінімалку. І коли липень закінчиться, роботодавцю доведеться розраховувати різницю (додаткову базу) і нараховувати на неї ЄСВ. Але це вже історія 3 кварталу 2021 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі