Теми статей
Обрати теми

COVID і лікарняні: навмисно не придумаєш

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Статистика хворих на COVID останнім часом не радує. Довгожданий спад знову змінився небажаним ростом. Кількість хворих поступово збільшується. Разом із ними росте і кількість запитань, пов’язаних з оформленням листів непрацездатності і оплатою лікарняних працівникам, що перехворіли на COVID або побували на самоізоляції. Тому сьогодні розберемо декілька цікавих випадків.

Ізоляція у сумісника

Зовнішній сумісник, який працює у приватній установі охорони здоров’я за сумісництвом, приніс копію лікарняного листа з причиною непрацездатності «11» (ізоляція від COVID-19). Як правильно розрахувати суму лікарняних, якщо основне місце його роботи — КНП (він — лікар)?

Головне питання, на яке в цій ситуації треба відповісти: в якому розмірі слід оплачувати лікарняний лист? У розмірі 50 % або 100 % від середньої зарплати? Давайте розбиратися.

Нагадаємо: ч. 2 ст. 24 Закону про соцстрахування пропонує особам, що перебувають в установах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під контролем у зв’язку з карантином, виплачувати допомогу по тимчасовій непрацездатності у розмірі 50 % середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

Єдиний виняток зроблено для медичних працівників. Таким працівникам у перелічених вище випадках допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується у розмірі 100 % середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Зазначимо, що медичною діяльністю можуть займатися особи, які мають відповідну спеціальну освіту і відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам (ст. 74 Основ № 2801*).

* Основи законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII.

Останні встановлені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117.

Згідно з ними для професіоналів — це повна вища медична освіта, для фахівців — неповна вища медична освіта, для осіб з немедичною освітою, допущених до медичної діяльності на посадах лікарів і середнього медперсоналу, — факт закінчення навчального закладу, підготовка та отримання звання в яких надають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю (наведені в додатку 7 до наказу МОЗ від 25.12.92 р. № 195).

Також слід взяти до уваги переліки:

1) лікарських посад в установах охорони здоров’я;

2) провізорних посад і посад молодших фахівців з фармацевтичною освітою в установах охорони здоров’я;

3) посад професіоналів і фахівців в області охорони здоров’я в установах охорони здоров’я.

Вони затверджені наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385.

Якщо працівник, який працює у вас за сумісництвом, відповідає переліченим вище вимогам (має відповідну освіту і обіймає відповідну посаду), він є медичним працівником. Тобто має повне право на оплату лікарняного у розмірі 100 % середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Крім того, слід врахувати, що дні тимчасової непрацездатності за основним місцем роботи і за сумісництвом розраховуються і оплачуються окремо (ст. 30 Закону про соцстрахування). Тому незалежно від того, в якій установі охорони здоров’я (комунальній чи приватній) працює медпрацівник, оплачувати лікарняний йому слід у розмірі 100 % середньої зарплати.

Ну а якщо ваш працівник не належить до медичних працівників, розраховувати суму лікарняних йому треба в загальному порядку. Тобто у розмірі 50 % середньої заробітної плати.

У вихідний і по телефону

Працівник приніс лікарняний лист, відкритий 30.01.2021 р. (субота) на підставі телефонного звернення, до лікаря. В листку непрацездатності вказано: звільнення від роботи— з 01.02.2021 р. (понеділок). Чи правильно заповнений листок непрацездатності?

Скажемо відразу: погрішності є. Але розберемо усе за порядком.

1. Дата відкриття лікарняного листа.

Листок непрацездатності був відкритий працівникові в його вихідний день (суботу). І це не помилка. Адже графік роботи лікарні може не збігатися із графіком роботи підприємства (установи, організації), в якій працює хворий. Тобто може працювати і по суботах. Тому з цим усе гаразд.

І, до речі, оплачувати день хвороби, що припадає на вихідний, слід у загальному порядку*.

* Подробиці — в статті «Захворів у святковий день: оплата хвороби за загальними правилами» // «ОП», 2020, № 22.

2. Спосіб відкриття лікарняного листа.

Після введення карантину лікарі отримали право відкривати листки непрацездатності також на підставі звернення і опитування хворого за допомогою телефону або інтернет-телефонії (п. 1.7 Інструкції № 455**). Тобто в тому, що лікар відкрив лікарняний на підставі телефонного дзвінка, немає нічого страшного.

** Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

3. Дата звільнення від роботи.

А тут увага! При амбулаторному лікуванні дата початку лікарняного в табличній частині «Звільнення від роботи» і дата видачі лікарняного листа повинні збігатися.

І тільки у тому разі, якщо хворий звернувся по допомогу після закінчення робочого дня і був визнаний непрацездатним, з його згоди лікар може видати лікарняний лист з наступного календарного дня (п. 2.6 Інструкції № 455).

Тому віддайте лікарняний лист працівникові, щоб лікар виправив у ньому помилки, яких припустився (зазначив дату звільнення від роботи — 30.01.2021 р.).

Ізоляція менше 14 днів

Працівник приніс лікарняний лист по самоізоляції, виданий на строк менше 14 днів. Чи вважати це помилкою?

Дійсно, строк видачі листків непрацездатності з причиною непрацездатності «ізоляція від COVID-19 — 11» складає 14 днів.

Але якщо в лікарняному зазначений строк менше 14 днів (наприклад, 12), то нічого страшного немає. Адже на період карантину лікар може видавати листок непрацездатності на строк, необхідний для завершення самоізоляції відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

А згідно зі Стандартами медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» (затверджені наказом МОЗ від 28.03.2020 р. № 722) — це 14 днів після останнього контакту з підтвердженим або передбачуваним випадком. А такий контакт міг бути трохи раніше, ніж інфікований звернувся до лікаря.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі