Теми статей
Обрати теми

Переміщення ≠ переведення: в чому різниця

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Поняття «переміщення» та «переведення» часто плутають, але це зовсім різні ситуації. Тому дуже важливо вміти їх розрізняти. Про переведення ви вже дізнались зі статті на с. 8. А зараз розкажемо про нюанси переміщення працівників.

Переміщенням вважається зміна робочого місця (місця безпосереднього виконання роботи), структурного підрозділу у тій самій місцевості у межах спеціальності, кваліфікації без зміни посади, трудового функціоналу та істотних умов за трудовим договором (ст. 32 КЗпП).

Зверніть увагу! Ключовим для переміщення є те, що посада працівника, його трудовий функціонал та істотні умови праці не змінюються.

Якщо, наприклад, працівник перейшов з одного відділу установи до іншого без зміни обов’язків та розміру оплати праці або з одного структурного підрозділу підприємства до іншого (без зміни функціоналу) у одній місцевості, це і є переміщення.

Перелічимо правила переміщення, які встановлені чинним законодавством.

1. При переміщенні не змінюються трудові функції й істотні умови праці, визначені трудовим договором (ст. 21, 31, 32 КЗпП).

2. Переміщення можливе тільки в межах місцевості розташування підприємства, установи, організації (ст. 32 КЗпП).

3. Переміщення не може бути невмотивованим, не обумовленим інтересами виробництва (п. 31 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9).

4. На переміщення не потрібна згода працівника (ст. 32 КЗпП).

5. Роботодавець не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров’я (ст. 32 КЗпП).

6. Якщо в результаті переміщення працівника зменшується заробіток з не залежних від нього причин, провадиться доплата до попереднього середнього заробітку протягом двох місяців з дня переміщення (ст. 114 КЗпП).

Залежно від того, хто був ініціатором переміщення, можливі два варіанти його оформлення.

1. Ініціатива походить від працівника. Тоді працівник має написати відповідну заяву на переміщення та погодити її з роботодавцем. До речі, законодавство не зобов’язує в цьому випадку роботодавця задовольнити бажання працівника. Роботодавець на власний розсуд (враховуючи інтереси підприємства) може або відмовити працівнику, або погодитися з його проханням.

2. Роботодавець ініціює переміщення. У цьому випадку може бути надана доповідна записка керівника структурного підрозділу (іншої посадової особи) з проханням про переміщення працівника. Також потрібно вказати мотиви таких дій. Сформулюйте, чому виникла необхідність переміщення в інтересах роботи підприємства, установи, організації. Краще, щоб переміщення було письмово обґрунтоване.

Далі, на підставі заяви працівника або доповідної записки керівника підрозділу роботодавець видає наказ (розпорядження) про переміщення.

У зв’язку з тим, що при переміщенні не змінюється назва посади, інформація про нього не вноситься до особової картки і до трудової книжки працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі