Теми статей
Обрати теми

Айболить-ФОП: як оплачувати лікарняний

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник установи хворів із 7 по 18 травня 2021 року (12 календарних днів). Лікарняний лист, який він надав, виданий лікуючим лікарем-ФОП. Чи має право лікар-ФОП видавати листки непрацездатності більше ніж на 10 днів?

Право виписувати лікарняні листи

Лікар-ФОП, який отримав ліцензію МОЗ України на надання медпослуг, має такі ж права, як і лікарі, що працюють у державних та недержавних закладах охорони здоров’я (далі — ЗОЗ).

Тому він також має право видавати листки непрацездатності (далі — ЛН). Про це чітко прописано у п.п. 1.4.5 Інструкції № 455*. У разі захворювання чи травми на період тимчасової непрацездатності до відновлення працездатності або до встановлення групи інвалідності медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) лікар-ФОП може видати ЛН.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Але чи є обмеження щодо кількості днів хвороби, на які він може видати ЛН? Розберемося.

Кількість днів хвороби

В Інструкції № 455 прописано, що безпосередньо лікарем може бути видано ЛН строком до 5 календарних днів із наступним продовженням його, залежно від тяжкості захворювання, до 15 календарних днів (абз. 1 п. 2.2 Інструкції № 455). А раніше, до 11.11.2020 р. (до внесення змін наказом МОЗ від 11.11.2020 р. № 2593 до Інструкціі № 455), лікуючий лікар, у тому числі й лікар-ФОП, мав право особисто продовжувати ЛН до 10 календарних днів.

Тобто лікар-ФОП на законних підставах може видавати ЛН строком до 15 календарних днів. Але з цього правила є виняток. Він стосується хворих пацієнтів із COVID-19. Для них ЛН може бути виданий на більший строк особисто лікуючим лікарем. Саме на той строк, який необхідний для лікування пацієнта з коронавірусною хворобою (абз. 4 п. 2.2 Інструкції № 455).

Отже, у випадку, що розглядається, лікар-ФОП мав прав видати ЛК строком на 12 календарних днів. Такий ЛН (якщо він оформлений належним чином і не містить помилок) має бути прийнятий і оплачений роботодавцем на загальних підставах.

А в якому випадку лікар-ФОП особисто продовжити ЛН не має права? Розглянемо й цей випадок.

Продовження ЛН лікарем

Якщо хвороба, крім хвороби на COVID-19, триває понад 15 календарних днів, продовжити ЛН особисто лікуючий лікар не має права. Продовження ЛН до 30 днів проводиться лікуючим лікарем спільно із завідувачем відділення, а надалі — ЛКК, яка призначається керівником лікувально-профілактичного закладу, після комісійного огляду хворого, з періодичністю не рідше 1 разу на 10 днів (1 разу на 20 днів в окремих випадках), але не більше строку, встановленого для направлення до МСЕК (абз. 2, 3 п. 2.2 Інструкції № 455).

У разі потреби продовження ЛН лікарем-ФОП більш ніж на 15 календарних днів останній може домовитися про співпрацю із ЗОЗ, що надає первинну меддопомогу, де є відділення, завідувач і можливість сформувати ЛКК. І тільки після висновку ЛКК такий ЛН може бути продовжено.

У разі коли лікар-ФОП, усупереч цим вимогам, продовжить ЛН на більше ніж 15 календарних днів без висновку ЛКК, оплачувати ЛН можна тільки у рамках 15 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі