Теми статей
Обрати теми

Військові збори: відпускаємо працівника

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Складна обстановка на кордоні з Росією викликає все більше занепокоєння. Тому посилення нашої армії є цілком прагматичним. Із цієї причини й був ухвалений Закон України від 30.03.2021 р. № 1357-IX щодо удосконалення виконання військового обов’язку та ведення військового обліку. Тобто працівників (як військовозобов’язаних, так і резервістів) можуть будь-коли призвати на військові збори. Що робити в цьому випадку роботодавцю — нагадаємо в сьогоднішній статті.

Хто «під прицілом»?

Перелік осіб, які можуть бути призвані на військові збори, визначений Законом № 2232*.

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

Як і раніше, у нього входять (ст. 1, 2 Закону № 2232):

військовозобов’язані — особи, що перебувають у запасі для комплектування ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

резервісти — особи, які проходять службу на підставі контракту у військовому резерві ЗСУ, інших військових формувань і призначені для їх комплектування в мирний та воєнний час.

Таких осіб можуть призвати:

військовозобов’язаних — на навчальні (чи перевірочні) і спеціальні збори;

резервістів — на збори відповідно до програм служби у військовому резерві (наприклад, згідно з Положеннями № 618 і № 470**).

** Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України, затверджене Указом Президента від 29.10.2012 р. № 618/2012, Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Національної гвардії України, затверджене Указом Президента від 10.08.2012 р. № 470/2012.

Для кожного з видів військових зборів установлені свої часові рамки.

Тривалість зборів

Час і строки проведення зборів військовозобов’язаних і резервістів визначають Генеральний штаб ЗСУ та органи управління іншими військовими формуваннями відповідно до Закону № 2232. Але з урахуванням деяких обмежень (див. табл. 1).

Таблиця 1. Тривалість військових зборів

Кого призивають

Тривалість військових зборів

Військовозобов’язані

Навчальні збори

до 5 разів строком до 2 місяців кожного разу

Перевірочні збори

до 5 (!) днів (як без відриву, так і з відривом від виробництва)

Спеціальні збори

не більше 2 місяців

Загальний строк зборів не може перевищувати 10 місяців.

Резервісти

Перевірочні збори

до 5 днів (як без відриву, так і з відривом від виробництва)

Загальний строк виконання обов’язків служби у військовому резерві не може перевищувати 3 місяців на рік.

Погодьтеся, строк немалий. Для роботодавця «втрата» працівника на такий проміжок часу може мати негативні наслідки. Чи можна тоді не відпускати працівника на військові збори?

А можна не відпускати?

Порушувати вимоги Закону № 2232 не варто. Адже в ньому прописано, що, отримавши повістку з районного (міського) територіального центру комплектування і соціальної підтримки (органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки України) на прибуття для призову на збори:

• працівник зобов’язаний прибути в пункт і в строк, зазначені в повістці, а

• роботодавець зобов’язаний не лише відпустити працівника на збори, але й забезпечити його своєчасне прибуття у зазначені пункти збору.

Важливо! Проігнорувати повістку можна лише у двох випадках:

1) за наявності у працівника поважних причин (перераховані в Переліку № 673*).

* Перелік поважних причин нез’явлення чи несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного до військового комісаріату для призову на збори, затверджений постановою КМУ від 28.07.2010 р. № 673.

До них належать: смерть близького родича, хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками, складання державних іспитів до вишів тощо.

Такі обставини мають бути підтверджені відповідними документами (ч. 9 ст. 29 Закону № 2232);

2) якщо працівник-військовозобов’язаний входить до переліку осіб, які звільнені від проходження зборів (наведений у ст. 30 Закону № 2232). Це, зокрема: студенти, військовозобов’язані, які мають дітей віком до 3 років або трьох і більше дітей віком до 16 років тощо.

Резервісти звільняються від проходження навчальних і перевірочних зборів у порядку, установленому положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві.

Ваш працівник не потрапляє під «звільняючі» норми? Він зобов’язаний прибути на збори. Інакше йому загрожує відповідальність (як адміністративна, так і кримінальна). Причому у зв’язку з набуттям чинності Законом № 1357-IX — досить серйозна (див. табл. 2).

Таблиця 2. Відповідальність працівника за ухилення від навчальних (спеціальних) зборів

Відповідальність

До набуття чинності

Законом № 1357-IX

Після набуття чинності

Законом № 1357-IX

Адміністративна

(ст. 210 КпАП)

Штраф від 85 до 119 грн

(за повторне порушення — від 170 до 255 грн

Штраф від 510 до 850 грн

(за повторне порушення — від 850 до 1700 грн)

Кримінальна

(ст. 337 Кримінального кодексу)

• або штраф до 1190 грн;

• або арешт строком до 6 місяців

• або штраф від 8500 до 11900 грн;

• або виправні роботи на строк до 2 років

А ось роботодавець за порушення вимог ч. 9 ст. 29 Закону № 2232 відповідальність більше не несе (ст. 2114 виключена з КпАП завдяки Закону № 1357-IX). Раніше ж посадовим особам установи довелося б заплатити штраф у розмірі від 17 до 51 грн (а за повторне порушення — від 51 до 119 грн).

Тому працівника слід відпустити на військові збори. Та до того ж забезпечити йому низку гарантій.

Дотримуємося гарантій

Відправляючи працівника на військові збори, роботодавець зобов’язаний забезпечити низку трудових і соціальних гарантій. Вони передбачені ст. 119 КЗпП, ч. 11 ст. 29 Закону № 2232 і п. 7 Інструкції № 80*. Перерахуємо їх нижче.

* Інструкція про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, грошової виплати резервістам, затверджена наказом Міноборони від 12.03.2007 р. № 80.

img 1Збереження місця роботи, посади і середнього заробітку під час зборів.

За працівниками (військовозобов’язаними і резервістами), призваними на військові збори, на увесь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігають:

• місце роботи;

• займану посаду;

середню заробітну плату.

Такі гарантії діють як на основному місці роботи, так і на роботі за сумісництвом (п. 7 Інструкції № 80). А також поширюються на сезонних і тимчасових працівників.

Інакше кажучи, призваних на військові збори не можна звільнити за ініціативою роботодавця з дня отримання повістки про призов і до їх повернення (п. 7 Інструкції № 80). Виняток — ліквідація установи, підприємства, організації, де вони працювали.

img 2Відпустка під час зборів.

Якщо військовозобов’язаний був призваний на збори зі щорічної або додаткової відпустки, то відпустку (п. 10 Інструкції № 80, ст. 11 Закон про відпустки):

• або продовжують після закінчення зборів;

• або переносять на інший період.

img 3Хвороба під час відпустки.

Якщо військовозобов’язаний/резервіст захворів під час зборів, за ним також зберігаються місце роботи, займана посада і середній заробіток.

А ось допомога по тимчасовій непрацездатності працівникові виплачується, тільки якщо він продовжує хворіти після зборів (виконання ним обов’язків служби у військовому резерві) — з дня їх закінчення.

При цьому лікарняний оплачується у загальному порядку: перші п’ять календарних днів хвороби — за рахунок роботодавця, решту — за рахунок ФСС. Звичайно ж, за наявності правильно заповненого листка непрацездатності.

img 4Відпускний і страховий стаж за час зборів.

Час проходження зборів включається:

• до стажу для надання щорічної основної відпустки;

• пенсійного і «лікарняного» стажу.

Із гарантіями розібралися, тепер підготуємо необхідні документи, щоб відправити працівника на збори.

Готуємо документи

Щоб відпустити працівника на військові збори, необхідно запастися такими документами (ст. 29 Закону № 2232):

1) повісткою районного (міського) територіального центру комплектування і соціальної підтримки (органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки України) на прибуття для призову на збори.

У ній мають бути зазначені вид і строки військових зборів. Якщо ж у повістці міститься виклик до військкомату (без уточнення причини), то дату початку і строк військових зборів можна буде визначити, зазирнувши до військового квитка працівника. Туди відомості про проходження навчальних зборів вносять військкомати і військові частини (пп. 4.6, 4.7 Інструкції № 560**);

** Інструкція з організації і проведення навчальних зборів з військовозобов’язаними у військових частинах і установах Збройних Сил України, затверджена наказом Міноборони від 11.11.2009 р. № 560.

2) наказом про увільнення співробітника від роботи на час проходження військових зборів (оформляємо на підставі повістки).

Зразок документа наведемо на рисунку нижче.

img 5

Зразок наказу про увільнення від роботи на час проходження зборів

Тепер, коли усі документи готові, можна відпускати працівника на збори. У цей період не забудьте правильно його протабелювати. Так:

• якщо в повістці було чітко зазначено, що працівника призивають на військові збори, то в табелі обліку використання робочого часу цей період відображають із кодом «22» або «IH» («інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовної підготовки, військові збори, донорські, відгул тощо)»);

• якщо в повістці було зазначено лише час, місце і дату, коли треба з’явитися працівникові (без пояснень причини), у табелі проставляємо код «І» або «30».

А після того як працівник, повернувшись із військових зборів, надасть копію сторінки військового квитка, яка підтвердить його участь у зборах, до табеля можна буде внести відповідні зміни.

Більш детально про оплатні нюанси періоду військово-навчальних зборів поговоримо в наступній статті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі