Теми статей
Обрати теми

Лікарняні у відпустках: коли оплачувати, а коли ні

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівниці надано щорічну основну відпустку тривалістю 14 календарних днів з 12 по 25 квітня 2021 року і відразу після неї додаткову соціальну (на дітей) тривалістю 10 календарних днів з 26 квітня по 7 травня 2021 року. Але під час цих відпусток з 14.04.2021 р. по 21.04.2021 р. в неї хворіла дитина, а з 27.04.2021 р. по 06.05.2021 р. хворіла сама працівниця. Це підтверджують два листки непрацездатності, які вона надала роботодавцю. Перервану хворобою відпустку вона хоче перенести і почати відпочивати з 17 травня 2021 року. Чи оплачуються в такому випадку лікарняні листи? Чи можна переносити «дитячу» відпустку?

Перш ніж відповісти на запитання читача, представимо схему, на якій видно періоди непрацездатності та періоді відпустки працівниці.

У ситуації, що розглядається, постають два запитання:

1. Яка доля лікарняних, які збіглися з відпусткою?

2. Яка доля відпусток, які збіглися з лікарняними?

Розберемося з кожним запитанням окремо.

img 1

Збіг відпусток і лікарняних у період з 12 квітня по 7 травня 2021 року

Доля лікарняних, які збіглися з відпусткою

Перший лікарняний листок (з 14 по 21 квітня) — це лікарняний по догляду за хворою дитиною.

Діючим законодавством, а саме ч. 2 ст. 80 КЗпП, ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки встановлено, що в разі хвороби працівника в період щорічної відпустки, остання повинна бути перенесена на інший період або продовжена. Тимчасова непрацездатність працівника, яка припала на щорічну відпустку (основну чи додаткову), за належно оформленим ЛН повинна бути оплачена на загальних підставах.

Важливо! Допомога по догляду за хворою дитиною не надається за дні, коли працівник під час хвороби дитини перебував у будь-якій відпустці.

До речі, відповідно до п. 3.15 Інструкції № 455* ЛН не видається для догляду за хворою дитиною в період щорічної (основної та додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років. ЛН видається з дня, коли мати або інша працююча особа, яка здійснює догляд за хворою дитиною, повинна стати до роботи (п. 3.11 Інструкції № 455).

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Але працівник, який перебуває у відпустці, може не повідомити лікаря щодо цього, та останній все ж таки оформить ЛН по догляду за хворою дитиною.

Тому роботодавець повинен знати, що такий ЛН оплачувати не можна. Отже, лікарняний лист на період хвороби з 14 по 21 квітня не оплачується.

Другий лікарняний лист (з 27.04.2021 р. по 06.05.2021 р.). За цим листом хворіла сама працівниця. Період непрацездатності збігається з періодом соцвідпустки на дітей.

Згідно з ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки соцвідпустки на дітей переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному ст. 11 Закону про відпустки (тобто за правилами, установленими для щорічної відпустки). Тому якщо на період соцвітпуски на дітей припадає хвороба самої працівниці, то така відпустка повинна бути перенесена.

А ось лікарняний лист у цьому випадку треба оплатити. Тобто лікарняний (з 27.04.2021 р. по 06.05.2021 р.) підлягає оплаті у загальному порядку. Перші п`ять днів (з 27 квітня по 1 травня) оплачуються за рахунок підприємства. Зверніть увагу: 1 травня також оплачується! Інші дні тимчасової непрацездатності (з 2 по 6 травня) оплачуються за рахунок коштів ФСС.

Доля відпустки

Розглянемо долі відпусток, на які припали лікарняні листи.

Перша відпустка (з 12 по 25 квітня 2021 року) — щорічна основна. Ця відпустка нікуди не переноситься. Увесь період лікарняного листа по догляду за хворою дитиною припав на період щорічної основної відпустки.

Друга відпустка (з 26 квітня по 7 травня 2021 року) — соцвідпустка на дитину. Хвороба самої працівниці повністю припала на період такої відпустки. Як ми вже зазначали, соцвідпустки на дітей переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному ст. 11 Закону про відпустки (тобто за правилами, установленими для щорічної відпустки).

Так, соцвідпустка на дітей повинна бути перенесена на інший період або продовжена у разі тимчасової непрацездатності працівниці, засвідченої у встановленому порядку.

Важливо! При підрахунку днів відпустки, які переносяться (продовжуються) через тимчасову непрацездатність, не враховуємо святкові і неробочі дні, що припали на період хвороби.

За умовами наведеного прикладу, на соцвідпустку, надану з 26 квітня по 7 травня 2021 року, припала хвороба з 27 квітня по 6 травня. Зазначена відпустка перервана лікарняним з другого дня від її початку. За заявою працівниці перенесенню підлягають 8 днів соцвідпустки, а саме 4 дні квітня (з 27-го по 30-те число) та 4 дні травня (з 3-го по 6-те число). Зауважте: до розрахунку не включаємо святковий (1 травня) і неробочий (2 травня) дні.

Зверніть увагу: соцвідпустка на дітей не може бути поділена на частини і завжди надається повної тривалості. За декількох підстав (до 17 календарних днів) вона може надаватися окремо на 10 та 7 днів.

І тільки в разі переривання соцвідпустки на дітей тимчасовою непрацездатністю її частина, на яку припала хвороба працівника, має бути перенесена на інший період або продовжена (лист Мінсоцполітики від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15). Тобто в разі збігу хвороби і соцвідпустки на дітей правило щодо цілісності надання такої відпустки не виконується, але і не вважається порушенням.

Перерахунки

Помістимо в 3 кроки послідовність дій бухгалтера після надання працівником ЛН, який збігся з відпусткою. Бухгалтер має:

1. Нарахувати лікарняні після прийняття рішення (оформлене протоколом) комісією із соцстрахування.

2. Сторнувати суму відпускних за дні збігу з тимчасовою непрацездатністю працівниці. Також необхідно відкоригувати табель обліку робочого часу.

3. Нарахувати відпускні за дні відпустки, які за заявою працівниці перенесені на інший період (за умовами запитання — з 17 травня 2021 року). У цьому випадку бухгалтер повинен перерахувати середню зарплату для розрахунку відпускних виходячи з нового розрахункового періоду та з урахуванням проведених коригувань і нарахованих лікарняних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі