Теми статей
Обрати теми

Паперові лікарняні після 1 жовтня

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
1 жовтня 2021 року Україна перейшла на електронні лікарняні. Проте лікарняні листи в паперовій формі зникнуть не відразу, а лише з 1 лютого 2022 року. Доти їх виписуватимуть, але тільки в чітко визначених випадках. Яких? Зараз розповімо.

Підстава

Випадки, в яких дозволяється видавати паперові лікарняні листи після 1 жовтня 2021 року, визначені п. 8 наказу № 1066*.

* Наказ МОЗ «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їх перевірки» від 01.06.2021 № 1066.

Їх усього чотири. Розглянемо кожен із них детальніше.

При продовженні/закритті

До 1 лютого 2022 року лікарняні листи в паперовій формі видаватимуться при продовженні і закритті паперових листків непрацездатності, виданих до 1 жовтня 2021 року.

Інакше кажучи, якщо первинний листок непрацездатності був виданий у паперовій формі, то всі інші лікарняні листи, видані як його продовження, мають бути також оформлені на папері.

Нагадаємо, що до 1 жовтня 2021 року паперові листки непрацездатності видавалися:

• якщо в медустанови не було технічних можливостей формування медвисновків у Реєстрі;

• особам, яким уже був відкритий лікарняний лист у паперовій формі;

• у зв’язку з вагітністю та пологами. Категорія медичних висновків про тимчасову непрацездатність «Вагітність та пологи» почала застосовуватися тільки з 1 жовтня 2021 року;

• якщо тимчасова непрацездатність пацієнта виникла внаслідок захворювання ВІЛ або психічного розладу.

Визначити, чи є паперовий лікарняний лист продовженням первинного листка непрацездатності, дуже просто. У верхній частині такого листка-продовження обов’язково буде зазначений номер первинного лікарняного.

Саме такий лікарняний приніс ваш працівник? Тоді без сумнівів переходьте до процедури призначення матзабезпечення за період непрацездатності працівника.

Якщо минув строк для внесення змін

Також паперовий лікарняний буде оформлений у випадку, якщо минув строк, протягом якого лікар може внести зміни до медвисновку в Реєстрі медичних висновків.

Інакше кажучи, якщо е-лікарняний був сформований із помилками, які лікар не встиг (чи не зміг) виправити у встановлений строк (7 календарних днів), працівникові буде виписаний паперовий лікарняний лист.

Що це за помилки? Нагадаємо, що до Електронного реєстру листків непрацездатності потрапляють дані з декількох джерел. Наприклад:

• з електронної системи охорона здоров’я — дані про медвисновки, внесені до Реєстру медичних висновків (п. 8 Порядку № 328*). У них, зокрема, зазначається інформація про пацієнта / тимчасово непрацездатну особу (вона підтягується з Реєстру пацієнтів);

* Порядок організації ведення електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 № 328.

• з Держреєстру фізичних осіб — платників податків (з нього передаються дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків);

• з Реєстру застрахованих осіб (дані із звітності і повідомлень про прийняття на роботу) тощо.

І цілком можливо, що в них виявляться помилки.

Припустимо, роботодавець неправильно заповнив звітність (неправильно зазначив П. І. Б. працівника). А може бути, що лікар помилився при заповненні медвисновку (на англійській розкладці написав букву «і», а не на українській).

Звичайно, лікарняний з помилковими даними не може бути підставою для оплати періоду непрацездатності. Тобто допущені неточності треба виправити.

Для цього, можливо, знадобиться:

• роботодавцеві уточнити дані в поданій раніше звітності або повідомленні про прийняття на роботу;

• працівникові звернутися до ПФУ (відновити анкетні дані) або до лікаря для внесення змін до медвисновку.

Нагадаємо, що внести зміни до медвисновку, на підставі якого сформований е-лікарняний (якщо в ньому виявлена недостовірна інформація), лікар може не пізніше сьомого дня з дати його формування (п. 9 розд. IV Порядку формування медвисновків**).

** Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

Якщо лікар не встигне виправити е-лікарняний у встановлений строк, йому доведеться виписати працівникові паперовий листок непрацездатності.

Увага! У цьому випадку рішення про видачу листка непрацездатності в паперовій формі приймає лікарсько-консультативна комісія установи охорони здоров’я, а за її відсутності — керівник установи.

При усиновленні дитини

Після 1 жовтня 2021 року паперовий лікарняний лист також випишуть у разі усиновлення новонародженої дитини застрахованою жінкою.

Зверніть увагу: такий паперовий листок непрацездатності видається протягом двох місяців із дня народження дитини, зазначеної у свідоцтві про народження дитини (на підставі цього свідоцтва та рішення суду про усиновлення дитини).

З технічних причин

І останній випадок, коли працівникові може бути виписаний лікарняний лист у паперовій формі: якщо е-лікарняний не сформований через технічні проблеми (помилки). Найчастіше це відбувається через помилки у персональних даних. Унаслідок чого порушується обмін інформацією між базами даних, що беруть участь у створенні Електронного реєстру листків непрацездатності (вони не можуть синхронізуватися). Як наслідок, система не може сформувати е-лікарняний.

Коли таке відбувається? Наприклад, якщо персональні дані пацієнта, зазначені в електронній системі охорони здоров’я (E-Health), не збігаються з даними в Реєстрі застрахованих осіб (через зміну прізвища або різних варіантів написання П. І. Б., помилок у ІПН або номері/серії паспорта).

Якщо протягом семи днів з дати створення медичного висновку про тимчасову непрацездатність не вдалося усунути неточності, що стали причиною того, що е-лікарняний не був створений, працівникові буде виписаний паперовий лікарняний лист.

Але як дізнатися, яка саме причина стала підставою для видачі паперового лікарняного?

На наш погляд, її з’ясовувати не варто. Оскільки підставою для призначення лікарняних, як і раніше, є виданий в установленому порядку листок непрацездатності. Встановлювати причину, за якою працівникові був виданий саме паперовий лікарняний лист, законодавство від роботодавця не вимагає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі