Теми статей
Обрати теми

Навчання за рахунок підприємства: податки & бухгалтерський облік

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Освіта — одна з тих сфер, куди варто інвестувати гроші завжди, незважаючи на ті чи інші кризи. Добре, що це розуміють і суб’єкти господарювання. Та при цьому не тільки оплачують обов’язкове навчання працівників згідно із законодавством, але й готові фінансувати здобуття освіти тією чи іншою фізособою за власною ініціативою або за ініціативою потенційного студента. Традиційно на початку навчального року вас цікавлять тонкощі оподаткування та бухгалтерського обліку вартості навчання. Отже, пропонуємо докладно розібратися з ними у нашій статті.

Одразу про приємне. ПКУ дуже лояльний до оподаткування оплати навчання за рахунок суб’єктів господарювання — юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. Він дозволяє навчати без податкових наслідків як своїх працівників, так і сторонніх осіб. Але, безумовно, при дотриманні певних правил, про які ми зараз детально розповімо.

Навчання без податків для всіх

ПДФО. Головним помічником для звільнення від оподаткування ПДФО вартості навчання за рахунок суб’єктів господарювання є п.п. 165.1.21 ПКУ.

Згідно з цим підпунктом не оподатковується сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою за здобуття освіти, підготовку чи перепідготовку платника податку, якщо одночасно виконуються такі дві умови.

img 1Грошові кошти сплачені на користь вітчизняного вищого або професійно-технічного навчального закладу (далі — виш і ПТНЗ відповідно). Також вважаємо, що «у грі» й вітчизняні заклади фахової передвищої освіти (далі — передвиш). Такого статусу з 09.08.2019 р. згідно із Законом України від 06.06.2019 р. № 2745-VIII набули вищі навчальні заклади І — ІІ рівнів акредитації. Проте у п.п. 165.1.21 ПКУ відповідні зміни внесені не були.

img 2Сума плати за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки/перепідготовки такого платника податку не перевищує трикратного розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2021 році — 18000 грн за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки/перепідготовки).

Найчастіше оплата за навчання здійснюється одним платежем за певний період — за семестр, рік або навіть декілька років. Яким чином у такому разі порівнювати сплачену суму з неоподатковуваною межею? Адже якщо оплата проведена за майбутні роки, то сума «майбутньої» неоподатковуваної суми плати за навчання не відома.

Податківці погоджуються з тим, що обмежень щодо періоду, за який суб’єкт господарювання може здійснити оплату за навчання, законодавством не встановлено. При цьому вони наголошують (підкатегорія 103.02 ЗІР), що

ЦИТАТА

суму, сплачену у поточному році за кожний повний або неповний місяць навчання, слід порівнювати з неоподатковуваною межею, що діє в цьому році.

Крім зазначених вище умов для звільнення від оподаткування вартості навчання, ПКУ не висуває додаткових вимог:

• не має значення форма навчання (денна, вечірня, заочна, дистанційна, екстернат тощо);

• не має жодної прив’язки профілю навчання до профілю діяльності підприємства/ФОП та діяльності фізособи, що навчається;

• відсутня умова про обов’язкове відпрацювання фізособи у суб’єкта господарювання, який оплатив вартість її навчання. Проте щодо такої умови між підприємством/ФОП і фізособою може бути оформлений відповідний договір;

• не встановлено вимогу щодо перебування особи, яка навчається, у трудових відносинах із суб’єктом господарювання.

Військовий збір. Від оподаткування ВЗ звільняються доходи, що згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Отже, з вартості здобуття освіти, підготовки, перепідготовки, що не оподатковується ПДФО, не стягується також і ВЗ.

ЄСВ. Його не нараховуємо. Витрати на навчання не входять до складу фонду оплати праці згідно з пп. 3.10 та 3.24 Інструкції № 5. Також витрати на оплату навчання включені до складу виплат, на які не нараховується ЄСВ, відповідно до пп. 9 і 11 Переліку № 1170*.

* Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Крім того, оплата навчання не є винагородою за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовим договором. Тож вартість навчання особи, яка не є працівником підприємства, також не є базою стягнення ЄСВ.

Коли оподатковуємо

ПДФО та ВЗ. А тепер з’ясуємо, які податкові наслідки буде мати ситуація, коли при оплаті підприємством або ФОП вартості навчання фізособи з якихось причин не були дотримані умови п.п. 165.1.21 ПКУ.

Вартість здобуття освіти, підготовки або перепідготовки фізичної особи за рахунок підприємства або ФОП оподатковується ПДФО та ВЗ:

1) у загальній сумі, якщо:

• оплата здійснена іноземному навчальному закладу;

• оплата проведена вітчизняному навчальному закладу, але не вишу, передвишу або ПТНЗ (наприклад, загальноосвітній приватній школі);

• грошові кошти на навчання виплачені безпосередньо фізособі або фізособі компенсовані витрати на навчання на підставі її заяви та підтвердних документів;

2) у частині суми, що перевищує неоподатковувану межу (у 2021 році у частині суми, що перевищує 18000 грн за кожний повний або неповний місяць навчання), якщо дотримані інші умови, встановлені п.п. 165.1.21 ПКУ.

Цікаво, що коли вартість навчання сплачується навчальному закладу, фізособа фактично отримує негрошовий дохід. Тому

УВАГА

до бази оподаткування ПДФО вартість навчання (його частини), що оподатковується, повинна потрапити з урахуванням натурального коефіцієнта 1,2195121951.

Проте з неоподатковуваною межею порівнюємо «чисту» вартість навчання за місяць без застосування будь-яких коефіцієнтів.

Переходимо до ВЗ. Його утримуємо з «чистої» оподатковуваної вартості навчання (його частини) без застосування жодного коефіцієнта. Якщо ж підприємство чи ФОП виплачує кошти за навчання безпосередньо фізособі, що навчається, або компенсує їй витрати на навчання, то з такого доходу необхідно утримати ПДФО та ВЗ. А залишок виплатити фізособі.

ЄСВ. У разі, коли суб’єкт господарювання компенсує своєму працівникові витрати на навчання, податківці можуть наполягти на сплаті ЄСВ, використовуючи п.п. 2.3.4 Інструкції № 5. Відповідно до його норм виплати соціального характеру у грошовій і натуральній формі включаються до фонду оплати праці. У всіх інших випадках ЄСВ не нараховуємо. Підстави — такі ж, як і для вартості навчання, що не оподатковується.

Навчаємо пільгові категорії

Тут піде мова про ще один безподатковий варіант навчання за рахунок підприємства або ФОП осіб з інвалідністю та окремих категорій дітей.

ПДФО та ВЗ. Підпункт «є» п.п. 170.7.4 ПКУ дозволяє не включати до оподатковуваного доходу суму цільової благодійної допомоги на навчання (надання додаткових послуг з навчання) при одночасному виконанні трьох умов. Перелічимо їх.

img 3Благодійником виступає резидент — юридична/фізична особа.

img 4Допомога перераховується безпосередньо навчальному закладу (а не фізособі).

img 5Допомога надається у вигляді плати за навчання або надання додаткових послуг з навчання особи з інвалідністю; дитини з інвалідністю; дитини, в якої хоча б один із батьків є особою з інвалідністю; дитини-сироти або напівсироти; дитини з багатодітної чи малозабезпеченої родини; дитини, батьки якої позбавлені батьківських прав.

УВАГА

Цільова благодійна допомога на навчання не обмежена розміром.

Не має значення і рівень закладу освіти, а також те, перебуває чи ні одержувач допомоги в трудових відносинах із благодійником.

Проте попередьте набувача цільової благодійної допомоги на навчання, що п.п. 170.7.5 ПКУ встановлено обмеження щодо строку її використання. Таку допомогу слід використати протягом строку, встановленого умовами допомоги, але не пізніше 12 календарних місяців, наступних за місяцем отримання допомоги.

І ще врахуйте таке. Оскільки мова йде про цільову допомогу, то необхідно подбати про документи, які підтвердять належність фізособи, що навчається, до пільгової категорії.

ВЗ з неоподатковуваної благодійної допомоги не утримуємо. Підстава — п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

ЄСВ. Якщо надаємо цільову допомогу на навчання працівнику, то у цьому випадку керуємося п. 3.31 Інструкції № 5, який визначає, що разова допомога окремим працівникам не входить до фонду оплати праці. Таким чином, цільова благодійна допомога на навчання, що надається працівнику, не є базою нарахування ЄСВ. Підтвердження цього знаходимо також у п. 14 розд. I Переліку № 1170 (ср. ).

Що стосується непрацівників, то на суму допомоги на їх навчання ЄСВ також не нараховуємо. Адже така виплата не є для них зарплатою чи виплатою за виконані роботи (надані послуги).

Звітність та облік

Звітність. Суми, сплачені на користь вітчизняного вишу чи ПТНЗ за здобуття освіти, підготовку/перепідготовку фізособи, відображайте у 4ДФ з реєстраційним номером такої особи з ознакою доходу «145».

Увага! Використовуйте цю ознаку і для відображення оподатковуваної частини навчання (за її наявності). У такому разі оподатковувану суму доходу, збільшену на натуральний коефіцієнт, та неоподатковувану частину відображайте загальною сумою з ознакою доходу «145».

У разі оплати навчання фізособи в іноземному навчальному закладі або у вітчизняному навчальному закладі, але не виші, передвиші або ПТНЗ, така особа фактично отримує дохід у вигляді додаткового блага (п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ). На нашу думку, цей дохід слід відображати у 4ДФ з урахуванням натурального коефіцієнта з ознакою доходу «126».

У випадку, коли підприємство/ФОП компенсує фізособі витрати на навчання на підставі відповідних документів, зазначайте таку виплату з ознакою доходу «126» — додаткове благо (п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Якщо кошти на навчання виплачують безпосередньо фізособі, то, на наш погляд, їх суму також слід відображати у 4ДФ з ознакою доходу «126». Адже така виплата є по суті безповоротною фінансовою допомогою (див. п.п. «ґ» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Цільову благодійну допомогу на навчання, яка не входить до складу оподатковуваного доходу одержувача на підставі п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ, відображаємо у 4ДФ з ознакою доходу «169».

А ось у Д1 Податкового розрахунку вартість навчання фізособи не відображаємо.

Бухоблік. У бухобліку витрати на навчання: 1) працівника відображайте за напрямками — залежно від профілю навчання/профілю роботи працівника, а якщо це неможливо, — за дебетом субрахунку 949; 2) непрацівника — за дебетом субрахунку 949.

Приклад. У серпні 2021 року підприємство оплатило навчання директора з управління персоналом в іноземній бізнес-школі за 4 місяці з вересня по грудень 2021 року у сумі 72800 грн.

Оскільки оплата за навчання здійснена іноземному навчальному закладу, то вся вартість такого навчання буде оподатковуватися ПДФО та ВЗ.

Базу оподаткування ПДФО визначаємо з урахуванням натурального коефіцієнта:

72800 грн х 1,2195121951 = 88780,49 грн.

Сума ПДФО, та, відповідно, сума, на яку збільшено базу оподаткування, дорівнює:

88780,49 грн х 18 % : 100 % = 15980,49 грн.

Сума ВЗ становить:

72800 х 1,5 % : 100 % = 1092 грн.

Відображення в бухобліку операцій з навчання працівника представимо в таблиці.

Обліковуємо операції з навчання працівника

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

Перераховано за навчання працівника

377

312

72800

Нараховано дохід працівнику

39

685

72800

949

685

15980,49

Утримано ПДФО

685

641/ПДФО

15980,49

Утримано ВЗ

685

642/ВЗ

1092

Внесено працівником до каси суму ВЗ

301

685

1092

Перераховано ПДФО до бюджету

641/ПДФО

311

15980,49

Перераховано ВЗ до бюджету

642/ВЗ

311

1092

Здійснено залік заборгованостей

685

377

72800

У вересні 2021 року віднесено на витрати вартість першого місяця навчання (72800 грн : 4 міс.)*

949

39

18200

* Такий же запис необхідно буде зробити в кожному наступному місяці навчання.

Висновки

• Не оподатковують ПДФО та ВЗ суми, сплачені підприємством/ФОП на користь вітчизняного вишу, передвишу або ПТНЗ за здобуття освіти фізособою в розмірі, що не перевищує у 2021 році 18000 грн за кожний повний або неповний місяць навчання.

• Для окремих категорій громадян ПКУ передбачає надання неоподатковуваної цільової благодійної допомоги на навчання у необмеженому розмірі.

• Вартість навчання фізособи не є базою нарахування ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі