Теми статей
Обрати теми

Рік на карантині: розраховуємо відпускну компенсацію

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівника прийнято на роботу 01.07.2020 р. Йому встановлено посадовий оклад у розмірі 8000 грн. Тривалість щорічної основної відпустки, встановлена на підприємстві, — 24 календарних дні. Він звільняється 10.09.2021 р. Як розрахувати дні, що підлягають компенсації, і суму такої відпускної компенсації, якщо з 01.09.2020 р. по день звільнення працівник був у карантинній відпустці?

На перший погляд може здатися, якщо в розрахунковому періоді працівник не працював і не мав зарплати, то й відпускна компенсація йому не «світить». Але все дещо складніше.

Щоб зрозуміти, у чому саме криється заковика, давайте детальніше розглянемо порядок розрахунку відпускної компенсації.

Щоб визначити суму компенсації за невикористану відпустку, достатньо здійснити три кроки.

img 1Визначаємо кількість днів відпустки, що підлягає компенсації

За загальним правилом щорічна основна відпустка надається за відпрацьований робочий рік, що відлічується з дня, з якого почав діяти трудовий договір. У нашому випадку — з 01.07.2020 р.

Відповідно перший робочий рік, за який працівник отримав би відпустку повної тривалості (24 календарних дні), це — 1 липня 2020 року — 30 червня 2021 року.

Кількість днів щорічної відпустки за другий робочий рік (працівник його відпрацював не повністю) розраховуємо пропорційно відпрацьованому часу.

Важливо пам’ятати, що відпустка без збереження зарплати на період карантину, передбачена ст. 26 Закону про відпустки, зараховується до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку. Це прямо зазначено в п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки. Тому попри те, що весь рік наш співробітник перебував у неоплачуваній відпустці, такий період буде зарахований до його відпускного стажу.

Розрахуємо кількість днів щорічної відпустки, яку він заробив за другий робочий рік (з 01.07.2021 р. по 10.09.2021 р.). Для цього скористаємося формулою:

img 2

де Дкомп1 — кількість днів невикористаної відпустки, за які надається компенсація;

Двідп — загальна тривалість щорічної відпустки, що надається за повний відпрацьований рік;

Квідпр — кількість календарних днів у поточному робочому році до дня звільнення;

Свідпр — кількість святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП, що припадають на поточний робочий рік до дня звільнення;

Крік — загальна кількість календарних днів у поточному робочому році;

Срік — загальна кількість святкових і неробочих днів у поточному робочому році.

Підставивши дані у формулу, отримаємо кількість днів щорічної відпустки, яку наш працівник заробив за другий робочий рік:

24 х (72 - 1) : (365 - 11) = 4,81 ≈ 5 (к. дн.),

де 24 — тривалість відпустки за повністю відпрацьований рік;

72 — кількість календарних днів у другому робочому році (до дня звільнення);

1 — кількість святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП, що припадають на другий робочий рік (до дня звільнення);

365 — кількість календарних днів у робочому році;

11 — кількість святкових і неробочих днів у робочому році.

Отриману розрахунковим шляхом кількість календарних днів округлюємо за математичними правилами округлення. Оскільки в результаті розрахунку після коми вийшло число більш ніж «5», округлюємо результат до цілого у більший бік, тобто до 1 календарного дня (див. лист Мінсоцполітики від 27.03.2013 р. № 321/13/84-13). Отримуємо 5 календарних днів щорічної основної відпустки, які працівник «заробив» за другий робочий рік.

Загальна кількість днів відпустки, зароблена працівником за час роботи на підприємстві (Дкомп), становить:

24 + 5 = 29 (к. дн.).

img 3Розраховуємо середньоденну зарплату

Суму компенсації за невикористану відпустку розраховують у тому ж порядку, що й суму звичайних відпускних, керуючись Порядком № 100.

У загальному випадку виходячи з виплат за останні 12 повних календарних місяців роботи (з 1-го числа по 1-ше число), що передують місяцю виплати компенсації (абзац перший п. 2 Порядку № 100).

Проте в нашого працівника в розрахунковому періоді (вересень 2020 року — серпень 2021 року) не було заробітної плати (він перебував у карантинній відпустці без збереження зарплати).

У такому разі розрахунки проводимо виходячи зі встановленого йому в трудовому договорі посадового (місячного) окладу, але не менше МЗП пропорційно зайнятості (абз. 20 і 21 п. 4 Порядку № 100).

Відпускну середньоденну зарплату (ЗПсер) знаходимо так:

img 4

де О (МЗП) — оклад (місячна тарифна ставка) або МЗП, якщо оклад (тарифна ставка) менше, ніж МЗП;

12 — кількість місяців у розрахунковому періоді (12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки);

К — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

С — кількість святкових і неробочих днів, передбачених ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період.

Посадовий оклад нашого працівника більше мінзарплати (8000 грн > 6000 грн). Тому розрахунок відпускної середньої проводимо виходячи з 8000 грн.

Для цього посадовий оклад працівника множимо на 12 місяців і ділимо отриманий результат на кількість календарних днів в умовному розрахунковому періоді, за винятком святкових і неробочих днів (лист Мінсоцполітики від 18.06.2019 р. № 928/0/206-19).

Середньоденна зарплата дорівнює:

8000 х 12 : (365 - 11) = 271,19 (грн).

img 5Знаходимо суму відпускної компенсації

Тепер переходимо до найголовнішого — власне розрахунку суми компенсації. Для цього використовуємо формулу:

Комп = Дкомп х ЗПсер.

Підставивши розраховані показники, знаходимо суму відпускної компенсації для нашого працівника:

271,19 х 29 = 7864,51 (грн).

Як бачите, якщо у працівника були поважні причини для відсутності на роботі (карантинна відпустка теж серед таких причин), то навіть якщо він у цей період не отримував зарплату, він все одно має право на оплачувану відпустку. Відповідно також має право отримати відпускну компенсацію при звільненні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі