Теми статей
Обрати теми

Допомога на соцпобут у держслужбі

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань є одним з видів фінансової підтримки працівників. Для працівників бюджетної сфери можливість її виплати передбачена нормативно-правовими документами. Які правила отримання такої допомоги передбачені для держслужбовців і працівників, що обслуговують держоргани, розглянемо в статті.

Порядок надання

Можливість виплати допомоги для вирішення соціально-побутових питань держслужбовцям передбачена ст. 54 Закону № 889*. На відміну від матеріальної допомоги на оздоровлення, допомога на соцпобут не має обов’язкового характеру виплати.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

Порядок надання та розмір допомоги для вирішення соціально-побутових питань визначається Порядком № 500**. Допомога на соцпобут держслужбовцям може надаватися:

** Постанова КМУ «Про порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань» від 08.08.2016 р. № 500.

• з періодичністю 1 раз на календарний рік;

за особистою заявою держслужбовця;

• у розмірі середньомісячної зарплати;

у межах затвердженого фонду оплати праці.

Виплата допомоги на соцпобут можлива тільки після забезпечення працівників обов’язковими виплатами, тобто після виплати посадового окладу, надбавки за ранг та за вислугу років, грошової допомоги при наданні щорічної відпустки, щорічних відпусток та інших гарантованих виплат.

Допомога на соцпобут держслужбовцям видається в розмірі середньомісячної зарплати або не видається взагалі, якщо коштів на такий розмір допомоги недостатньо. Її не можна надавати у сумі, меншій середньомісячної зарплати (див. лист Нацдержслужби від 20.02.2017 р. № 1505/13-17).

Рішення про надання допомоги на соцпобут приймає керівник державної служби в державному органі шляхом видання відповідного наказу (розпорядження).

Рішення про надання керівнику держслужби у держоргані та його заступникам такої допомоги приймається керівником відповідного державного органу за погодженням із відповідним органом вищого рівня (у разі наявності такого органу).

При цьому оцінюється вагомість підстав для надання допомоги на соцпобут.

Такими підставами можуть бути скрутне матеріальне становище, тривале лікування, сімейні обставини тощо.

Умови та обставини, за яких допомога на соцпобут надається, прописують, як правило, у відповідному Положенні або в колективному договорі.

Також у цих внутрішніх документах можна передбачити і конкретні випадки для надання такої допомоги, і підстави для її виплати.

Матдопомога новачку

Досить часто виникає запитання, чи можна виплачувати допомогу на соцпобут новачку.

Порядок № 500 не містить заборони щодо виплати її новачкам та будь-якої прив’язки до стажу служби.

Тому держслужбовцю в його перший робочий рік може бути виплачена допомога на соцпобут за умови, що внутрішніми документами держоргану не встановлено обмежень щодо цього. Наприклад, якщо в положенні про надання матдопомоги (або в колдоговорі) не встановлено умови необхідного терміну відпрацювання. Він може становити, наприклад, 6 місяців.

Варто пам’ятати, що держслужбовцям, переведеним з одного держоргану до іншого, допомога на новому місці служби надається за умови, що вони не отримували її за попереднім місцем роботи у поточному році.

Тобто якщо попереднім місцем роботи держслужбовця був держорган і він уже отримав там матдопомогу на соцпобут у поточному році, новий роботодавець (держорган) таку допомогу не надає (див. лист Мінсоцполітики від 04.09.2013 р. № 963/13/84-13). Адже така допомога може надаватися лише один раз на рік.

Підтвердити те, що держслужбовець, який переведений з одного держоргану до іншого, не отримував матеріальної допомоги для вирішення соцпобутових питань у поточному році за попереднім місцем роботи, можна, на погляд НАДС, відповідною довідкою, наданою держслужбовцю держорганом, з яким він перебував у трудових відносинах (див. лист НАДС від 20.02.2017 р. № 1505/13-17).

Та навіть маючи інформацію (наприклад, довідку з попереднього місця роботи), що новачок не користувався допомогою на соцпобут за попереднім місцем роботи або у перший рік його роботи на держслужбі, рішення про виплату матдопомоги приймає керівник держоргану з урахуванням встановленого порядку її надання, умов, закріплених у відповідному положенні або колдоговорі та наявності на це коштів.

Працівники патронатних служб і обслуговуючі працівники

Механізм оплати праці працівників патронатних служб у держорганах та працівників, які обслуговують держоргани, урегульований постановою № 1112*. Цією постановою визначені умови оплати праці працівників патронатних служб у держорганах та «обслуговуючих» держоргани працівників.

* Постанова КМУ «Про умови оплати праці працівників державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу» від 24.12.2019 р. № 1112.

Так, зазначеним категоріям працівників держорганів може бути надана матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань:

• у розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати працівника;

• у межах фонду оплати праці;

• за особистою заявою працівника.

Рішення про надання допомоги на соцпобут:

• обслуговуючим працівникам держоргану (управління) — приймається керівником держслужби відповідного держоргану (керівником управління);

• працівникам патронатних служб — Керівником Апарату ВРУ, Керівником Офісу Президента України, Державним секретарем КМУ, державним секретарем міністерства, керівником держоргану або заступником керівника, на якого покладено функції керівника апарату, за пропозицією посадової особи, при якій утворено патронатну службу, або голови депутатської фракції (депутатської групи) у ВРУ.

Робітники держорганів

Робітникам, зайнятим обслуговуванням держорганів, наказом № 609** передбачена виплата однієї матеріальної допомоги протягом календарного року.

** Наказ Мінекономіки «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 23.03.2021 р. № 609.

Тобто це може бути будь-яка (одна) матеріальна допомога або на оздоровлення до щорічної відпустки, або на соцпобут, або на лікування, або інша, яку може отримати робітник протягом календарного року. Але тільки одна!

Матдопомога обслуговуючим робітникам не має обов’язкового характеру і виплачується за наявністю коштів. Підстави для надання (причини виплати) краще прописати в колективному договорі або іншому локальному документі про оплату праці (наприклад, в окремому положенні про надання матдопомоги працівникам).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі