Теми статей
Обрати теми

Хвороба під час простою

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
У зв’язку з нападом росії на Україну та введенням воєнного стану для працівників установи запроваджено простій з 1 березня 2022 року з оплатою 2/3 окладу. У період простою деякі працівники хворіли (підтверджено лікарняними). Чи потрібно оплачувати лікарняні під час простою? Чи залежить при цьому оплата лікарняних від присутності працівника на робочому місці?

Простій — це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ст. 34 КЗпП).

Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки чи встановленого працівникові окладу (ст. 113 КЗпП). При цьому не має значення необхідність присутності або відсутності працівника під час простою на робочому місці.

Простій оформлюється наказом, в якому зазначаються причини, час, категорія працівників, оплатні моменти та інша інформація, яка регулює відносини в цей період. До речі, про нюанси оформлення простою ми розповідали у статті «Простій в установі: як оформити та оплатити» цього номера.

Також у наказі про простій або в Правилах внутрішнього трудового розпорядку підприємства, установи, організації потрібно визначити необхідність присутності або відсутності працівника на робочому місці в період простою. Саме це рекомендували фахівці Мінсоцполітики в листі від 04.10.2013 № 179/06/186-13.

Гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності визначає Закон про соцстрахування.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї страхового випадку (ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування).

Відповідно до ст. 23 Закону про соцстрахування допомога по тимчасовій непрацездатності не надається:

— у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею кримінального правопорушення;

— у разі умисного спричинення шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи або інших обов’язків або симуляції хвороби;

— за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

— за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;

— у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;

— за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

Отже, серед заборон на оплату лікарняних, визначених Законом про соцстрахування, час простою не зазначений.

Тому працівнику, який хворів під час простою і надав належним чином оформлений лікарняний (паперовий або електронний), лікарняні потрібно оплачувати (компенсувати втрату заробітку) за загальними правилами. Таку ж думку висловили фахівці Мінсоцполітики в листі від 23.06.2020 № 6387/0/290-20/45.

Тобто оплаті підлягатимуть як перші 5 днів за рахунок роботодавця так і, починаючи з 6-го дня, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок ФСС.

Підсумуємо: при збігу часу простою з лікарняним — лікарняний у пріоритеті, незалежно від того, була вимога щодо присутності на робочому місці працівника під час простою чи ні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі