Теми статей
Обрати теми

Прогул під час війни: свіжа судова практика

Кучерова Оксана, юрист
Чи можна звільнити працівника за прогул під час воєнного стану? Так, якщо причини відсутності на роботі працівника є неповажними. Проте як знайти ту чітку межу між поважністю і неповажністю цих причин? Особливо це важко зробити у період воєнного стану. Тому один неправильний крок і справа може діти до суду, а там одразу — поновлення на роботі та виплата середнього заробітку за весь цей час. Тож давайте подивимось, як оцінюють таке звільнення суди.

Нюанси звільнення

Звільнення працівника за прогул — справа непроста, адже потрібно дотриматися усіх, навіть, на перший погляд, незначних нюансів такої процедури. Інакше — є ризик доводити свою правоту в суді.

І справді, це одне з найбільш оскаржуваних звільнень у судовій практиці. Тим паче у період воєнного стану, адже причини відсутності на роботі здебільшого є поважними. Та й Мінекономіки постійно застерігає роботодавців від визнання такої відсутності прогулом без поважних причин і тим більше — від звільнення.

Проте так, звільнення за прогул у період воєнного стану не скасовано. Ніяких заборон у законодавстві щодо цього не введено. Головне — підійти до цього зважено та дотриматися усієї процедури. Про неї детально ми розповідали у статті «Звільняємо прогульника: дотримуємося процедури» // «ОП», 2020, № 20/1.

Тут зупинимося лише на деяких важливих нюансах.

Для того щоб звільнити працівника за прогул, роботодавцю потрібно пройти чотири кроки.

1. Зафіксувати відсутність працівника на роботі. Тут згодиться все: і доповідна записка керівника працівника, і акт про відсутність на робочому місці працівника тощо. Також потрібно надіслати йому лист з повідомленням про вручення з вимогою надати в письмовій формі пояснення щодо причин відсутності на роботі. Копія такого листа повинна залишитися в роботодавця. Весь цей період у табелі обліку робочого часу зазначаємо «НЗ» — неявки з нез’ясованих причин.

2. У разі появи працівника з’ясувати причину його відсутності або зафіксувати відмову від надання таких пояснень.

3. На підставі наявних документів (пояснень, актів тощо) визначити, чи є причини відсутності поважними. Оцінку поважності надає саме роботодавець. Це найголовніше, на що звертають увагу суди.

4. У разі визнання причин неповажними керівник має право звільнити працівника з власної ініціативи на підставі п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП. І не забутьте відкоригувати табель обліку робочого часу, замінивши «НЗ» на прогульний код «ПР».

Зверніть увагу! Звільнення працівника за прогул — право, а не обов’язок роботодавця. Тож якщо не впевнені у своїй правоті, краще не ризикувати.

Судова практика

Здебільшого у звільненні працівників за прогул суддів цікавить саме причина відсутності працівника на роботі. Саме це вони ретельно перевіряють і оцінюють.

Нагадаємо, що поважними причинами відсутності на роботі визнаються такі причини, які виключають вину працівника. До поважних причин відсутності на робочому місці слід відносити, зокрема, такі обставини: незадовільний стан здоров’я (тимчасова непрацездатність); причини сімейно-побутового характеру (якщо вихід працівника на роботу за наявності таких причин міг би заподіяти працівникові або іншим особам шкоду, що значно перевищує ту шкоду, що заподіяна роботодавцю невиходом на роботу); форс-мажорні обставини (аварія, стихійне лихо: землетрус, повінь, ураган, вибухи, пожежі тощо), страйк, дії влади (оголошення карантину, обмеження, зупинення перевезень на певних напрямках тощо); інші причини, які виключають вину працівника (постанова Верховного Суду від 05.12.2018 у справі № 754/16137/15-ц).

Проте, на перший погляд, умови воєнного стану роблять чи не кожну причину відсутності поважною. Адже всім зрозуміло, що найважливіше зараз — це зберегти життя та здоров’я працівника і його близьких. Проте іноді виходить так, що працівники зловживають цим і можуть не з’являтися на роботі, посилаючись на воєнний стан, тоді, коли об’єктивно підстав для цього немає. Хоча не на всій території України зараз провадяться бойові дії, і прогул, вчинений, наприклад, у м. Херсон, та прогул, вчинений у місці, яке не розташоване в зоні активних бойових дій (наприклад, м. Хмельницький), — це два різні прогули, і суди дивитимуться на них по-різному. Проте логічно, що коли відбуваються масовані обстріли всієї території України, тут працівники рівні у поважності причин відсутності на роботі.

Тож одразу скажу, що одного тільки введення воєнного стану недостатньо для того, щоб відсутність працівника на роботі стала обґрунтованою. Суди критично оцінюють причини неявки на роботу.

По-перше, вони враховують, чи перебуває місцевість під окупацією, чи ведуться поряд з населеним пунктом активні бойові дії та відповідно чи є реальна загроза для життя та здоров’я працівника.

Так, наприклад, суд розцінив як поважну відсутність працівника на роботі в березні та в квітні 2022 року у м. Харкові через постійні артилерійські, авіаційні, ракетні обстріли, отже, пересування по місту було пов`язано з ризиком для життя. Також представники Феміди врахували, що у місті не працював громадський транспорт та була гостра нестача пального. Отже, звільнення за прогул було безпідставним (рішення Дзержинського районного суду м. Харкова від 15.09.2022 № 638/2836/22).

Для порівняння, в іншій судовій справі звільнення за прогул було визнано обґрунтованим через те, що у період вчинення прогулу (квітень 2022 року) на території м. Кривий Ріг не велися активні бойові дії і його не було включено до «Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)» (наказ Мінреінтеграції від 25.04.2022 № 75) (див. рішення Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 10.08.2022 у справі № 212/2478/22).

По-друге, суди дивляться на те, чи узгоджений з роботодавцем дистанційний порядок роботи.

Так, суд звернув увагу на те, що хоча працівник не вийшов на роботу, проте виконував її дистанційно, а роботодавець приймав її результати, незважаючи на те, що офіційно такий формат роботи не був запроваджений. Відповідно відсутність на роботі працівника була розцінена як поважна (див. рішення Селидівського міського суду Донецької області від 01.08.2022 у справі № 242/1050/22).

Для порівняння, в іншій судовій справі роботодавець наполягав на тому, що ніякого наказу про дистанційну роботу не було, отже, працівник не мав права працювати віддалено, тож був відсутнім на роботі без поважних причин (див. рішення Рівненського міського суду Рівненської області від 07.09.2022 у справі № 569/7829/22).

По-третє, суди оцінюють, чи є інші будь-які поважні причини, що унеможливлювали роботу працівника.

Наприклад, суд розцінив як поважну причину неявки на роботу працівника відсутність належного повідомлення про припинення раніше запровадженого простою (див. рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 28.06.2022 у справі № 554/2454/22).

Поряд із цим, суд вважав неповажною причиною відсутності на роботі працівника через її виїзд у більш безпечне місце, зокрема й за кордон, враховуюче те, що Івано-Франківська область не знаходиться на території ведення активних бойових дій і підприємство, де працював працівник, у період воєнного стану постійно працювало та продовжує працювати у звичайному режимі. При цьому більшість працівників сумлінно працюють. Звісно, життя та здоров`я людини стоїть на першому місці. Водночас і працівник зі свого боку має довести поважність причини прогулу перед роботодавцем, водночас із урахуванням не тільки своїх інтересів, а й установи, де працює (див. рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 04.10.2022 у справі №344/5596/22).

Як бачите, межа між поважністю і неповажністю причини відсутності на роботі дуже тонка. Тому приймаючи рішення про звільнення працівника за прогул, спочатку зважте всі «за» та «проти».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі