Теми статей
Обрати теми

Щеплення однією дозою: відстороняти чи ні?

Кучерова Оксана, юрист
Невакцинованих працівників відсторонили від роботи з 9 грудня. Деякі з них зробили по одному щепленню, надали відповідні документи і були допущені до роботи. Проте другу дозу вакцини вони робити не збираються. Що робити в такому випадку?

З 09.12.2021 до Переліку працівників, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим, було додано соцпрацівників, працівників підприємств, що мають стратегічне значення (див. постанову КМУ від 04.03.2015 № 83), а також працівників підприємств, установ і організацій у сфері управління органів держвиконавчої влади (Укрпошта, Укрзалізниця тощо). Відповідні зміни запроваджені наказом МОЗ від 01.11.2021 № 2393.

А з 31 січня 2022 року вакцинація від COVID-19 стала обов’язковою ще й для працівників ОМС, закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності та комунальних підприємств, установ та організацій (наказ МОЗ від 30.11.2021 № 2664).

Тож якщо такі працівники не мають абсолютних протипоказань і не вакциновані, вони мають бути відсторонені від роботи.

Поряд із цим працівники, які мають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19, не можуть бути відсторонені від роботи. Пояснення просте: вони не відмовляються і не ухиляються від проведення вакцинування. На цьому наголошувало і Мінекономіки в листі від 03.11.2021 № 4706-06/52950-03. Проте чи має вона якийсь строк дії і чи обов’язково отримувати другу дозу вакцини?

Відповідь будемо шукати в «карантинній» постанові №1236, виходячи з документів, якими потрібно підтвердити факт вакцинації.

Наприклад, у п.п. 151 п. 3 постанови № 1236, окрім документа про повний курс вакцинації або довідки про наявність протипоказань, для зняття заборони на відвідування певних закладів освіти дозволені:

1) документ, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини від COVID-19, включеної ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, який може бути застосовано протягом 30 днів від дати введення дози;

2) міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати) або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.

Зверніть увагу! З 06.12.2021 діє нова редакція таблиці 4 додатка до Порядку № 677*. У зв’язку з цим строк дії жовтого сертифіката становить 30 днів (замість 120) від дати введення дози.

* Порядок формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію <…> затверджений постановою КМУ від 29.06.2021 № 677.

Як бачимо, документи, що підтверджують наявність однієї дози вакцини, діють усього 30 днів з дня введення вакцини. Тож після спливу цього строку документ про вакцинацію є недійсним і не може бути застосований. Отже, працівник, у якого закінчився строк дії сертифіката про щеплення, не зможе підтвердити факт вакцинації.

Тож, на нашу думку, такого працівника слід відсторонити від роботи до отримання ним другої дози вакцини (або до закінчення карантину чи отримання підтвердження протипоказання за формою № 028-1/о).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі