Теми статей
Обрати теми

«Санаторний» лікарняний: як оплачувати?

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівник важко хворів (більше 4 місяців). Після перенесеного захворювання йому був відкритий лікарняний лист — медична реабілітація в санаторії. Що це за лікарняний і як його оплачувати?

Усі страхові випадки, при настанні яких застрахованій особі може бути виплачена допомога по тимчасовій непрацездатності, перелічені в ст. 22 Закону про соцстрахування.

Серед них — перебування застрахованої особи в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм (п. 8 ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування).

Такий страховий випадок має свої особливості:

• на лікування та/або для надання реабілітаційної допомоги у відділення санаторно-курортного закладу застрахована особа направляється безпосередньо зі стаціонару закладу охорони здоров’я (тобто реабілітаційне лікування є продовженням стаціонарного);

• для проходження курсу реабілітаційного лікування застрахована особа повинна мати медичні показання. Їх наявність визначає лікарсько-консультативна комісія (ЛКК) лікарні, де перебуває пацієнт.

Висновок ЛКК дає підставу медустанові проінформувати ФСС про необхідність подальшого лікування застрахованої особи в реабілітаційному відділенні санаторію. ФСС, у свою чергу, на підставі заяви пацієнта про забезпечення реабілітаційним лікуванням, ініціює укладення тристороннього договору між відділенням ФСС, пацієнтом і санаторно-курортним закладом. Після чого хворий направляється в санаторій.

На весь період перебування пацієнта в санаторно-курортному закладі (з урахуванням часу на проїзд і назад) йому видається лікарняний лист.

Такий листок непрацездатності:

• формується на підставі медвисновку категорії «Лікування в санаторно-курортному закладі». Його створює лікар санаторно-курортного закладу на підставі медичного запису про пацієнта і висновку його лікаря (п. 13 розд. II Порядку № 1066*);

* Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

• повністю оплачується за рахунок ФСС.

Увага!

«Санаторний» е-лікарняний є продовженням «стаціонарного» е-лікарняного.

Тому в такому е-лікарняному будуть зазначені:

• номер випадку тимчасової непрацездатності, що збігається з номером випадку тимчасової непрацездатності «стаціонарного» лікарняного;

• причина непрацездатності «Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу».

Відомості про направлення працівника до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу зі стаціонару із зазначенням дат початку та закінчення лікування, дати і номера договору, назви закладу (за наявності) в Електронний реєстр листків непрацездатності направить ФСС (п.п. 2 п. 8 Порядку № 328**).

** Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 № 328.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі