Теми статей
Обрати теми

Соцвідпустка на дітей: життєві ситуації та перспективи змін

Кучерова Оксана, юрист
Не встигли роботодавці розібратись із проблемами, які виникли у зв’язку з минулорічним оновленням порядку надання соцвідпустки на дітей, як Мінекономіки знову пропонує внести свої корективи. Тож у цьому матеріалі розглянемо найпопулярніші запитання читачів та поговоримо про те, як пропонується покращити порядок надання соцвідпусток на дітей.

Право на соцвідпустку у відпустці

Чи можна надати 10 календарних днів відпустки батьку, який має 2 дітей віком до 15 років, якщо його дружина (мати цих дітей) знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до 3 років?

На нашу думку, можна без проблем надати таку відпустку батьку 2 дітей. Адже право на неї має «один із батьків». Оскільки дружина не використовує таку відпустку, то батько спокійно може відпочивати 10 календарних днів. Те, що дружина не використала таку відпустку, батько може підтвердити будь-яким документом, наприклад своєю заявою.

Більш складна ситуація з наданням такої відпустки матері цих дітей.

Раніше відповідь була однозначна: якщо немає жодного відпрацьованого дня, то права на соцвідпустку така працівниця не має. Зараз же правила змінилися, і з 09.05.2021 у законодавстві вже немає такої вимоги.

Проте Мінекономіки наполягає на тому, що законодавством про працю не передбачено надання двох відпусток одночасно (див. листи Мінекономіки від 27.08.2021 № 4712-06/42842-07, від 01.07.2021 № 4712-06/34401-07 та від 10.08.2021 № 4712-06/40796-07).

Проте, на нашу думку, це не заважає матері, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років, заробляти собі право на соцвідпустку на дітей і скористатися нею після закінчення цієї відпустки. Звісно, за умови, що батько таку відпустку не використав.

Досягнення дитиною граничного віку

Працівниця має двох дітей віком до 15 років. Одній із них виповнилося 15 років 12 січня 2022 року. Чи можна їй надати соцвідпустку на дітей за 2022 рік протягом усього цього року або ж потрібно було її оформити в перших числах січня (тобто до того, як дитині виповниться 15 років)?

Соцвідпустка на дітей надається в будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після. Свого часу аналогічна позиція була викладена в листах Мінсоцполітики від 05.08.2016 № 435/13/116-16 та від 05.08.2016 № 438/13/116-16.

Таким чином, навіть якщо 15 років дитині виповнилося б 01.01.2022, жінка могла б скористатися відпусткою на дітей за означеною підставою протягом усього 2022 року. А починаючи з року, наступного за роком, у якому дитина досягає граничного віку, тобто за 2023 рік, така відпустка не надається.

Разом із цим врахуйте, що законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на соцвідпустку на дітей. Тож оформити цю відпустку (за 2022 рік) вона може і в 2023 році (або в наступних роках). Звісно, якщо батько не скористається нею раніше.

Один із батьків — ФОП

Чи можна надати додаткову відпустку на двох дітей до 15 років чоловікові, якщо його дружина є ФОП?

На нашу думку, батьку двох дітей до 15 років надати таку відпустку можна. Пояснюється це просто: мати цих дітей не перебуває у трудових відносинах з роботодавцем, отже, на неї не поширюються ані норми КЗпП, ані норми Закону про відпустки. Тому така жінка не користується правом на відпустку на дітей. Отже, такою відпусткою цілком може скористатися батько.

Звісно, батько може додати до заяви про відпустку копію виписки чи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (ЄДР), що мати дитини зареєстрована як фізична особа — підприємець. Проте це не дає гарантії, що вона ніде більше не працює за трудовим договором.

На думку Мінекономіки, роботодавцеві може бути наданий будь-який належним чином оформлений і засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що другому з батьків дітей не надавалася така соціальна відпустка (лист від 10.08.2021 № 4712-06/40797-07). Більш детально про це ми розповідали в статті «Соцвідпустка на дітей: як тепер надавати?» // «ОП», 2021, № 16.

Оскільки законодавство не містить вимог щодо документального підтвердження права на соцвідпустку на дітей, вважаємо, що в цьому випадку роботодавець може надати соцвідпустку на дітей на підставі заяви працівника. У ній працівник повинен зазначити, що другий з подружжя правом на відпустку в поточному році не користувався/не користувалася.

Якщо батьки розлучені

Чи можна надати соцвідпустку на дітей батьку, який має двох дітей до 15 років, якщо з матір’ю цих дітей вони розлучилися?

На нашу думку, батько має право на відпустку за умови, що мати цих дітей такою відпусткою не скористалася. Те, розлучені вони з матір’ю їх дітей чи ні, ніякого значення для надання такої відпустки не має.

У законодавстві не прописані вимоги щодо перебування в шлюбі таких батьків, а також щодо того, чи мають це бути їх спільні діти або ж це діти від різних шлюбів. Значення має загальна кількість дітей у кожного з батьків. Інакше кадровики б перетворилися на детективів, яким би доводилося весь день «копирсатися у чужій білизні».

Отже, на нашу думку, якщо цей працівник записаний у свідоцтві про народження дітей як батько, то він має право на відпустку «на дітей» (за умови, що мати цих дітей такою відпусткою не скористається за цей календарний рік).

Вихідні, святкові, перенесені дні

Чи враховуються вихідні дні при обчисленні такої відпустки?

Одразу зазначимо, що вихідні дні — це дні, у які працівник не працює відповідно до графіка роботи установи (або графіка змінності). У свою чергу, перелік святкових і неробочих днів, робота в які не проводиться, наведено у ст. 73 КЗпП.

За загальним правилом соцвідпустка на дітей надається на 10 або 17 календарних днів, а не робочих.

Отже, вихідні дні враховуються при визначенні її тривалості.

Разом із цим при визначенні тривалості соцвідпустки на дітей не враховуються саме святкові і неробочі дні, вказані у ст. 73 КЗпП (ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки). Тобто якщо на період цієї відпустки припадають святкові і неробочі дні, то такі дні додаються до соцвідпустки на дітей і працівник відпочиває довше.

Зауважте: відпускні виплачують за 10/17 календарних днів соцвідпустки на дітей. А от святковий день, що припадає на період цієї відпустки, не оплачується (лист Мінсоцполітики від 05.06.2015 № 225/06/186-15).

Розберемося на прикладі. Якщо оформити соцвідпустку на дітей з 28.02.2022, то виходити на роботу доведеться 11.03.2022. Тобто фактично працівник відпочиватиме не 10, а 11 календарних днів, адже на цей період припадає свято — 8 березня.

Причому перенесений робочий день у 2022 році (за загальним правилом з 7 на 12 березня) ніяк не вплине на тривалість такої відпустки.

Сумісники

Звільняється працівниця — внутрішній сумісник, яка має 2 дітей до 15 років. Соціальна відпустка за 2021 рік не була використана взагалі. Чи потрібно заплатити компенсацію за невикористану відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом?

Сумісник — це повноправний працівник, тож у разі звільнення йому обов’язково слід нараховувати компенсацію за невикористану щорічну відпустку та соцвідпустку на дітей. Аналогічної думки дотримується й Мінсоцполітики в листах від 05.08.2016 № 438/13/116-16, від 26.06.2019 № 751/0/204-19. Такої ж думки дотримуються і суди (постанова ВС від 04.12.2019 у справі № 182/4561/16-ц).

Проте наведена ситуація цікава ще й тим, як компенсувати соцвідпустку за 2021 та 2022 роки (якщо працівниця звільняється, наприклад, сьогодні). Адже з 9 травня 2021 року право на неї тепер належить «Одному з батьків, які мають двох або більше дітей…».

Тож роботодавцю потрібно визначити, чи скористався такою відпусткою інший з батьків для того, щоб зрозуміти, чи має право на таку відпустку сам працівник.

Якщо працівник, що звільняється:

• надав документи, які підтверджують, що його дружина (чоловік) скористалася(вся) соцвідпусткою на дітей як «один з батьків…», то роботодавець не нараховує працівнику компенсацію за невикористані дні такої відпустки;

• надав документи, які підтверджують, що його дружина (чоловік) не скористалася(вся) соцвідпусткою на дітей як «один з батьків…», то роботодавець зобов’язаний нарахувати працівнику компенсацію за невикористані дні такої відпустки;

• якщо ж працівник відмовився надавати документи, безпечніше виплатити йому компенсацію. Деталі — у статті «Відпустка на дітей: чи можна не компенсувати при звільненні?» // «ОП», 2022, № 2.

Чергове «покращення»?

Нещодавно на сайті Мінекономіки з’явився текст законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформування законодавства у сфері соціальних відпусток)»*.

* Див. повідомлення від 17.01.2022 у розділі «Обговорення проектів документів» (me.gov.ua/Documents/List?lang=uk-UA&tag=docs_project&pageNumber=2).

Така ініціатива пояснюється прагненням відомства урівняти матір та батька дитини у праві на соціальні відпустки відповідно до вимог міжнародних документів.

Що ж пропонується?

По-перше, скоротити тривалість соцвідпустки на дітей до 7 календарних днів (зараз — 10 календарних днів). За наявності декількох підстав її максимальна тривалість не може перевищувати 10 календарних днів (зараз — 17 календарних днів).

По-друге, надавати таку відпустку тільки за основним місцем роботи.

По-третє, урівняти в правах матір та батька дитини, які матимуть однакове право на таку відпустку. Планується, що відпустка надаватиметься не «одному з батьків, які мають двох або більше дітей», а «матері та батьку двох або більше дітей».

До речі, такі ж зміни передбачені й іншим законопроєктом № 6343*. Як бачимо, офіційні органи так чи інакше, але все ж планують надавати таку відпустку кожному з батьків. Насправді це спростило б життя як працівників, так і роботодавців. Адже не потрібно було б отримувати ніяких підтвердних документів для надання такої відпустки і не виникало б питань щодо надання компенсації в разі звільнення.

* Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткової відпустки працівникам, які мають дітей» від 23.11.2021 № 6343.

По-четверте, надати чітке визначення понять «одинока матір» та «одинокий батько». Нагадаємо, що наразі за вимогами постанови № 9** одинокою матір’ю вважається:

** Постанова Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 № 9.

• жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;

• вдова;

• інша жінка, яка виховує й утримує дитину сама.

За новими ж правилами планується визнавати одинокою матір’ю:

• мати дитини, в актовому записі та/або свідоцтві про народження якої відомості про чоловіка як батька внесені в установленому порядку за її вказівкою;

• мати дитини, батько якої помер, відповідно до рішення суду позбавлений батьківських прав, визнаний безвісно відсутнім або оголошений померлим, якщо ця дитина не була усиновлена іншим чоловіком.

Як бачимо, до кола одиноких матерів не потраплятиме «інша жінка, яка виховує і утримує дитину сама». Простіше кажучи, розлучена жінка, батько дитини якої не бере участі у вихованні дитини, не вважатиметься одинокою матір’ю і не матиме права на таку відпустку.

У свою чергу, одинокий батько — це батько дитини, матір якої померла, відповідно до рішення суду позбавлена батьківських прав, визнана безвісно відсутньою або оголошена померлою, якщо ця дитина не була усиновлена іншою жінкою.

Виходить, що до кола одиноких батька/матері буде віднесено тільки тих працівників, одинокий статус яких можна підтвердити конкретним офіційним документом, наприклад, свідоцтвом про смерть або відповідним рішенням суду.

Тож у минуле відійдуть довідки зі школи/садочка тощо.

По-п’яте, не переносити таку відпустку на наступний рік. Виняток — випадки, коли вона має бути використана не пізніше як до кінця наступного календарного року (ст.80 КЗпП). Тільки в такому разі буде виплачена компенсація при звільненні за всі невикористані дні такої відпустки.

По-шосте, визначити, що в разі використання чи виплати грошової компенсації за таку відпустку працівник не зможе користуватись правом на неї в календарному році звільнення на іншому підприємстві, в установі, організації. До речі, про це вже зараз говорить Мінекономіки у листі від 08.02.2022 № 4712-06/6091-09 (ср. ).

Заспокоїмо вас: це лише проєкти змін, тож вони ще можуть бути підкориговані або ж узагалі не прийняті. Більше того, працівники, які на день набрання чинності цим Законом матимуть право на додаткову відпустку, але не використали її, зможуть отримати таку відпустку або ж грошову компенсацію при звільненні за всі невикористані дні цієї відпустки на старих умовах.

Тож поживемо ― побачимо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі