Теми статей
Обрати теми

Відпустка на дітей: чи можна не компенсувати при звільненні?

Кучерова Оксана, юрист
Нагадаємо, що з 9 травня 2021 року порядок надання соцвідпустки на дітей було змінено. Коло працівників, які мають на неї право, було розширено.

Так, у ст. 19 Закону про відпустки слова «Жінці, яка працює і має двох або більше дітей…» було замінено на «Одному з батьків, які мають двох або більше дітей…».

Ці зміни викликали чимало запитань. Як визначити, хто саме з батьків піде у таку відпустку? Чи потрібно отримувати якийсь підтвердний документ і якщо потрібно, то який саме? Як компенсувати таку відпустку при звільненні?

Відповіді на них ви можете знайти у статті «Соцвідпустка на дітей: як тепер надавати?» // «ОП», 2021, № 16.

У листі від 09.12.2021 № 4712-06/57931-07, що коментується, Мінекономіки надало «свіжі» роз’яснення щодо такої ситуації:

Цитата

чи може роботодавець не нараховувати компенсацію, якщо працівник у заяві зазначить, що соцвідпусткою на дітей за поточний рік планує скористатися (на момент звільнення ще не скористався) інший з подружжя?

Це запитання виникло через те, що виплачуючи компенсацію працівнику, ми автоматично позбавляємо іншого з подружжя права на таку відпустку у цьому році. Адже право на неї має лише один з батьків.

Нагадаємо, що за вимогами ст. 24 Закону про відпустки у разі звільнення працівника, який має право на соцвідпустку на дітей, але не скористався ним, роботодавець повинен виплатити йому грошову компенсацію за всі не використані ним дні такої відпустки.

Мінекономіки пропонує з 09.05.2021 грошову компенсацію за невикористані дні соцвідпустки на дітей виплачувати у разі підтвердження, що інший з батьків не скористався правом на таку відпустку та не отримав за неї компенсацію. При цьому додає стандартну фразу про те, що конкретного переліку документів, які підтверджують факт невикористання відпустки, в законодавстві не встановлено. Отже, можна надати будь-який документ, який свідчить, що іншому з батьків така соцвідпустка не надавалася і компенсація за неї не виплачувалася.

Тож якщо працівник, що звільняється:

• надав документи, які підтверджують, що його дружина (чоловік) скористалася(вся) соцвідпусткою на дітей, як «один з батьків…», то роботодавець не нараховує такому працівнику компенсацію за невикористані дні такої відпустки;

• надав документи, які підтверджують, що його дружина (чоловік) не скористалася(вся) соцвідпусткою на дітей, як «один з батьків…», то роботодавець зобов’язаний нарахувати такому працівнику компенсацію за невикористані дні такої відпустки.

А от у ситуації, коли працівник не надав жодних документів, то враховуючи роз’яснення Мінекономіки, для роботодавця буде безпечніше виплатити компенсацію за невикористану відпустку на дітей. Інакше працівник може звернутися до суду з вимогою про її виплату, а також про стягнення середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні. І суд тут може стати на бік колишнього працівника.

Логіка проста: чинне законодавство чітко вказує, що при звільненні потрібно провести повний розрахунок із працівником. На наш погляд, прохання працівника не виплачувати компенсацію при звільненні не звільняє роботодавця від обов’язку виплатити таку компенсацію. Єдина підстава для того, щоб не нараховувати компенсацію, — відсутнє право на таку відпустку через те, що другий з батьків вже скористався правом на цю відпустку. Аналогічний висновок можна зробити із роз’яснень Мінекономіки в листі, що коментується.

Тобто до уваги треба брати не наміри подружжя, які вказані у заяві працівника, а документально підтверджені факти (соцвідпустка на дітей вже використана другим із подружжя чи ні). При цьому якихось вимог до документів, що підтверджують факт використання такої відпустки, законодавством не встановлено. Тож це може бути і заява працівника.

Виправити цю ситуацію покликаний проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткової відпустки працівникам, які мають дітей від 23.11.2021 № 6343*. Ним пропонується знову оновити порядок надання соцвідпустки на дітей, змінивши слова «Одному з батьків, які мають двох або більше дітей…» на «Працівнику, який має двоє або більше дітей…». Тобто право на таку відпустку матимуть як мати, так і батько дитини.

* w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=73265

Проте поки що працюватимемо з тими нормами, які були введені з 09.05.2021. Причому ця дата має важливе значення і в питанні компенсації соцвідпустки на дітей. Річ у тім, що такі зміни були запроваджені саме з 9 травня 2021 року, отже, питання щодо компенсації відпустки одному з батьків і надання відповідних підтвердних документів може виникнути лише за 2021 і майбутні календарні роки.

Щодо компенсації соцвідпустки на дітей за попередні роки, пам’ятаймо такі правила:

1. Зміни до Закону про відпустки зворотної сили не мають. Тож до 09.05.2021 батько двох або більше дітей до 15 років мав право на соцвідпустку тільки за умови, що він виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі). Простіше кажучи, за 2020 рік та попередні роки нараховувати компенсацію за невикористану додаткову відпустку на дітей батьку двох або більше дітей до 15 років не потрібно. Єдиний виняток — батько виховує дітей без матері.

2. Раніше існувало непорушне правило: додаткова відпустка на дітей надається особам, які фактично працюють (тобто виконують свої трудові обов’язки). Отже, для отримання права на соцвідпустку на дітей за минулі роки (за 2020 і попередні роки) працівниці недостатньо було мати двох дітей віком до 15 років. Вона повинна була відпрацювати хоча б один робочий день у відповідному календарному році. На цій позиції стояли і контролери з Держпраці**, і фахівці Мінсоцполітики (див. листи від 06.02.2018 № 203/0/101-18/284, від 05.08.2016 № 435/13/116-16, від 20.10.2011 № 307/13/133-11).

** km.dsp.gov.ua/news/380-chi-mozhe-pracvnik-otrimati-kompensacyu-za-socalnu-vdpustku-na-dtey.html

А з 09.05.2021 правила надання такої відпустки змінилися і право на неї не залежить від того, є відпрацьовані дні в календарному році, за який надається соцвідпустка, чи ні.

3. Відпустка за попередні роки не згорає. Якщо працівниця, що має право на цю відпустку, з будь-яких причин не скористалася цим правом за декілька попередніх років, вона може використати цю відпустку пізніше. На це вказує Мінсоцполітики в листах від 20.09.2013 № 807/13/155-13 та від 12.05.2015 № 256/13/116-15 (ср. ). Основний аргумент: строк давності, після якого втрачається право на додаткову відпустку на дітей, чинним законодавством не встановлений! При цьому врахуйте, що тривалість невикористаних соціальних додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, повинна визначатися згідно з нормами законодавства, які діяли на той час.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі