Теми статей
Обрати теми

Нарахування ЄСВ: основний працівник став сумісником

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник (без інвалідності) 21 лютого звільнився з основного місяця роботи і 22 лютого прийнятий на роботу за сумісництвом до того ж роботодавця. Його зарплата за лютий за основним місцем роботи становить 5281,10 грн, а за зовнішнім сумісництвом — 812,50 грн. Чи порівнювати загальний заробіток (основне місце роботи та сумісництво) у цілому за місяць з МЗП і сплачувати ЄСВ з мінімалки?

Зміна місця роботи з основного на сумісництво і навпаки — це доволі поширена ситуація. І в ній легко заплутатися недосвідченому бухгалтеру. Тож давайте уважно простежимо нюанси нарахування ЄСВ в описаній ситуації.

У цьому випадку ЄСВ сплачуємо окремо за кожним трудовим договором з фактичного заробітку. Правило про сплату ЄСВ з МЗП тут не працює. Пояснимо.

По-перше. Робота за основним трудовим договором і за зовнішнім сумісництвом у випадку, що розглядається, — це два різні трудові договори, які не перетинаються за періодами дії. Тому навіть якщо вони укладені з одним і тим же роботодавцем і між ними немає жодного дня розриву, для цілей нарахування ЄСВ розглядаємо кожен з них окремо (див. рисунок).

img 1

Нарахування ЄСВ за лютий 2022 року

По-друге, обов’язковість дотримання правила справляння ЄСВ з МЗП у місяці звільнення основного працівника (без інвалідності) виникає, якщо він звільняється в останній день місяця (весь місяць перебував у трудових відносинах) або відпрацював усі робочі дні цього місяця за графіком роботи і його заробіток за цей місяць менший МЗП. До речі, як нараховувати ЄСВ за основним трудовим договором у місяці звільнення, ми детально розглянули у статті «ЄСВ із заробітку у місяці звільнення» цього номера.

У наведеній ситуації працівник звільняється з основного місця роботи не в останній день місяця. І навіть якщо його заробіток за цей місяць менший мінімалки, то ЄСВ сплачуємо з фактичної суми нарахувань, тобто із суми 5281,10 грн.

Отже, в останній робочий день працівника (21 лютого) нараховуємо йому всі належні суми зарплати (зарплата, «відпускна» компенсація тощо). Визначаємо фактичну базу нарахування внеску, на яку нараховуємо ЄСВ, і сплачуємо у бюджет.

При цьому вимогу про сплату ЄСВ з МЗП не виконуємо. Визначимо суму ЄСВ за основним трудовим договором:

5281,10 х 22 % = 1161,84 (грн).

Далі, наприкінці місяця нараховуємо ЄСВ на зарплату працівника за трудовим договором за сумісництвом. При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ЄСВ нараховуємо на суму фактичної зарплати (доходу) (ч. 3 п. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). Тобто ЄСВ також нараховуємо на фактичну базу нарахування внеску:

812,50 х 22 % = 178,75 (грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі