Теми статей
Обрати теми

Реєстрація у Фонді осіб з інвалідністю: порахуємо працівників?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Якщо підприємство (ФОП) ще не зареєстроване у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю, але при цьому число працівників у нього досягло 8 або більше осіб, саме час замислитися про реєстрацію в цьому Фонді. Не відкладаючи на безрік…

Реєструються у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю (далі — Фонд) ті роботодавці, які зобов’язані виконати норматив щодо працевлаштування осіб з інвалідністю.

Це підприємства і ФОП-роботодавці, у яких середньооблікова кількість штатних працівників (далі — СКШП) за рік досягла 8 осіб.

Строк реєстрації — до 1 лютого року, наступного за роком збільшення чисельності працівників (СКШП) до 8 осіб (п. 3 Порядку реєстрації*).

* Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 № 70.

Відповідно, якщо у вас СКШП за підсумками 2021 року стала 8 і більше, вам треба до 01.02.2022 зареєструватися у Фонді.

Показник СКШП за звітний рік розраховують відповідно до п. 3.2 Інструкції зі статистики кількості працівників від 28.09.2005 № 286**.

** Алгоритм розрахунку СКШП ви можете знайти, зокрема, у статті «Працевлаштування осіб з інвалідністю: Звіт заповнюємо правильно, подаємо своєчасно» // Спецвипуск «ОП», 2020, № 2/1, с. 10.

Сумісники, а також виконавці робіт/послуг за ЦПД при цьому в розрахунок не беруться.

У загальному випадку для реєстрації роботодавець подає у відділення Фонду за своїм місцем держреєстрації заяву за формою, затвердженою наказом Мінпраці від 14.03.2007 № 98, і виписку/витяг з ЄДР.

Крім того, роботодавці, що мають відокремлені підрозділи, подають відомості про такі підрозділи за формою, наведеною в додатку до Інструкції № 591***. Працівників, працевлаштованих у таких підрозділах, включає у свою звітність головне підприємство.

*** Інструкція щодо заповнення форми звітності № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю», затверджена наказом Мінсоцполітики від 27.08.2020 № 591.

Якщо ви подаєте заяву про реєстрацію у відділення Фонду особисто, то разом із копіями документів подаєте їх оригінали. Якщо ж заяву направляєте поштою, то копії треба засвідчити нотаріально.

Ну а якщо роботодавець запізнився з реєстрацією? Тут немає причин для хвилювання.

Відповідальності за несвоєчасну реєстрацію у Фонді немає. Зареєструйтеся до подання звіту за ф. № 10-ПОІ (він подається до 1 березня 2022 року).

Нагадаємо, що реєстрацію у Фонді, виконання нормативу і подання Звіту зараз перевіряє Держпраці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі