№2

Оплата праці, січень, 2022/№ 2 Інші номери журналу ›
  • ПСП «на дітей»: стисло про головне Кажуть, діти — квіти життя. Але для того, щоб вони виросли і зміцніли, батькам доводиться докладати чимало зусиль і нести відчутні витрати. Щоб підтримати пап і мам, ПКУ дає їм можливість скористатися податковою соціальною пільгою (ПСП). Як це зробити і на яких умовах — читайте в сьогоднішній статті.
  • Нова система оплати праці держслужбовців — з 2023 року НАДС розробило План заходів на 2022 рік щодо запровадження нової моделі оплати праці державних службовців на основі класифікації посад*.
  • Підвищення зарплати медиків з 1 січня 2022 року Постановою КМУ від 12.01.2022 № 2 передбачено підвищення зарплати медпрацівникам закладів охорони здоров’я державної і комунальної власності.
  • Статзвітність з праці: подаємо за оновленими формами Ще в середині минулого року Держстат своїми наказами від 25.06.2021 № 135 і від 25.06.2021 № 136 затвердив оновлені форми: • № 1-ПВ (місячна) «Звіт з праці»; • № 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці»; • № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці».
  • Щодо компенсації за дні невикористаної соціальної відпустки на дітей Лист від 09.12.2021 № 4712-06/57931-07
  • Відпустка на дітей: чи можна не компенсувати при звільненні? Нагадаємо, що з 9 травня 2021 року порядок надання соцвідпустки на дітей було змінено. Коло працівників, які мають на неї право, було розширено.
  • Річна премія: від нарахування до включення в розрахунок «середньої» Одним із найприємніших заохочень для працівників є премія за підсумками роботи за рік. Деякі роботодавці радують своїх працівників річною премією (вона ж — річна винагорода, або 13-та зарплата). Назви різні, але суть та сама… Розглянемо умови її виплати працівникам, а також нюанси, які виникають при оподаткуванні та звітуванні. Розберемо подальшу участь річної премії в розрахунку середнього заробітку.
  • Відпускна «середня»: неповна зайнятість і відпустка без збереження Працівника прийняли на роботу з 19.10.2021 з окладом 6500 грн (неповна зайнятість — 4 години на день). 28.01.2022 він звільняється за власним бажанням. З 17.12.2021 по 28.01.2022 працівник перебував у карантинній відпустці без збереження зарплати.Як правильно розрахувати компенсацію невикористаної відпустки при звільненні?
  • Оголошення про вакансію: коли чекати на штраф? Роботодавця може оштрафувати Держпраці не тільки за порушення прав його реальних працівників, але й за «постраждалих» віртуальних, тобто тих, кого він збирається приймати на роботу. І це не жарт, а оновлений штраф за порушення правил реклами про вакансії. Далі про все це детальніше.
  • Підвищення окладів заднім числом: розгрібаємо наслідки Оклади робітників, які обслуговують держоргани, були підвищені наприкінці минулого року заднім числом. Про умови такого підвищення ми розповідали в попередньому номері*. Як і обіцяли, тепер поговоримо про наслідки такого підвищення. Розберемо питання перерахунку зарплати та виплат, що залежать від розміру окладу. Розкажемо, як зарплатні донарахування відобразити у звітності.
  • ПСП «на дітей»: ситуації з життя У статті «ПСП «на дітей»: коротко про головне» (див. статтю «ПСП «на дітей»: стисло про головне») ми з’ясували, хто з батьків може розраховувати на отримання «дитячої» ПСП, у якому розмірі та на яких умовах. Також розглянули правила застосування пільги. Саме час застосувати все сказане на практиці.
  • Тиша! Працює комісія із соцстрахування Щоб оплатити дні тимчасової непрацездатності працівника, треба дотриматися цілої процедури призначення матзабезпечення. І починається вона з ухвалення рішення про оплату лікарняного листа комісією (уповноваженим) із соцстрахування. Про те, коли треба створювати таку комісію, як і які обов’язки вона повинна виконувати, — розповімо у статті.
  • Індексуємо зарплату за січень 2022 року На січневу індексацію впливає індекс споживчих цін за листопад 2021 року. Він становить 100,8 %. Якими будуть коефіцієнти і суми поточної індексації зарплати за січень 2022 року, дізнаєтеся зі статті.
  • Компенсація зарплатних боргів у січні 2022 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при погашенні такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі