Теми статей
Обрати теми

Доплата за науковий ступінь: чи впливає на розмір «оздоровчих»?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
У закладі загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) на посаді вчителя працює працівник, якому встановлено доплату за науковий ступінь кандидата педагогічних наук. У липні 2022 року він іде в щорічну основну відпустку з виплатою допомоги на оздоровлення. Чи враховувати цю доплату при визначенні розміру «оздоровчих»?

«Оздоровчі» педагогам

Педагогічним працівникам при наданні щорічної відпустки виплачується допомога на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу (ставки зарплати) (ч. 1 ст. 57 Закону про освіту*). Коло посад таких працівників окреслює постанова № 963**, до якого, до речі, входить і посада вчителя ЗЗСО.

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

** Постанова КМУ «Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 № 963.

Ця допомога є обов’язковою, і кошти на її виплату мають бути затверджені кошторисом. Під час формування фонду оплати праці на рік для кожного працівника передбачають одну допомогу на оздоровлення.

«Оздоровчі» виплачуються педпрацівникам лише за основним місцем роботи при наданні щорічних відпусток згідно з графіком незалежно від тижневого (річного) навчального навантаження (див. лист Мінсоцполітики від 30.11.2011 № 1079/13/84-11).

ВАЖЛИВО!

Жодних заборон чи обмежень щодо виплати допомоги на оздоровлення в період воєнного часу немає.

Тому педпрацівники мають право на «оздоровчі» при наданні щорічної відпустки в розмірі посадового окладу під час воєнного стану.

Обов’язкове підвищення окладу

Не слід забувати, що згідно з постановою № 22*** посадові оклади педпрацівників ЗЗСО підвищуються на 10 %. І хоча про таке підвищення в запитанні нічого не зазначено, воно продовжує діяти і у 2022 році.

*** Постанова КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 № 22.

При цьому згідно з п. 34 Інструкції № 102**** у випадках, коли працівникам закладів освіти передбачено підвищення ставок (посадових окладів), то з урахуванням підвищень утворюються нові ставки (посадові оклади). Тож допомогу на оздоровлення слід розраховувати виходячи із посадового окладу з урахуванням 10-відсоткового підвищення.

**** Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 № 102.

Про те, що «оздоровчі» обчислюються виходячи з посадового окладу з урахуванням підвищень, зазначають і фахівці Мінпраці в листі від 05.11.2008 № 645/13/155-08.

Доплата за науковий ступінь

Доплата за науковий ступінь кандидата наук, доктора філософії встановлюється педпрацівникам у граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Про це зазначено в п.п. «г» п.п. 3 п. 4 наказу № 557*****.

***** Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Таку доплату встановлюють на підставі:

— диплома кандидата наук;

— заяви працівника;

— наказу керівника.

Майте на увазі: доплата за науковий ступінь установлюється працівникам, якщо їх діяльність за профілем (посадою) збігається з наявним науковим ступенем. Відповідність наукового ступеня профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником закладу освіти.

Проте, на відміну від підвищення окладу, доплати та надбавки не враховуються при визначенні розміру допомоги на оздоровлення.

А тому в ситуації, що розглядається, доплата вчителю ЗЗСО за науковий ступінь кандидата наук не впливає на розмір «оздоровчої» допомоги. Така допомога виплачується йому в розмірі підвищеного посадового окладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі