Теми статей
Обрати теми

Трудові медогляди працівників: чи проводити під час війни

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Відслідковувати стан здоров’я працівника — дуже важливо. Особливо якщо він задіяний на роботах, які потребують певних медичних показань. Через це трудовим законодавством передбачене проведення обов’язкових медоглядів для певних категорій співробітників. Що це за працівники та коли їм слід проходити медичний огляд? Усе це з’ясуємо у сьогоднішній статті.

Обов’язкові медогляди & воєнний стан

Роботодавець зобов’язаний у певних випадках забезпечити проведення таких медоглядів:

трудових медоглядів (попередніх та періодичних). Їх проведення передбачене ст. 169 КЗпП, Законом про охорону праці* та Порядком № 246**;

* Закон України «Про охорону праці» від 14.11.92 № 2694-XII.

** Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246.

профілактичних медоглядів (попередніх та періодичних). Вони необхідні для працівників, чия діяльність пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань та/або виникнення харчових отруєнь. Обов’язок щодо їх проведення прописаний у Законі № 1645*. А проводяться такі медогляди відповідно до Переліку № 559**;

* Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III.

** Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затверджений постановою КМУ від 23.05.2001 № 559.

психіатричних та наркологічних оглядів (попередніх та періодичних). Вони проводяться до попереднього (періодичного) огляду з урахуванням Переліку № 577* та з оформленням відповідного сертифіката, який працівник має подати для проходження трудового медогляду;

* Перелік медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи або оточуючих, затверджений постановою КМУ від 10.05.2022 № 577.

медоглядів водіїв (попередніх, періодичних, щозмінних та позачергових) відповідно до Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого спільним наказом МОЗ та МВС від 31.01.2013 № 65/80;

медоглядів держслужбовців (щорічних) відповідно до Положення про проведення щорічного профілактичного медичного огляду державних службовців, затвердженого наказом МОЗ від 18.02.2003 № 75/24/1, тощо.

Увага! Для кожного з медоглядів передбачена своя процедура проведення. А отже, заміняти такі огляди один одним не можна (див., наприклад, лист Держпраці від 25.01.2021 № 448/3.1/4.5-21).

Але з 24.02.2022 в Україні діє воєнний стан. Чи можна перенести строки проведення медогляду працівників або допустити до роботи працівника, який медогляд не пройшов?

ГУ Держпраці у Житомирській області* заявляє — ні. Адже сьогодні відсутні нормативно-правові акти або інші розпорядчі документи, на підставі яких роботодавець може перенести строк проведення медичного огляду працівників чи допустити до роботи працівника, який медогляд не пройшов.

* Див. роз’яснення від 02.11.2022 на офіційному сайті Управління Держпраці (zt.dsp.gov.ua) у розділі «Головна» — «Новини».

Як тоді організувати медогляди працівників? Тут є два варіанти.

Варіант 1 — якщо заклад охорони здоров’я знаходиться на території, на якій НЕ проводяться бойові дії, то медогляд проводиться з урахуванням безпекової ситуації та планових заходів, які сьогодні здійснюються таким закладом з метою забезпечення їх готовності для надання медичної допомоги постраждалим внаслідок війни (лист МОЗ від 21.04.2022 № 26-04/17/744/ЗПІ-22/912).

Варіант 2 — якщо заклад охорони здоров’я знаходиться на території проведення бойових дій (їх перелік затверджений наказом Мінінтеграції від 25.04.2022 № 75), то медогляд провести не вдасться. Тоді роботодавцю не залишається нічого іншого, як зачекати та провести медогляд працівників вже після припинення бойових дій та відновлення планових заходів закладом охорони здоров’я.

А ось для кого проводять трудові медогляди — розглянемо далі.

Трудовий медогляд: для кого?

Відповідно до трудового законодавства проходити трудові обов’язкові медичні огляди повинні такі категорії працівників.

Категорія 1. Працівники, зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці або тих, де потрібен професійний відбір.

Визначитись із тим, хто саме з працівників потрапляє до цієї категорії, роботодавцю допоможуть:

— Перелік шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 4 до Порядку № 246);

— Перелік робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 5 до Порядку № 246). Це, зокрема, роботи на висоті, роботи у лісовій охороні, усі види підземних робіт тощо;

— Перелік робіт, де є потреба у професійному відборі (затверджений наказом МОЗ та Держнаглядохоронпраці від 23.09.94 № 263/121). Це, наприклад, водолазні роботи, аварійно-рятувальні роботи тощо.

Для таких працівників роботодавець зобов’язаний організувати проведення (ст. 169 КЗпП):

— попереднього медогляду (при прийнятті на роботу);

— періодичних медичних оглядів (протягом трудової діяльності).

Проводяться такі медогляди відповідно до вимог Порядку № 246.

Зверніть увагу, у п. 2.14 Порядку № 246 вказано, що працівники транспортних засобів (тобто водії) проходять попередні (періодичні) медичні огляди як і працівники, зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці. Проте тільки в тому разі, якщо вони не підпадають під вимоги Положення № 65/80.

Категорія 2. Працівники віком до 21 року.

Відповідно до ст. 191 КЗпП усі особи молодше 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові. При цьому професія такого працівника та вид виконуваних ним робіт ролі не відіграють.

В той же час 22.08.2022 СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт наказу МОЗ «Про внесення змін до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій». Цей проєкт передбачає, що обов’язковий медогляд для працівників молодше 21 року буде проводитися, тільки якщо вони зазнають впливу хімічних, фізичних, біологічних та психофізіологічних шкідливих і небезпечних виробничих факторів (spo.fpsu.org.ua/images/1653.pdf).

Але поки наказ не затверджено — проводимо медогляди для молодих співробітників у загальному порядку.

Наслідки в разі порушень

Для роботодавця. За допуск працівника до роботи без проходження обов’язкового медогляду роботодавець несе:

— адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 340 до 680 грн (ч. 5 ст. 41 КУпАП). Застосовується до посадових осіб, які допустили порушення, або до ФОП;

— фінансову відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 1 МЗП за кожне порушення (абз. 10 ч. 2 ст. 265 КЗпП). Але у разі виконання припису Держпраці та усунення виявлених порушень у визначені приписом строки заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються.

Для працівника. Якщо працівник відмовляється чи ухиляється від проходження обов’язкового медогляду, роботодавець (ст. 17 Закону про охорону праці):

— має право притягнути його до дисциплінарної відповідальності. У разі систематичного нехтування правилами внутрішнього трудового розпорядку працівника можна буде звільнити за підставі п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП;

зобов’язаний відсторонити такого порушника від роботи без збереження заробітної плати (ст. 46 КЗпП). Відсторонення від роботи оформлюється відповідним наказом (розпорядженням) роботодавця.

Крім того, за порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці працівник несе адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 68 до 170 грн (ч. 5 ст. 41 КУпАП).

Ба більше, у разі невиконання законних вимог Держпраці щодо усунення порушень законодавства про охорону праці або створення перешкод для діяльності цих органів на працівника-порушника може буде накладений штраф у розмірі від 510 до 1700 грн (ст. 1884 КУпАП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі